Η Ελλάδα που ξέρει να σουτάρει: Τα εκπληκτικά ποσοστά της Εθνικής το καλοκαίρι του 2024

Διαβάζεται σε 3'
Η Ελλάδα που ξέρει να σουτάρει: Τα εκπληκτικά ποσοστά της Εθνικής το καλοκαίρι του 2024
SOOC

Με 40.1% στο τρίποντο έκλεισε την πρώτη φάση του καλοκαιριού της η Εθνική, η οποία έβαζε 13.2 σουτ από την περιφέρεια ανά αγώνα. Το SPORT24 παρουσιάζει τους αριθμούς.

Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, όποτε συγκεντρώνεται η Εθνική, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι “η έλλειψη ενός κλασικού σουτέρ”. Όλοι θέλουν τον παίκτη που θα βάζει τέσσερα και πέντε τρίποντα σε κάθε αγώνα, πολλοί λένε ότι αυτό είναι το στοιχείο που λείπει από την ομάδα, φέτος όμως ο Βασίλης Σπανούλης έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που μέχρι στιγμής αποδίδει σε υψηλές στροφές για σαράντα λεπτά, κυκλοφορεί άριστα τη μπάλα και παράγει το ένα ανοιχτό σουτ πίσω από το άλλο.

Η Εθνική έχει παιδιά που μπορούν να σουτάρουν, αλλά πράγματι δεν έχει τον κλασικό εκτελεστή. Πώς καλύπτει αυτό το κενό; Όπως γράφει το SPORT24, με συνεργασίες, με έξτρα πάσες, με σωστό διάβασμα ώστε οι προϋποθέσεις να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Δεν γίνονται δεύτερες σκέψεις, όλοι εκτελούν αν μείνουν ελεύθεροι, όλοι βρίσκουν χώρους με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ.

Ο Γουόκαπ και ο Καλάθης δεν είναι σουτέρ, αλλά θα τα βάλουν. Ο Τολιόπουλος κι ο Λαρεντζάκης και θα τα πάρουν και θα τα βάλουν. Με θάρρος και με θράσος. Ο Μήτογλου κι ο Παπαγιάννης θα τιμωρήσουν τον αντίπαλο αν δεν τους ακολουθήσει στην περιφέρεια.

“Είμαστε νικητές και παίρνουμε κάθε σουτ που είναι ελεύθερο. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε μια ομάδα που δημιουργεί ελεύθερα σουτ, έχουμε πολύ καλή ισορροπία μέσα κι έξω. Τα περισσότερα σουτ, το 80-90%, μας είναι καλά. Οπότε τα παιδιά πρέπει να σουτάρουν την μπάλα. Θυμάμαι και στη δική μου εποχή που έλεγαν ότι δεν έχουμε σουτέρ, αλλά βάζαμε συνέχεια τα μεγάλα σουτ.

Γενικά στην Ελλάδα μάς αρέσει συνέχεια να βρίσκουμε το αρνητικό, αλλά πρέπει να δούμε το θετικό. Το θετικό δεν είναι αν μπαίνει η μπάλα ή όχι, είναι ότι τα βγάζουμε ξεμαρκάριστα σουτ και ότι τα παιδιά τα παίρνουν με τεράστια αυτοπεποίθηση. Το αν θα μπει ή όχι δεν με ενδιαφέρει καθόλου, γιατί έχουμε και καλή ισορροπία στην άμυνα, έχουμε και καλό επιθετικό ριμπάουντ και παίζουμε σωστό μπάσκετ. Για εμένα η καλή ομάδα πρέπει να δημιουργεί ξεμαρκάριστα σουτ. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα ημέρας, είναι και θέμα αυτοπεποίθησης, αλλά δεν θα κρίνουν αυτά ένα παιχνίδι. Άλλα πράγματα θα κρίνουν ένα παιχνίδι”.

Αυτά ήταν τα λόγια του coach Σπανούλη όταν το SPORT24 τον ρώτησε μετά από την νίκη επί της Σλοβενίας αν τα καλά ποσοστά και τα πολλά τρίποντα είναι θέμα αυτοπεποίθησης ή καλής κυκλοφορίας της μπάλας.

Τώρα, μετά από επτά αγώνες (φιλικούς κι επίσημους), μπορούμε να πούμε ότι η φετινή Εθνική σουτάρει πραγματικά καλά.

  • Με Πολωνία: 13/41 (32%)
  • Με Μαυροβούνιο: 14/41 (34%)
  • Με Μπαχάμες: 12/26 (46%)
  • Με Δομινικανή: 16/31 (52%)
  • Με Αίγυπτο: 12/27 (44%)
  • Με Σλοβενία: 14/34 (41%)
  • Με Κροατία: 12/32 (38%)
  • Σύνολο: 93/232 (40.1%)

Σε αυτά τα επτά ματς η Ελλάδα είχε 13.2 τρίποντα ανά 33.1 εκτελεσμένα. Με 27 ασίστ για 9 λάθη ανά αγώνα. Με τριπλάσιες τελικές πάσες δηλαδή, για τις κατοχές που σπατάλησε. Με τον Καλάθη να μετράει 10.5 ασίστ για 1.5 λάθη ανά 28.1 λεπτά.

Προφανώς και το επίπεδο κάποιων αντιπάλων δεν ήταν πολύ υψηλό, σίγουρα όμως αυτή η νέα ομάδα που είχε αντικειμενικές δυσκολίες τα πήγε περίφημα. Διέλυσε και τη Σλοβενία και την Κροατία και συνεχίζει με αυτοπεποίθηση, χωρίς την παραμικρή πίεση για το αποτέλεσμα. Συνεχίζει για να ομορφύνει ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι μας, αλλά κυρίως για να ομορφύνει ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι των ανθρώπων της που δουλεύουν χωρίς ανάσα και ετοιμάζονται να ζήσουν το όνειρό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα