Η Ιμάν Κελίφ συνεχίζει να μιλάει με τις γροθιές της – Την Παρασκευή διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο

Διαβάζεται σε 3'
Η Ιμάν Κελίφ συνεχίζει να μιλάει με τις γροθιές της – Την Παρασκευή διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο
Η Ιμάν Κελίφ επικράτησε και στον ημιτελικό της κατηγορίας welterweight. AP Photo Ariana Cubillos

Με τις τοποθετήσεις της International Boxing Association για τον αποκλεισμό της Ιμάν Κελίφ να είναι αντικρουόμενες, η Αλγερινή έχει εξασφαλίσει το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ιμάν Κελίφ, το πρόσωπο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι που τέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης ‘διαμάχης’ που ξέσπασε εν μέσω του μεγαλύτερου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη, είναι Ολυμπιονίκης.

Η Αλγερινή εξασφάλισε την πρόκριση τους στον τελικό της κατηγορίας welterweight της πυγμαχίας που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, μετά τη νίκη της επί της Ταϋλανδής Janjaem Suwannapheng, με ομόφωνη απόφαση. Ο αγώνας έληξε με αγκαλιά μεταξύ των αθλητριών.

Είναι η πρώτη συμμετοχή της Κελίφ στον τελικό των Αγώνων, καθώς στο Τόκιο είχε αποκλειστεί στους προημιτελικούς.

Θα διεκδικήσει το πρώτο χρυσό της χώρας της στην πυγμαχία, εναντίον της Κινέζας Liu Yang.

Κατά την είσοδο της οι θεατές που ήταν στις εξέδρες την αποθέωσαν, με την Suwannapheng να δηλώνει πως «δεν είχα παρακολουθήσει πολύ στενά όσα ειπώθηκαν για την Ιμάν. Είναι γυναίκα, αλλά είναι και πολύ δυνατή. Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω την ταχύτητα μου για να τη νικήσω, ωστόσο δεν τα κατάφερα».

Η Suwannapheng είχε χάσει από την Κελίφ -με ομόφωνη απόφαση- και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023, πριν αποκλειστεί η Αλγερινή για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί και ενώ αγωνιζόταν μια δεκαετία στην κατηγορία των γυναικών.

Δια του προέδρου της, Τόμας Μπαχ η ΔΟΕ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι γυναίκα, με την International Boxing Association που προέβη σε διαδοχικούς αποκλεισμούς της Κελίφ να παραθέτει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, χωρίς όμως να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για την απόφαση της.

Επανέλαβε πως όπως και η Λιν Γιου-τινγκ από το Ταϊβάν που επίσης είναι στα μετάλλια της κατηγορίας της, απέτυχαν σε τεστ καταλληλότητας φύλου.

ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΒΑ

Η, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, IBA δεν αναγνωρίζεται ως το διοικητικό όργανο της ερασιτεχνικής πυγμαχίας από τη ΔΟΕ από το 2019, όταν τέθηκαν ανησυχίες για τα οικονομικά, τη διακυβέρνηση, την ηθική, τη διαιτησία και την κρίση της ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΙΒΑ, Ούμαρ Κρεμλέφ και ο διευθύνων σύμβουλος, Κρις Ρόμπερτς έδωσαν αντικρουόμενες και συχνά αντιφατικές αναφορές σχετικά με τους αποκλεισμούς.

Μεταξύ όσων είπαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 στην Κωνσταντινούπολη τα αποτελέσματα των δυο αθλητριών ήταν ασαφή και για αυτό δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Το 2023 στο Νέο Δελχί ο Ρόμπερτς είπε τα τεστ χρωμοσωμάτων έδειξαν πως σύμφωνα με τους κανόνες της ΙΒΑ, οι Κελίφ και Λιν ήταν μη επιλέξιμες, ενώ ο Κρεμλέφ έκανε οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Για την ιστορία, τα χρωμοσώματα δίνουν γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του φύλου και η τεστοστερόνη είναι ορμόνη που μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη.

Οι άνθρωποι της IBA είπαν και ότι τα αποτελέσματα στάλθηκαν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια που είναι διαπιστευμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ, με τη WADA να διευκρινίζει στο BBC ότι δεν επιβλέπει τα τεστ φύλου και ότι ασχολείται μόνο με θέματα κατά του ντόπινγκ.

Επί της διευκρίνισης του προέδρου της ΔΟΕ πως για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι γυναίκες όσες αναφέρεται το σχετικό φύλο στα διαβατήρια τους, ο Κρεμλέφ σχολίασε ότι «αν οι μαχήτριες θέλουν να αποδείξουν ότι είναι γεννημένες γυναίκες, πρέπει να το κάνουν μόνοι τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα