Euro 2024: Τι ισχύει με τα κριτήρια ισοβαθμίας και την κατάταξη των καλύτερων τρίτων

Διαβάζεται σε 2'
france_germany
@ 2021 MATTHIAS HANGST / AP IMAGES

Το Euro 2024 ξεκινά. Τα κριτήρια ισοβαθμίας των ομάδων και τα κριτήρια κατάταξης των καλύτερων τρίτων που θα εξασφαλίσουν μια θέση στα νοκ-άουτ.

Η στιγμή που περίμεναν όλοι οι φίλαθλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έφτασε, καθώς το Euro 2024 ξεκινάει απόψε με την οικοδέσποινα Γερμανία να φιλοξενεί τη Σκωτία στην Allianz Arena. Οι ομάδες μπαίνουν στη μάχη των ομίλων με στόχο να κάνουν το πρώτο βήμα προς το όνειρο που είναι η πρόκριση στα νοκ-άουτ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πολλές φορές οι προκρίσεις ή οι πρωτιές κρίνονται με κάποια κριτήρια ισοβαθμίας.

Το SPORT24  τα παρουσιάζει, όπως τα περιγράφει το άρθρο 15 του συστήματος διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας στους ομίλους

  1. Οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια
  2. Συνολική διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
  3. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια
  4. Αν και πάλι προκύπτει ισοβαθμία, τότε τα πρώτα τρία κριτήρια εφαρμόζονται εκ νέου στις ομάδες που παραμένουν ισόβαθμες. Αν και τότε δεν “σπάει” η ισοβαθμία τους, τότε καθορίζεται από τα παρακάτω κριτήρια.
  5. Συνολική διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου
  6. Καλύτερη επίθεση σε όλα τα ματς των ομίλων
  7. Αν στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, δύο ομάδες που αναμετρώνται μεταξύ τους και έχουν ίδιους βαθμούς, την ίδια επίθεση, την ίδια άμυνα και το ματς λήξει ισόπαλο η κατάταξή τους θα καθοριστεί στα πέναλτι. Αυτό το κριτήριο ισχύει μόνο για ισοβαθμία δύο ομάδων (και όχι σε τριπλή ή τετραπλή).
  8. Λιγότεροι πόντοι fair play σε όλα τα ματς των ομίλων. Μια κίτρινη κάρτα δίνει έναν πόντο, 3 πόντους δίνει η κόκκινη κάρτα (είτε με δύο κίτρινες είτε απυθείας κόκκινη) και τέσσερις η κίτρινη κάρτα μετά από απευθείας κόκκινη.
  9. Υψηλότερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών του Euro 2024. Αν η σύγκριση περιλαμβάνει τη Γερμανία θα γίνει κλήρωση, μιας και οι οικοδεσπότες δεν συμμετείχαν στα προκριματικά.

Από το 2016 το φορμάτ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος άλλαξε και οι φιναλίστ από 16 έγιναν 24, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται έξι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

Στα νοκ-άουτ προκρίνονται 16 ομάδες. Οι δύο πρώτοι των ομίλων (συνολικά 12) και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι των ομίλων (μένουν εκτός οι δύο). Οι καλύτεροι τρίτοι καθορίζονται με βάση τα παρακάτω κριτήρια.

Τα κριτήρια για τους καλύτερους τίτλους των ομίλων

  1. Πόντοι
  2. Διαφορά τερμάτων
  3. Καλύτερη επίθεση
  4. Περισσότερες νίκες
  5. Λιγότεροι πόντοι στο Fair Play (αναλύθηκε πιο πάνω)
  6. Καλύτερη θέση στη συνολική βαθμολογία των προκριματικών (αν μπλεχτεί η Γερμανία γίνεται κλήρωση).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα