Ο Αντετοκούνμπο, 4ος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA – Τα ιλιγγιώδη ποσά της λίστας

Διαβάζεται σε 5'
Ο Αντετοκούνμπο, 4ος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA – Τα ιλιγγιώδη ποσά της λίστας
Associated Press

Στην 4η θέση της κατάταξης του Forbes, με τους παίκτες του ΝΒΑ με τα περισσότερα κέρδη, βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Στη δημοσιότητα έδωσε το Forbes τη λίστα με τους παίκτες του NBA με τα περισσότερα κέρδη. Και φυσικά, από αυτή δεν λείπει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος σημειωτέον προ μηνών είχε αναδειχθεί ως ο 5ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο.

Για να πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Λεμπρόν Τζέιμς: Για 11η διαδοχική χρονιά, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ, εισπράττοντας 48,7 εκατ. δολάρια ως αμοιβή για τη σεζόν 2024-25 και περίπου 80 εκατ. δολάρια τον χρόνο από χορηγίες, δικαιώματα, αναμνηστικά με το όνομα ή την εικόνα του και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το συνολικό ποσό των 128,7 εκατ. δολαρίων (προ φόρων και αμοιβών ατζέντηδων) είναι το υψηλότερο στην 15ετή ιστορία της λίστας Forbes για τους παίκτες του ΝΒΑ, ξεπερνώντας τον εαυτό του, που τη σεζόν 2022-23 είχε εισπράξει 124,5 εκατ. δολάρια.

Την πρώτη φορά που ο Τζέιμς βρέθηκε στην κορυφή της λίστα Forbes, τη σεζόν 2014-15, με έσοδα ύψους 64,6 εκατ. δολαρίων, οι 10 κορυφαίοι του ΝΒΑ είχαν αμοιβές συνολικά 368 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Η φετινή 10άδα έχει υπερδιπλασιάσει αυτό το ποσό, φτάνοντας στα 787 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2022 στα 751 εκατ. δολάρια.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται περίπου 293 εκατ. δολάρια από αμοιβές εκτός γηπέδου. Πίσω από τον Λεμπρόν σε αυτή την υποκατηγορία ακολουθούν ο Στίβεν Κάρι των Golden State Warriors (50 εκατ. δολάρια), ο Κέβιν Ντουράντ των Phoenix Suns (50 εκατ. δολάρια) και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Milwaukee Bucks (45 εκατ. δολάρια).

Associated Press

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes, μόνο πέντε εν ενεργεία αθλητές από όλο το φάσμα του κόσμου των σπορ- ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο ποδόσφαιρο, ο Τάιγκερ Γουντς και ο Ρόρι ΜακΙλρόι στο γκολφ και ο Σοχέι Οχτάνι στο μπέιζμπολ- κερδίζουν τουλάχιστον 45 εκατ. δολάρια ετησίως από δραστηριότητες εκτός γηπέδου.

Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση στις αμοιβές των NBAers οφείλεται στο ίδιο το μπάσκετ. Η συλλογική σύμβαση του πρωταθλήματος διασφαλίζει ότι οι παίκτες παίρνουν συλλογικά περίπου το 50% των εσόδων που συνδέονται με το άθλημα, γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση των εσόδων του ΝΒΑ -περίπου 13 δισ. δολάρια την περασμένη σεζόν- έφερε στα χέρια των διοικήσεων περισσότερα χρήματα για ξόδεμα. Την πρώτη χρονιά που ο Τζέιμς ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ, η αμοιβή του ήταν 20,6 εκατ. δολάρια – φέτος, 82 μπασκετμπολίστες θα ξεπεράσουν αυτό το ποσό, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων συμβολαίων Spotrac.

Πίσω από τον Λεμπρόν Τζέιμς έρχονται ο Στίβεν Κάρι με συνολικά έσοδα 105,8 εκατ. δολάρια, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Κέβιν Ντουράντ με 99,9 εκατ. δολάρια.

Αμέσως μετά συναντούμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος βάζει στα ταμεία του 93,8 εκατ. δολάρια. Όπως επισημαίνει το Forbes, ο Γιάννης ανακοίνωσε ότι ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής με την ονομασία Improbable Media, και έναν μήνα μετά κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ “Giannis: The Marvelous Journey” στο Amazon Prime Video. Τα επόμενα project της εταιρείας είναι μια σειρά ψηφιακών ημερολογίων που δημοσιεύει ο πασαδόρος (αμερικάνικο football) του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Τζέιλεν Μίλρο στη σελίδα του στο Instagram και μια ταινία τύπου “Ocean’s Eleven” που θα διαδραματίζεται στην Ελλάδα, με τα γυρίσματά της να αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος.

Ο “Greek Freak”, δε, ήταν σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού τον Ιούλιο.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών στο NBA

  1. Λεμπρόν Τζέιμς, $128,7 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $48,7 εκατ – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $80 εκατ.)
  2. Στίβεν Κάρι, $105,8 εκατ. δολάρια (Έσοδα εντός γηπέδου: $55,8 εκατ – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $50 εκατ.)
  3. Κέβιν Ντουράντ, $99,9 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $49,9 εκατ. – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $50 εκατ.)
  4. Γιάννης Αντετοκούνμπο, $93,8 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $48,8 εκατ – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $45 εκατ.)
  5. Ντέμιαν Λίλαρντ, $64,8 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $48,8 εκατ – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $16 εκατ.)
  6. Τζοέλ Εμπίντ, $61,4 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $51,4 εκατ – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $10 εκατ.)
  7. Τζίμι Μπατλερ, $58,8 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $48,8 εκατ: – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $10 εκατ.)
  8. Ντέβιν Μπούκερ, $58,2 εκατ. δολάρια (Έσοδα εντός γηπέδου: $49,2 εκατ – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $9 εκατ.)
  9. Λούκα Ντόντσιτς, $58 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $43 εκατ – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $15 εκατ.)
  10. Μπράντλεϊ Μπιλ, $57,7 εκατ. (Έσοδα εντός γηπέδου: $50,2 εκατ. – Έσοδα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου: $7,5 εκατ.)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα