Euro 2024, Τσεχία – Τουρκία 1-2: Τσαλχάνογλου και Τοσούν κλείδωσαν την πρόκριση, εκτός οι Τσέχοι

Διαβάζεται σε 3'
Euro 2024, Τσεχία – Τουρκία 1-2: Τσαλχάνογλου και Τοσούν κλείδωσαν την πρόκριση, εκτός οι Τσέχοι
AP

Η Τουρκία επικράτησε 2-1 της Τσεχίας και πήρε την πρόκριση στους 16 του Euro 2024, αφήνοντας εκτός διοργάνωσης τους Τσέχους, που αγωνίζονταν με δέκα από το 20′. Τσαλχάνογλου (51′) και Τοσούν (90+4′) τα γκολ των Τούρκων, είχε ισοφαρίσει στο 66′ ο Σούτσεκ.

Η Τουρκία πήρε το εισιτήριο για τη φάση των 16 του Euro 2024. Οι παίκτες του Μοντέλα επικράτησαν 2-1 της Τσεχίας, η οποία πάλεψε έως το φινάλε, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το τρίποντο και έτσι έμεινε εκτός διοργάνωσης.

Όπως αναφέρει το SPORT 24, ο Τσαλχάνογλου με εξαιρετικό πλασέ οι Τούρκοι πέτυχαν το 1-0 στο 51ο λεπτό, εκμεταλλευόμενοι το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχαν από το 20′, εξαιτίας της αποβολής του Μπαράκ.

Οι Τσέχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 66ο λεπτό χάρη στο γκολ του Σούτσεκ, με τον τερματοφύλακα της Τουρκίας να μην μπορεί να ελέγξει την μπάλα, υπό την πίεση του Τσορί.

Οι Τούρκοι δέχθηκαν πρέσινγκ από τους Τσέχους, οι οποίοι έψαχναν το γκολ, αλλά κλείδωσαν τη νίκη και την πρόκριση με τον Τοσούν στο 904′. Η Τουρκία τερμάτισε στην 2η θέση με έξι βαθμούς και στη φάση των 16 θα κοντραριστεί με την Αυστρία.

Το ματς

Οι Τσέχοι μπήκαν δυνατά και στο 3ο λεπτό, ο Πρόβοντ εξαπέλυσε βολίδα, με τον τερματοφύλακα της Τουρκίας να διώχνει εντυπωσιακά. Το ματς είχε λίγες φάσεις, με τις δύο ομάδες και κυρίως την Τουρκία, η οποία είχε την πρωτοβουλία, να κάνει τελικές από μακριά.

Στο 20ο λεπτό, τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τους Τσέχους, με τον Μπαράκ να βλέπει δεύτερη κίτρινη κάρτα για πάτημα στον Όζτσαν. Οι Τούρκοι άργησαν να δείξουν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα. Στο 25′ ο Ακαϊντίν πήρε μία άστοχη κεφαλιά, με τον Στάνεκ να μην απειλείται.

Το ματς συνέχιζε να μην έχει μεγάλες ευκαιρίες. Μάλιστα, η Τσεχία στο 45′ είχε πολύ μεγάλη ευκαιρία, με τον Γιουράσεκ να βρίσκεται απέναντι από τον Γκιουνόκ στα αριστερά της περιοχής, αλλά να μην μπορεί να τον νικήσει. Έτσι, το 0-0 δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους.

Οι Τούρκοι πίεσαν στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 46′ ηΤουρκία απείλησε με τον Γιλμάζ και τον Στάνεκ να διώχνει με δυσκολία. Η ομάδα του Μοντέλα πίεσε, είχε μέσα σε ένα λεπτό τρεις τελικές και τελικά στο 51ο λεπτό κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Τσαλχάνογλου πήρε την μπάλα αριστερά της περιοχής και ευστόχησε για το 1-0. Μάλιστα, τραυματίστηκε πάνω στη φάση ο τερματοφύλακας της Τσεχίας και αντικαταστάθηκε.

Η Τσεχία κατάφερε να παραμείνει ζωντανή στο 66′. Ο Τσορί εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο τερματοφύλακα της Τουρκίας δεν μπλόκαρε, δεν κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα, παρά τη μάχη του, όμως ο Σούτσεκ που έγινε κάτοχός της, σούταρε για 1-1. Υπήρξε έλεγχος στο VAR, αλλά η αρχική απόφαση δεν άλλαξε.

Το ματς πήρε “φωτιά”. Έπεφταν κορμιά στον αγωνιστικό χώρο και η Τσεχία πίεζε την Τουρκία, ώστε να πετύχει το γκολ που θα της έδινε την πρόκριση. Ωστόσο, αυτό δεν ήρθε ποτέ. Αντιθέτως, η Τουρκία ήταν εκείνη που βρήκε κενούς χώρους και τους εκμεταλλεύτηκε για να τσεκάρει το εισιτήριο για τους 16.

Οι Τούρκοι έτρεξαν στην αντεπίθεση, ο Κοκτσού έδωσε στον Τοσούν, ο οποίος από τα αριστερά της περιοχής, ζύγισε το σουτ του και εκτέλεσε για το 2-1 στο 90+4′, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ του παιχνιδιού.

ΤΣΕΧΙΑ: Στανέκ (55′ Κόβαρ), Χολές, Χράνατς, Κρέιτσι, Τσούφαλ, Σούτσεκ, Μπαράκ, Πρόβοντ (75′ Λινγκρ), Γιούρασεκ, Χιτίλ (55′ Κούχτα), Χλόζεκ (55′ Τσορί)

ΤΟΥΡΚΙΑ: Γκιουνόκ, Μουλντούρ, Ακαϊντίν, Ντεμιράλ, Καντιόγλου, Γιούκσεκ (63′ Γιοκουσλού), Όζτσαν (46′ Αϊχάν), Γκιουλέρ (75′ Τοσούν), Τσαλχάνογλου (67′ Κοκτσού), Γιλντίζ (76′ Ακτούρκογλου), Γιλμάζ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα