Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων που άφησαν το στίγμα τους
Διαβάζεται σε 7'Όλη η Ελλάδα περιμένει με αγωνία την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και μαζί με τη Stoiximan κάνουμε ένα ταξίδι αναδρομής στις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα αθλήματα στα οποία εκπροσωπούμαστε, αλλά και για τους Έλληνες αθλητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία σε αυτά.
- 08 Ιουλίου 2024 11:17
Ο κορυφαίος άλτης Μίλτος Τεντόγλου
Ξεκινάμε με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη, ο οποίος μάλιστα έχει διακριθεί σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού στίβου. Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κατακτήσει την πρωτιά είτε με το πρώτο του άλμα, είτε με το τελευταίο όταν χρειάστηκε. Ο 26χρονος πρωταθλητής είναι πλέον το φαβορί σε κάθε διοργάνωση όπου αγωνίζεται. Δίχως αμφιβολία, ο κορυφαίος άλτης στον κόσμο σήμερα.
Το άθλημα του μήκους
Το ιστορικότερο άλμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αυτό που πέτυχε ο Αμερικανός -και Τζαμαϊκανός στην καταγωγή- Μπομπ Μπίμον το 1968 στο Μεξικό. Η επίδοσή του στα 8 μέτρα και 90 εκατοστά καταγράφηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ. Το παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίφθηκε στις 30 Αυγούστου του 1991 από τον Μάικ Πάουελ, που προσγειώθηκε στα 8,95μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο. Ωστόσο, η επίδοση του Μπίμον διατηρείται ως Ολυμπιακό ρεκόρ επί 56 χρόνια, καθώς έκτοτε κανείς αθλητής δεν έχει πηδήξει περισσότερο από τα 8,90μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το χρυσό μετάλλιο του Μπίμον δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε φέτος έναντι 441.000 δολαρίων.
Η «χρυσή σταθερά» Κατερίνα Στεφανίδη
Η Κατερίνα Στεφανίδη θεωρείται η «χρυσή σταθερά» του ελληνικού στίβου και δικαίως. Η 34χρονη πρωταθλήτρια του επί κοντώ έχει πετύχει το τριπλ κράουν με πρωτιές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ τα μετάλλια που έχει κατακτήσει στην καριέρα της εκτείνονται σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.
Το επί κοντώ γυναικών
Ήταν 24 Αυγούστου του 2004. Πλησίαζαν μεσάνυχτα και είχε απομείνει μόλις μία αθλήτρια μέσα στο κατά τ’ άλλα κατάμεστο από θεατές Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ήταν η Ρωσίδα Γέλενα Ισινμπάγιεβα. Η «Τσαρίνα των Αιθέρων» ανέβασε τον πήχη σε ύψος παγκοσμίου ρεκόρ, στα 4,91μ. Αυτός ήταν πια ο μοναδικός αντίπαλός της και τον νίκησε. Πριν από την προσπάθειά της ψέλλιζε γρήγορα κάτι λόγια που δεν μπορούσαν ν’ αντιληφθούν οι πολλοί. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε και στα επόμενα παγκόσμια ρεκόρ της καριέρας της, μέχρι που έγινε γνωστό ότι προσευχόταν λέγοντας το Πάτερ Ημών. Είναι η κάτοχος του σημερινού παγκοσμίου ρεκόρ με 5.06μ..
Ο άρχοντας των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας
Στο κλειστό κλαμπ των Ελλήνων αθλητών με τριπλ κράουν ανήκει και ο Λευτέρης Πετρούνιας με χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο 33χρονος άρχοντας των κρίκων είναι ο μοναδικός αθλητής των δύο τελευταίων δεκαετιών, που κατάφερε να παρουσιάζει κάθε άσκησή του σαν παγωμένη εικόνα, χωρίς τρέμουλο. Μάλιστα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει δώσει το όνομά του σε άσκηση του αθλήματος.
Οι κρίκοι ανδρών
Από το παράθυρο μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος λόγω των περιορισμών του συστήματος πρόκρισης δεν είχε πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο. Ωστόσο, εξασφάλισε δικαίως μία από τις wild card της ΔΟΕ και στις 22 Αυγούστου ανέβηκε στους κρίκους και κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με 9.862 βαθμούς και ένα πρόγραμμα 10 ασκήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο που φέρουν το όνομά του, Ταμπάκος 1 και Ταμπάκος 2. Ο Δημοσθένης ήταν ο αθλητής που απέδειξε πόσο ουσιαστικό ρόλο έχουν οι wild cards και ότι δεν πρόκειται για χάρη.
Εθνικές Πόλο, τα καμάρια της Ελλάδας
Οι Εθνικές ομάδες Πόλο Ανδρών και Γυναικών είναι τα καμάρια της Ελλάδας σε επίπεδο ομαδικών αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αμφότερες έχουν από ένα αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο. Προηγήθηκε αυτό των γυναικών το 2004 και ακολούθησε η δεύτερη θέση που κατέκτησε η ομάδα των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μάλιστα, η ανδρική ομάδα έχει συμμετάσχει σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1980 και μετά.
Το Πόλο Ανδρών
Το πιο ξακουστό παιχνίδι υδατοσφαίρισης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων διεξήχθη το 1956, στη Μελβούρνη. Ο αγώνας ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και την Ουγγαρία έγινε στη σκιά της ουγγρικής επανάστασης ενάντια στο σοβιετικό καθεστώς στην Ουγγαρία και η διαμάχη των δύο λαών μεταφέρθηκε στα ημιτελικά και στην πισίνα. Ο αγώνας στο έτσι κι αλλιώς δυναμικό σπορ είχε σκληρά χτυπήματα. Λίγο πριν από το τέλος του και ενώ οι Ούγγροι προηγούνταν με 4-0 ο Σοβιετικός Βαλεντίν Προκόποφ γρονθοκόπησε τον Έλβιν Ζάντορ που αποχώρησε αιμόφυρτος. Οι Ούγγροι νίκησαν με 4-0, στη συνέχεια κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και ο ημιτελικός τον τίτλο “Blood in the water”. Αίμα στην πισίνα.
Η μαχήτρια της διπλανής πόρτας Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Η 40χρονη Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αγαπήθηκε βαθιά ως η μαχήτρια της διπλανής πόρτας, αλλά και ως η αθλήτρια που αντιμετώπισε τα χρόνια της απλώς ως αριθμό. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2003, επανήλθε το 2011 και το 2022 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 20χλμ, και στα 35χλμ. βάδην, ενώ το 2023 ήταν 3η στον κόσμο, στα 35χλμ..
Το βάδην γυναικών στα 20χλμ
Το αγώνισμα των 20 χιλιομέτρων στο βάδην γυναικών εντάχθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2000 στο Σίδνεϊ και η ιστορία του στη διοργάνωση είναι ακόμα μικρή. Μολαταύτα, από το ντεμπούτο έδειξε ότι θα χαρίσει συναρπαστικές εμπειρίες. Η Αυστραλέζα Τζέιν Σάβιλ οδηγούσε την κούρσα και ετοιμαζόταν να περάσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στον λαιμό της, οι συμπατριώτες της την αποθέωναν και ακυρώθηκε λίγο πριν από τον τερματισμό. Τέσσερα χρόνια μετά στέφθηκε χάλκινη Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, όπου νίκησε η Αθανασία Τσουμελέκα.
Ο “χρυσός” Στέφανος Ντούσκος
Ο 27χρονος Στέφανος Ντούσκος είναι ο αθλητής που επανέφερε την ελληνική κωπηλασία στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Τόκιο. Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης -που έμαθε το σπορ στην Παμβώτιδα λίμνη- νίκησε στο σκιφ των ανδρών πετυχαίνοντας νέο Ολυμπιακό ρεκόρ με 6:40.45.
Η κωπηλασία ανδρών
Μια από τις πιο αστείες δηλώσεις στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ανήκει στον πολυνίκη του αθλήματος Σερ Στίβεν Ρεντγκρέιβ. Ο Βρετανός αμέσως μετά το τέταρτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου με παρτενέρ τον Μάθιου Πίνσεντ, το 1996 στην Ατλάντα δήλωσε: “Όποιος με δει να πλησιάζω ξανά βάρκα έχει την άδειά μου να με πυροβολήσει”. Ο Ρεντγκρέιβ πλησίασε ξανά βάρκα, προκρίθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπου κατέκτησε το 5ο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιό του. Στη συλλογή του που εκτείνεται από το 1984 έως το 2000 έχει πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο.
Η «νταμπλούχος» του Ρίο, Άννα Κορακάκη
Η 28χρονη Άννα Κορακάκη ετοιμάζεται για την τρίτη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρωταθλήτρια της σκοποβολής από τη Δράμα θριάμβευσε το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων και χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι από τα 10 μέτρα.
Η σκοποβολή
Η σκοποβολή έχει μακρά παράδοση στην Ελλάδα και ένα από τα πιο ξεχωριστά ελληνικά μετάλλια είναι το αργυρό που κατέκτησε η Εθνική Ομάδα στο αυτόματο πιστόλι από 30 μέτρα, το 1920 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας. Στην ομάδα συμμετείχαν και δύο αδέρφια ο Αλέξανδρος και ο Ιωάννης Θεοφυλάκης που ήταν φανατικοί κυνηγοί. Ο Αλέξανδρος είχε επίσης ένα αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο από τη Μεσολυμπιάδα του 1906 στο στρατιωτικό περίστροφο από 20 μέτρα. Ο δε δικηγόρος, Ιωάννης υπηρέτησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και εξορίστηκε επί Ιωάννη Μεταξά στη Φολέγανδρο.