Οι 15 Ευρωπαίοι free agents του NBA που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη EuroLeague

Διαβάζεται σε 6'
Οι 15 Ευρωπαίοι free agents του NBA που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη EuroLeague
AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Ποιοι μπορούν να είναι οι επόμενοι Ναν, Πάρκερ, Ερνανγκόμεθ; Ποιοι μπορούν να έρθουν από το NBA στην Ευρώπη; Το SPORT24 έχει 15 περιπτώσεις που θα απασχολήσουν τις ομάδες της EuroLeague.

Η σεζόν στη EuroLeague έχει μπει στην τελική της ευθεία, το ίδιο και στο NBA. Η offseason πλησιάζει και στις δύο λίγκες, με τα τρία Game 5 να έρχονται με φόρα την Τρίτη (Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ) και την Τετάρτη (Μονακό – Φενέρμπαχτσε και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός), την ώρα που τα playoffs στις ΗΠΑ παίρνουν φωτιά.

Την ίδια στιγμή, όπως γράφει το SPORT24, οι παράγοντες των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τον σχεδιασμό τους για τη σεζόν 2024/25. Τέτοια εποχή γίνονται, συνήθως, οι σημαντικότερες συζητήσεις/διαπραγματεύσεις, τέτοια εποχή δίνουν συνήθως τα χέρια ομάδες και παίκτες. Προς το τέλος των playoffs και πριν από το Final Four.

Στα μέρη μας η “μόδα” των πρόωρων επεκτάσεων έχει “στεγνώσει” τη δεξαμενή των free agents, στην οποία δεν θα υπάρχουν φέτος πολλά σπουδαία ονόματα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τη δεξαμενή των free agents του NBA στην οποία θα μπουν αρκετοί Ευρωπαίοι που στη EuroLeague μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας, ωστόσο από τη στιγμή που είδαμε παίκτες όπως ο Τζαμπάρι Πάρκερ, ο Κέντρικ Ναν, ο Μπίλι κι ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ακόμη και ο Κέμπα Γουόκερ που “δεν έπιασε” στη Μονακό, ο δρόμος από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη μοιάζει ανοιχτός και ίσως και να είναι μονόδρομος για αρκετούς.

Ο Νικ Μπατούμ (35, 2μ.03) μοίρασε τη σεζόν του σε Κλίπερς και Σίξερς, στην ομάδα της Φιλαντέλφια είχε σημαντικό ρόλο και 25.9 λεπτά συμμετοχής, έχει δηλώσει ότι θέλει να μείνει στο NBA, ωστόσο έχει παραδεχθεί ότι ο Τόνι Πάρκερ τον πιέζει ασφυκτικά για να γυρίσει στην Ευρώπη και να παίξει με τη Βιλερμπάν στη EuroLeague.

Ο Τσεντί Οσμάν (29, 2μ.01) κι ο Φουρκάν Κορκμάζ (27, 2μ.01) θα δεχθούν ασφυκτικό πρέσινγκ από τις τουρκικές ομάδες (και όχι μόνο), με τον πρώτο να ελπίζει ότι οι επτά γεμάτες σεζόν στις ΗΠΑ θα του δώσουν ακόμα μία ευκαιρία και τον δεύτερο να αντιλαμβάνεται πως η δική του επταετία στη Φιλαντέλφια τον έφερε πολύ πίσω με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένα restart.

Ο Ντάνιελ Τάις (32, 2μ.03) αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με τη Γερμανία, όμως η καριέρα του δεν εξελίχθηκε όπως ο ίδιος περίμενε. Οι Πέισερς δεν τον υπολόγιζαν, οι Κλίπερς δεν τον χρησιμοποίησαν αρκετά (17.1 λεπτά σε 59 αγώνες και μόλις τέσσερα λεπτά στα playoffs), μία μίνιμουμ συμφωνία πιθανότατα θα την βρει για να μείνει στο NBA, ίσως όμως να μην του αρκεί κάτι τέτοιο.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται κι ο Άλεξ Λεν (31, 2μ.13) που είχε και φέτος μικρό ρόλο στους Κινγκς (9.3 λεπτά σε 48 αγώνες, με 2.5 πόντους και 2.7 ριμπάουντ). Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο Ντάριο Σάριτς (30, 2μ.08) που έγραψε 64 συμμετοχές με τους Γουόριορς (8 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ ανά 17.2 λεπτά), αλλά δεν μπορεί πλέον να παίξει σε αυτές τις ταχύτητες.

Ο Σβιάτοσλαβ Μίχαϊλιουκ (27, 2μ.01) βρήκε τρύπες στους Μπόστον Σέλτικς που κάνουν πρωταθλητισμό και προτεραιότητά του θα είναι πάντα το NBA, όμως έπαιξε σε μόλις 41 παιχνίδια και είχε 10.1 λεπτά για 4 πόντους και 1.2 ριμπάουντ. Έμεινε στο βάθος του πάγκου, φαίνεται πως ακόμη και ένας τέτοιος ρόλος του αρκεί.

Αυτός που πρέπει να γυρίσει στην Ευρώπη για να σώσει την καριέρα του είναι ο Κίλιαν Χέιζ (23, 1μ.96), τον οποίο οι Πίστονς αποδέσμευσαν στα μέσα της τέταρτης σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας. Με 8.1 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 5.2 ασίστ ανά 26.1 λεπτά σε 210 αγώνες, ο Γάλλος έπρεπε να βρίσκεται στο NBA. Δεν βρίσκεται κι αυτό προφανώς και λέει πολλά για εκείνον.

Περίπτωση όμοια με εκείνες των Τάις – Λεν είναι αυτή του Γκόγκα Μπιτάτζε (25, 2μ.11), αν και ο Γεωργιανός έχει σημαντικότερο ρόλο στους Μάτζικ. Έπαιξε σε 62 ματς, είχε 5 πόντους και 4.6 ριμπάουντ ανά 15.4 λεπτά, δύσκολα όμως θα βρει κάτι περισσότερο από δεύτερο-τρίτο ρόλο στη θέση του σέντερ σε ομάδα της Λίγκας κι ακόμη πιο δύσκολα θα πάρει περισσότερα από το μίνιμουμ.

Ο Ντανίλο Γκαλινάρι (36, 2μ.08) δεν μπορεί πια να βοηθήσει ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και εκείνες που δεν έχουν στόχο τα playoffs, θα αναζητήσουν κάποιον νεαρότερο. Η Αρμάνι Μιλάνο τον περιμένει και είναι πιο πιθανό από ποτέ να τον δούμε να γυρίζει στη χώρα του για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του.

Μια σπουδαία περίπτωση για τις ομάδες της Ευρώπης και ειδικά για συγκεκριμένες είναι ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι (25, 2μ.11), ένα πολύ εκρηκτικό παιδί που έπαιξε στους Μπακς και ήταν φέτος μέλος των Σπερς (4.1 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ ανά 9.8 λεπτά). Αν καταλάβει ότι στο NBA δεν μπορεί να ξεχωρίσει και έρθει στα μέρη μας, μπορεί να κάνει θραύση με εκπληκτικά νούμερα.

Προς την Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει κι ο Ουσμάν Γκαρούμπα (22, 2μ.03) καθώς στην τριετία του σε Ρόκετς και Γουόριορς δεν κατάφερε να καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου μπάσκετ. Η Ρεάλ Μαδρίτης θα έχει ανάγκη από κορμιά και η επιστροφή του στην ομάδα στην οποία έφτιαξε το όνομά του, φαντάζει ως ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.

Ακόμα μία ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή του Πορτογάλου Νιμίας Κέτα (25, 2μ.13), ενός σέντερ που κοίταξαν το καλοκαίρι του 2023 και ο Παναθηναϊκός αλλά και η Παρτίζαν. Εκρηκτικός, μακρύς, ανταγωνιστικός, δεν βρήκε χώρο στους Μπόστον Σέλτικς (5.5 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ ανά 11.9 λεπτά σε 28 αγώνες). Στην Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει εκπληκτική καριέρα.

Δύσκολη, αλλά ίσως όχι ακατόρθωτη είναι η επιστροφή του Εβάν Φουρνιέ (31, 1μ.98). Έχει βγάλει 145 εκατομμύρια δολάρια στο NBA, ωστόσο η πορεία του είναι καθοδική και οι Ντιτρόιτ Πίστονς θα κάνουν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου χρήση της option που υπάρχει στο συμβόλαιό του για να εξοικονομήσουν 19 εκατομμύρια. Προφανώς στη EuroLeague θα είναι superstar.

Ο Βλάτκο Τσάντσαρ (27, 2μ.03), τέλος, επιστρέφει από τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο γόνατο στο φιλικό Ελλάδας – Σλοβενίας στο ΟΑΚΑ και ίσως οι Ντένβερ Νάγκετς τον αποδεσμεύσουν. Με το συμβόλαιό του να είναι πολύ φιλικό, μόλις 2.3 εκατομμύρια, η λογική λέει ότι μάλλον θα τον κρατήσουν. Αν δεν το κάνουν, δύσκολα ο Σλοβένος θα βρει κάτι άλλο στις ΗΠΑ.

Πολλές από τις περιπτώσεις που διαβάσατε μοιάζουν (και κάποιες πράγματι είναι) δύσκολες. Από τη στιγμή όμως που είδαμε το καλοκαίρι του 2023 αρκετά ονόματα να έρχονται στα μέρη μας, αξίζει τουλάχιστον η προσπάθεια. Και σε αυτά τα ονόματα δεν βάζουμε καν τον Κέβιν Πόρτερ που βρέθηκε στον ΠΑΟΚ κυριολεκτικά από… σπόντα.

Το σημαντικό είναι οι ομάδες της EuroLeague να προσφέρουν εκτός από χρήματα και όραμα σε παίκτες σαν τον Μπατούμ, τον Οσμάν, τον Τάις, ώστε να τους πείσουν να μην περιμένουν το NBA και να γυρίσουν στην Ευρώπη με στόχο τον πρωταθλητισμό. Από την άλλη, θα πρέπει και οι ομάδες να εξετάσουν το κίνητρο που έχουν αυτοί οι αθλητές πριν επενδύσουν σε εκείνους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα