Ισπανία – Ιταλία 1-0: Επίδειξη δύναμης από τη “φούρια ρόχα” και πρόκριση στους “16”

Διαβάζεται σε 5'
Ισπανία- Ιταλία, Euro 2024
Ισπανία- Ιταλία, Euro 2024 AP Photo/Martin Meissner

Η Εθνική Ισπανίας ήταν εκτυφλωτική απέναντι στην Ιταλία και παίζοντας ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου πήρε τη νίκη με 1-0 με αυτογκόλ του Καλαφιόρι, για να σφραγίσει δικαιότατα την παρουσία της στη νοκ-άουτ φάση του Euro 2024.

Αν η Εθνική Ισπανίας ήταν χάρμα ειδέσθαι στην πρεμιέρα της στο Euro 2024 όπου και φιλοδώρησε με τρία γκολ την Κροατία, στο δεύτερο παιχνίδι της στα γήπεδα της Γερμανίας ήταν “να την πιεις στο ποτήρι” και κέρασε… φαρμάκι την Ιταλία, για να πάρει τη νίκη με 1-0 και να σφραγίσει με μεγαλοπρέπεια την παρουσία της στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης.

Το ματς

Όπως αναφέρει το SPORT24, οι δύο ομάδες είχαν νικηφόρα πρεμιέρα στο Euro 2024 που συνδυάστηκε με καλή εμφάνιση και αυτό έπαιξε ρόλο στις επιλογές των δύο προπονητών για τις αρχικές ενδεκάδες στο μεταξύ τους ντέρμπι, με τον Λουίς ντε λα Φουέντε να κάνει μόνο μία αλλαγή σε σύγκριση με το 3-0 επί της Κροατίας (Λαπόρτ αντί Νάτσο στο κέντρο της άμυνας) και τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να διατηρεί την ίδια ακριβώς σύνθεση με αυτήν που επιβλήθηκε 2-1 της Αλβανίας.

Η Ισπανία ήταν εκείνη που μπήκε κάτι παραπάνω από φουριόζα στο χορτάρι της “Βέλτινς Αρένα” αφού πριν καν συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία: ο Νίκο Γουίλιαμς έβγαλε καλοζυγισμένη σέντρα από τα αριστερά και ο Πέδρι πήρε την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής που υποχρέωσε τον Ντοναρούμα σε δύσκολη επέμβαση σε κόρνερ.

Η φάση αυτή ήταν ουσιαστικά το πρελούδιο για αυτό που θα ακολουθούσε μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους, με την φούρια ρόχα να έχει τον απόλυτο έλεγχο μέσω εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας και να προκαλεί πανικό σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στην ιταλική άμυνα, είτε με πλαγιοκοπήσεις, είτε με κάθετες μπαλιές στο ύψος της μεγάλης περιοχής.

Στο 10ο λεπτό είχαν τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία τους οι Ίβηρες, όταν ο σέντερ φορ Μοράτα τραβήχτηκε στα αριστερά και έβγαλε φοβερή σέντρα με… τηλεχειριστήριο για τον Νίκο Γουίλιαμς, με τον -κορυφαίο του γηπέδου στο πρώτο μέρος- εξτρέμ της Αθλέτικ να παίρνει την κεφαλιά και να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα έξω από το αριστερό δοκάρι της ιταλικής εστίας.

Η Ιταλία προσπαθούσε την περισσότερη ώρα να αμυνθεί και να αναχαιτίζει τις κατά κύματα ισπανικές επιθέσεις και χρειάστηκε να φτάσει στο 21ο λεπτό για να έχει μία υποψία απειλής προς την απέναντι πλευρά (ένα γύρισμα του Ντικάρκο από τα αριστερά που δεν ακολούθησε κάποιος συμπαίκτης του στο ύψος της μεγάλης περιοχής), για να ακολουθήσουν άλλες δύο καλές ευκαιρίες για την Ισπανία στα επόμενα λεπτά.

Στο 24ο λεπτό ο Μοράτα έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στη μεγάλη περιοχή έπειτα από φοβερή συνεργασία των συμπαικτών του και ο Ντοναρούμα σταμάτησε το πλασέ του με το πόδι ενώ στο 25′ απογειώθηκε για να διώξει σε κόρνερ το πολύ δυνατό ευθύβολο σουτ του Φαμπιάν Ρουίθ.

Από εκεί και πέρα και μέχρι να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, η Ισπανία διατήρησε τον έλεγχο (61% κατοχή μπάλας και 0.85 τα xgoals) παρότι δεν είχε άλλη καθαρή ευκαιρία, με την Ιταλία από την πλευρά της να προσπαθεί να παγώσει το ρυθμό για να φτάσει στα αποδυτήρια χωρίς να… βραχεί και να έχει τη μοναδική τελική της στο 45+1: ένα άστοχο σουτ του Κιέζα εκτός περιοχής.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε τους Ιταλούς με δύο αλλαγές (Κριστιάντε και Καμπιάζο αντί των Ζορζίνιο και Φρατέζι), όμως ούτε τα νέα πρόσωπα μπόρεσαν να ανακόψουν την ασταμάτητη ισπανική μηχανή, με τις ευκαιρίες να έρχονται με το καλημέρα και στο δεύτερο μέρος.

Στο 52ο λεπτό οι Ισπανοί έκρυψαν τη μπάλα αλλά στάθηκαν άτυχοι στο πλασέ του Πέδρι από πλεονεκτική θέση που έφυγε άουτ, για να δουν όμως την θεά τύχη να τους κλείνει το μάτι στο 55′, όταν από το γύρισμα του Γουίλιαμς από τα αριστερά και την κεφαλιά του Μοράτα, ο Καλαφιόρι μπερδεύτηκε και έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Ντοναρούμα (1-0).

Με το γκολ αυτό αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη βάσει της εικόνας των δύο ομάδων και της χαωτικής διαφοράς τους στο χορτάρι, με την “φούρια ρόχα” να μην κατεβάζει ωστόσο στροφές και να ψάχνει και δεύτερο γκολ, με τους Μοράτα και Γιαμάλ να το αγγίζουν με πολύ καλά σουτ που επιχείρησαν λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι προχώρησε σε άλλες δύο αλλαγές στο 64′ επιδιώκοντας να βελτιώσει την ομάδα του (Ρετέγκι και Τζακάνι στη θέση των Σκαμάκα και Κιέζα), με την σκουάντρα ατζούρα να αναθαρρεί και να κερδίζει κάποια μέτρα αλλά στο 70′ να έρχεται νέα μεγάλη ευκαιρία για τους Ίβηρες, με το σουτ-κεραυνό του πυραυλοκίνητου Γουίλιαμς που έστειλε τη μπάλα να τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι.

Στο επόμενο δεκάλεπτο ο Ντε λα Φουέντε έκανε τέσσερις αλλαγές, αντικαθιστώντας και τους τέσσερις βασικούς του παίκτες από τη μέση και μπροστά, και το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ρίξει αρκετά το ρυθμό της η Ισπανία, με την Ιταλία να κρατάει περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια αλλά να αδυνατεί να βρει έστω μία καλή στιγμή στο ματς.

Στο 91′ και στο 92ο λεπτό ο Πέρεθ άγγιξε δις το 2-0 αλλά ο Ντοναρούμα προσέθεσε δύο ακόμα σημαντικές επεμβάσεις στο ενεργητικό του,

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Πέδρι (71′ Μπαένα), Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (90+4′ Μερίνο), Γιαμάλ (71′ Τόρες), Μοράτα (78′ Οϊαρθάμπαλ), Γουίλιαμς (78′ Πέρεθ)

ΙΤΑΛΙΑ: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο (46′ Κριστάντε), Φρατέζι (46′ Καμπιάζο), Πελεγκρίνι (82′ Ρασπαντόρι), Κιέζα (64′ Τζακάνι), Σκαμάκα (64′ Ρετέγκι)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα