Λαμίλ Γιαμάλ: Αξία 1 δισ. για το παιδί από μια “γειτονιά με κοπριές”

Διαβάζεται σε 6'
Lamine Yamal
Lamine Yamal AP Photo Ebrahim Norooz

Ο Γιαμάλ άρπαξε τις ευκαιρίες από τα μαλλιά, αντιμετώπισε ρατσισμό στην εφηβεία, και τώρα όλος ο πλανήτης “χρυσώνει” τα μαγικά του πόδια. Τα πρόστιμα που θα πληρώσει η Ισπανία για τις συμμετοχές του.

“Το να παίζω ποδόσφαιρο με κάνει πιο νευρικό από το να βλέπω τον πατέρα μου να παίζει. Δεν τα πάω καλά με το αριστερό μου πόδι. Θέλω σίγουρα να παίξω  για την εθνική ομάδα της Αργεντινής. Το πιο όμορφο γκολ του πατέρα μου ήταν η κεφαλιά του εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League. Μια μέρα θα ήθελα να παίξω με τον Λαμίν Γιαμάλ”.

Τάδε έφη Τιάγκο Μέσι, ο ένας γιος δηλαδή του Λιονέλ που έκανε το ντεμπούτο του πριν λίγο καιρό στη διοργάνωση “LaLiga FC Futures” με την Ακαδημία της Inter Miami. Πριν λίγες μόλις ώρες, ο Λαμίν Γιαμάλ έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών, ξεπερνώντας τον Ελβετό, Γιόχαν Φονλάτεν (18 ετών και 141 ημερών).

Με ένα άπιαστο σουτ με το αριστερό του πόδι.

Είναι επίσης το “wonder kid” με το οποίο κάποτε ο πατέρας του Τιάγκο φωτογραφιζόταν στα πλαίσια ανθρωπιστικής καμπάνιας της Μπαρτσελόνα, όταν ο Λαμίν ήταν μόλις έξι μηνών και χωρίς να έχει ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Ο Μέσι ήταν εκείνη την εποχή στα 20 του χρόνια.

Δεν έχουμε ιδέα για το πόσο ψηλά θα μπορέσει τελικά να φτάσει ο Λαμίν Γιαμάλ και αν θα αγγίξει τις διακρίσεις, τους τίτλους και τα χρήματα του τεράστιου Μέσι, που είναι και το ίνδαλμά του. Η εκκίνησή του πάντως είναι παραπάνω από πολλά υποσχόμενη.

Η ιστορία του Γιαμάλ

Τον Απρίλιο του 2023, και μετά την επίσημη “πρώτη” του στην ανδρική ομάδα της Μπαρτσελόνα στα 15 του χρόνια, ο Τσάβι συνέκρινε τον Γιαμάλ με τον Λιονέλ Μέσι. Στην πρεμιέρα του παραλίγο να σκοράρει αλλά κατέγραψε ασίστ, αφήνοντας άναυδο τον πλανήτη με την ετοιμότητά του. “Έπαιξε με αυτοπεποίθηση και έδειξε τι θέλει. Δεν έχει κανένα φόβο και έχει τεράστιο ταλέντο. Είναι παρόμοιος παίκτης με τον Μέσι γιατί έχει αυτό το σπάνιο έμφυτο ταλέντο που είναι δύσκολο να το βρεις. Στα 15 του είναι ήδη ώριμος. Είναι έτοιμος να παίξει. Μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τον σύλλογό μας ως μέλος αυτής της ομάδας”, έλεγε ο τότε προπονητής του.

Ο προπονητής του στην εθνική Ισπανίας, Ντε λα Φουέντε, αμέσως μετά το ματς με τη Γαλλία στάθηκε στην ταπεινότητά του Γιαμάλ και τόνισε ότι “πρέπει να συνεχίσει να πατά τα πόδια του στο έδαφος, να συνεχίσει να μαθαίνει”, παραδεχόμενος και εκείνος ότι “παίζει σαν πολύ πιο έμπειρος από ό,τι είναι”.

Όπως και ο Μέσι έτσι και ο Γιαμάλ μεγάλωσε μέσα στις ακαδημίες των νέων της Λα Μασία, και ο Τσάβι είναι αυτός που του έδωσε την ευκαιρία να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα μαζί με άλλους παίχτες από την ομάδα νέων στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2022. Ακόμη δεν είχε υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο. Αυτή τη στιγμή η ρήτρα εξαγοράς του συμβολαίου του που λήγει το 2026, ορίζεται στo 1 δισ. ευρώ. Ίδια πρακτική έχει ακολουθήσει η Μπάρτσα και για τις περιπτώσεις των Gavi και Pedri.

Ο Γιαμάλ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στις 2 Οκτωβρίου του 2023 και μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2026 θα είναι λογικά, στην Μπαρτσελόνα. Οι ετήσιες απολαβές του ορίζονται στο 1,7 εκ. ευρώ συν 420.000 από τα μπόνους συμμετοχών. Είναι δεδομένο πως για το αγόρι που ανάμεσα στις προπονήσεις του διαβάζει για τα μαθήματά του, οι προτάσεις θα αρχίσουν να πέφτουν “βροχή”.

O πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Joan Laporta, δήλωνε πρόσφατα πως ο σύλλογος έχει δεχθεί προτάσεις για τον Γιαμάλ, ύψους 200 εκ. τον χρόνο, και έχουν απορριφθεί όλες, ανάμεσά τους και εκείνη της PSG. Πράγμα που βγάζει νόημα, μιας και ο οργανισμός της Μπάρτσα θέλει να “χτίσει” πάνω του, “δένοντάς” τον με τα χρήματα και τις συνθήκες που θα τον ικανοποιούν στον μέγιστο βαθμό. Από την άλλη, αν ανεβάσει περαιτέρω την προσφορά της η PSG που έχασε τον Mbappé, και δεδομένης της προσπάθειας της Μπαρτσελόνα για οικονομική ανάκαμψη, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται ως απόλυτο δεδομένο (η προσφορά της μπορεί να πάει στα 300 εκ. το έτος). Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως ο ίδιος ο Γιαμάλ δεν θα επιλέξει για την ώρα να πάρει μεταγραφή στο εξωτερικό, για λόγους προσωπικούς και οικογενειακούς.

Ένα ταπεινό παιδί από φτωχογειτονιές

O Γιαμάλ είναι άλλωστε απόλυτα δεμένος με τον τόπο γέννησής του, τη Ροκαφόντα, μια από τις πιο φτωχές γειτονιές της Καταλονίας. Ο πανηγυρισμός που κάνει σχηματίζοντας με τα δάχτυλά του ένα 3, ένα 0 και ένα 4 (304), είναι τα τελευταία τρία ψηφία του ταχυδρομικού κώδικα της γειτονιάς του (08304), η οποία χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητά της. Ο πατέρας του άλλωστε κατάγεται από το Μαρόκο και η μητέρα του από την Ισημερινή Γουινέα, με τον Λαμίλ να έχει γεννηθεί στην Ισπανία και να αισθάνεται υπερήφανος για όλες του τις καταγωγές.

Μάλιστα, το ακροδεξιό κόμμα VOX, είχε χαρακτηρίσει τη γειτονιά του ως “μια πολυπολιτισμική κοπριά”. Ο πατέρας του είχε διαπληκτιστεί με μέλη του ακροδεξιού κόμματος στη γειτονιά του μετά από ρατσιστικές προκλήσεις που δέχθηκε και έχει κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα παιδιά του. Ο ίδιος ο Λαμάλ άλλωστε αντιμετώπισε διαδικτυακό ρατσισμό και επιθέσεις λόγω της καταγωγής του, όταν το Μαρόκο απέκλεισε την Ισπανία στη φάση των “16” στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Παρόλα αυτά, πλέον με τις εμφανίσεις του, έκλεισε όλα τα στόματα κάνοντας το όνομά του να ταυτιστεί με μια ομάδα που προσπαθεί να επιστρέψει στον “θρόνο” της.

Τα… πρόστιμα της εθνικής Ισπανίας για τον Γιαμάλ

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως ο Γιαμάλ θα γίνει επισήμως 17 ετών το ερχόμενο Σάββατο, μία ημέρα πριν από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, και θα ήθελε να γιορτάσει τα γενέθλιά του με τη μεγάλη “κούπα”.

Το παράδοξο είναι πως βάσει γερμανικής νομοθεσίας οι νέοι κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να εργάζονται μετά τις 8 το βράδυ οποιασδήποτε ημέρας. Για τους αθλητές το ωράριο “επεκτείνεται” ως τις 11 το βράδυ. Ωστόσο τα “ωράρια” των αγώνων της Ισπανίας έχουν υπερβεί ήδη την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς βάσει του νόμου ο αθλητής “σχολάει” μετά τις συνεντεύξεις Τύπου, την υπογραφή αυτογράφων, τις ιδιωτικές δηλώσεις εντός “εργασιακού χώρου” κλπ. Πρακτικά λοιπόν, η συμμετοχή του Γιαμάλ στα τελευταία δύο ματς της Ισπανίας αλλά και στον τελικό, θα μπορούσε να φέρει πρόστιμο στην Ομοσπονδία της χώρας του ύψους 30.000 ευρώ για κάθε “παράβαση”.

Η ισπανική Ομοσπονδία ήλπιζε πως θα βρεθεί ένα “παράθυρο” εξαίρεσης για την περίπτωση Γιαμάλ, αλλά και να μη βρεθεί τελικά, μικρή σημασία θα έχει μπροστά στα μεγαλουργήματα του νεαρού σταρ που παραμένει ταπεινός και αποφασισμένος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα