Μουντιάλ 2022: Αγγλία και Ουαλία αψηφούν τη FIFA – Θα φορέσουν περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο

Μουντιάλ 2022: Αγγλία και Ουαλία αψηφούν τη FIFA – Θα φορέσουν περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο
Ο αρχηγός της εθνικής Ουαλίας, Γκάρεθ Μπέιλ ap

Αγγλία και Ουαλία σχεδιάζουν να αψηφήσουν τη FIFA, με τους αρχηγούς των δύο εθνικών ομάδων να αναμένεται να εμφανιστούν με περιβραχιόνια OneLove στο Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, για να στηρίξουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ο αρχηγός της Αγγλίας, Χάρι Κέιν, και αυτός της Ουαλίας, Γκάρεθ Μπέιλ, πρόκειται να αψηφήσουν τη FIFA (Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) φορώντας περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο και το σύνθημα “OneLove” στους αγώνες τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού η διοργανώτρια αρχή ξεκίνησε τη δική της “κοινωνική εκστρατεία” την παραμονή του τουρνουά.

Η FIFA ζήτησε από όλους τους αρχηγούς να φορούν ένα διαφορετικό περιβραχιόνιο σε κάθε ημέρα αγώνα του μουντιάλ, προωθώντας κοινωνικά μηνύματα όπως “Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο” ή το “Μοιραστείτε ένα γεύμα”. Η απόφαση ανακοινώθηκε μήνες αφότου πολλές χώρες προσέγγισαν τη Fifa ζητώντας να φορέσουν περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο στο Κατάρ ως χειρονομία κατά των διακρίσεων και υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δεν έλαβαν καμία απάντηση στο αίτημά τους, με την Αγγλία και την Ουαλία να αιφνιδιάζονται από την πρωτοβουλία της Fifa της τελευταίας στιγμής το Σάββατο, μια ημέρα πριν την επίσημη έναρξη του μουντιάλ. Και οι δύο Ομοσπονδίες υπενθύμισαν την πρόθεσή τους να φορέσουν τα περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο, σύμφωνα με τον Guardian, με την προοπτική της επιβολής προστίμου από τη FIFA να φαντάζει κάτι παραπάνω από πιθανή.

Ο σχετικός κανονισμός της FIFA αναφέρει: “Κανένα αντικείμενο (της αγωνιστικής εξάρτησης ή άλλου ρουχισμού ή εξοπλισμού ή άλλου είδους) δεν μπορεί να φορεθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ελεγχόμενη περιοχή, εάν η Fifa θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο, προσβλητικό ή άσεμνο, περιλαμβάνει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες, ή με άλλο τρόπο δεν συμμορφώνεται πλήρως με τους νόμους του παιχνιδιού“.

Η FIFA δήλωσε σχετικά με την καμπάνια της: “Οι ευκαιρίες για μηνύματα θα παρέχονται στις συμμετέχουσες ομάδες μέσω των περιβραχιόνων των αρχηγών των ομάδων κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ το υποστηρικτικό περιεχόμενο θα προβάλλεται σε οθόνες LED γύρω από το γήπεδο, σε γιγαντοοθόνες και σε σημαίες στα γήπεδα, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση στις ψηφιακές πλατφόρμες της Fifa και μέσω των μέσων ενημέρωσης, των ενδιαφερόμενων φορέων και άλλων δημόσιων δραστηριοτήτων”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Σαββάτου στη Ντόχα, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο πρόεδρος της FIFA, ρωτήθηκε γιατί η διοργανώτρια αρχή δεν υποστήριξε δημόσια τα περιβραχιόνια με το ουράνιο τόξο και ξεκίνησε αντ’ αυτού τη δική της εκστρατεία.

“Έχουμε σαφείς κανονισμούς για τα περιβραχιόνια”, απάντησε ο Ινφαντίνο. “Συμμετέχουμε σε καμπάνιες για διάφορα θέματα, καμπάνιες που είναι παγκόσμιες. Πρέπει να βρούμε θέματα στα οποία όλοι μπορούν να συμμορφωθούν. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για εμάς”.

Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι παράνομες στο Κατάρ και ενώ οι διοργανωτές και η FIFA έχουν επαναλάβει το μήνυμα ότι “όλοι είναι ευπρόσδεκτοι” στη χώρα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν υπήρξε καμία διευκρίνηση σχετικά με το αν έχουν ανασταλεί οι νόμοι που ποινικοποιούν πράξεις όπως το κράτημα του χεριού ατόμων του ίδιου φύλου σε δημόσιο χώρο.

Ο Lou Englefield από τον Αθλητικό Συνασπισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ δήλωσε ότι ο Ινφαντίνο έκανε λάθος να υπονοήσει ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ δεν αποτελούν παγκόσμιο θέμα. “Πιστεύουμε ότι η ασφάλεια και η προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ένα τεράστιο ζήτημα, το να υπάρχουν περιβραχιόνια με ουράνιο τόξο θα ήταν ένα ισχυρό, ευρέως αναγνωρισμένο και προοδευτικό μήνυμα ένταξης”, δήλωσε. “Ο Ινφαντίνο κάνει λάθος. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, σωστό για κάθε διοργάνωση”.

Η καμπάνιες της FIFA

Η FIFA ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνεργάζεται με τρεις οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών – τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – για να πραγματοποιήσει κοινωνικές εκστρατείες καθ’ όλη τη διάρκεια του μουντιάλ.

Οι καμπάνιες είναι οι εξής:

  • Στάδιο ομίλων, πρώτος γύρος: #FootballUnitesTheWorld
  • Στάδιο ομίλων, δεύτερος γύρος: #SaveThePlanet
  • Στάδιο ομίλων, τρίτος γύρος: #ProtectChildren #ShareTheMeal
  • Γύρος των 16: #EducationForAll #FootballForSchools
  • Προημιτελικοί: #NoDiscrimination
  • Ημιτελικοί: #BeActive #BringTheMoves
  • Τρίτη θέση και τελικός: Το ποδόσφαιρο είναι χαρά, πάθος, ελπίδα, αγάπη και ειρήνη – #FootballUnitesTheWorld

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα