Γιατί ο Ολυμπιακός παίρνει τον Βιλντόσα και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Μπαρτζώκα

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί ο Ολυμπιακός παίρνει τον Βιλντόσα και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Μπαρτζώκα
EUROKINISSI

Η πεντάδα των γκαρντ και αυτοί που πηγαίνουν πιο πίσω στο ροτέισον, τα στοιχεία του Βιλντόσα που “κουμπώνουν” στις ανάγκες του Ολυμπιακού και οι 10 ξένοι. Το SPORT24 εξηγεί την κίνηση των ερυθρόλευκων που προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Η πληροφορία πως η περίπτωσή του είχε προταθεί στον Ολυμπιακό, υπήρχε εδώ και αρκετές ημέρες. Ωστόσο η μετακόμιση του Λούκα Βιλντόσα από το ΟΑΚΑ στο ΣΕΦ, έσκασε σαν βόμβα το απόγευμα της Δευτέρας (1/7).

Όπως γράφει το SPORT24, ελάχιστοι πίστευαν ότι υπήρχαν πραγματικές πιθανότητες γι’ αυτή τη μεταγραφή και όμως οι Πειραιώτες τράβηξαν τη σκανδάλη και γέμισαν ακόμη περισσότερο τις θέσεις των γκαρντ. Με έναν αρκετά safe τρόπο, καθώς περιμένουν και την επιστροφή του Κίναν Έβανς με το νέο έτος.

Γιατί επιλέχθηκε ο Βιλντόσα; Για μία σειρά από λόγους που εξηγούνται από τη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος έχει ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια πολύ καλή άποψη για τον 28χρονο Αργεντινό. Τα σκαμπανεβάσματα του οποίου ήταν φέτος τεράστια, μεγαλύτερα από εκείνα που είχε έναν χρόνο πριν στον Ερυθρό Αστέρα στον οποίο μέτρησε 12.6 πόντους, 2.5 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά 24:14 λεπτά σε 29 αγώνες.

Ο Βιλντόσα είναι ξεκάθαρα παίκτης ψυχολογίας που μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα σε ικανοποιητικό βαθμό. Πιέζει τη μπάλα, μπορεί να δημιουργήσει, να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα, να πάει κάθετα προς το αντίπαλο καλάθι, να σουτάρει από spot, έχει σημαντική εμπειρία στο επίπεδο της EuroLeague, βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει σημαντικό κίνητρο για να αποδείξει στον Παναθηναϊκό και στον Εργκίν Αταμάν ότι η σεζόν 2023/24 δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο και στις δυνατότητές του.

Στο ΣΕΦ ο Βιλντόσα θα πλαισιώσει τους Τόμας Γουόκαπ – Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος στον άσο, χωρίς να τους “καπελώσει”. Θα τους ανταγωνιστεί και θα τους πιέσει στην προπόνηση, θα διεκδικήσει τα λεπτά και τον ρόλο του, μπορεί να λειτουργήσει και ως σούτινγκ γκαρντ καθώς είναι περισσότερο εκτελεστής παρά δημιουργός. Μπορεί δηλαδή να συνυπάρξει και με τους δύο στο παρκέ, σε έναν ρόλο πολύ πιο διαφορετικό από εκείνον του Γουόκαπ με τον οποίο φαίνεται πως ταιριάζει περισσότερο ως δίδυμο.

Η επιλογή του Βιλντόσα προκάλεσε εντύπωση και μεγάλες συζητήσεις, σίγουρα όμως δείχνει ότι στον Ολυμπιακό δημιουργούν ένα backcourt με πέντε παίκτες που θα βρίσκονται πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο (Γουόκαπ, Γουίλιαμς-Γκος, Έβανς από το 2025, Βιλντόσα, Ντόρσεϊ) και θα αγωνίζονται ανάλογα με την κατάστασή τους, ανάλογα με τον αντίπαλο, ανάλογα με τις ανάγκες και με τις συνθήκες κάθε αγώνα. Μήτρου-Λονγκ, Λαρεντζάκης και ΜακΚίσικ θα βρίσκονται πλέον λίγο πιο πίσω στο ροτέισον.

Με την απόκτηση του Βιλντόσα και του Έβανς, ο Ολυμπιακός θα έχει 10 ξένους. Τους Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Κίναν Έβανς, Λούκα Βιλντόσα, Σακίλ ΜακΚίσικ, Ίγκνας Μπραζντέικις, Άλεκ Πίτερς, Φιλίπ Πετρούσεβ, Μόουζες Ράιτ, Νικόλα Μιλουτίνοβ, Μουστάφα Φαλ. Για τον Μπραζντέικις γίνεται προσπάθεια ώστε οι δύο πλευρές να χωρίσουν τους δρόμους τους και αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί, ωστόσο ο αριθμός 10 θα παραμείνει καθώς όλα δείχνουν ότι οι Πειραιώτες θα κινηθούν πλέον για SF.

Οι ομάδες της Α1 θα έχουν το δικαίωμα για 6+2 ξένους τη σεζόν 2024/25, οπότε τουλάχιστον στην αρχή της χρονιάς ο ένας που θα βρίσκεται εκτός ελληνικού ρόστερ θα είναι ο Έβανς και ο δεύτερος θα αποφασιστεί σύμφωνα με την εικόνα που θα έχουν όλοι στην προετοιμασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα