Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Απόψε η λαμπρή τελετή έναρξης – Τι θα δούμε

Διαβάζεται σε 3'
Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι
Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι AP Photo/Aurelien Morissard, File

Αντίστροφη μέτρηση για τη λαμπερή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Φωτός. Πού μπορείτε να την παρακολουθήσετε.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευής (26/7) στις 20:30 ώρα Ελλάδας στην “Πόλη του Φωτός”, στη Γαλλία.

Η φαντασμαγορική εκδήλωση έχει σχεδιαστεί με μεγάλη μυστικότητα, όμως οι διαρροές που φτάνουν στη δημοσιότητα αναφέρουν πως στη λαμπρή τελετή θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων οι Άγια Νακαμούρα, Lady Gaga και Σελίν Ντιόν, όπως αναφορά γίνεται και στο ρεπερτόριο της Έντιθ Πιαφ και του Σαρλ Αζναβούρ.

Όπως αναφέρει το SPORT24, η γιορτή αναμένεται να μείνει στην ιστορία, καθώς θα γίνει η πρώτη τελετή που θα διεξαχθεί με σκάφη κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης.

Η τελετή έναρξης αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:30 ώρα Ελλάδος, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 και αναμένεται να διαρκέσει πάνω από τρεις ώρες.

Παρόντες στη σημερινή τελετή θα είναι και αρχηγοί δεκάδων κρατών, μεταξύ τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι θα δούμε στην τελετή έναρξης

Στις 26 Ιουλίου οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν και επισήμως στο Παρίσι μετά από 100 χρόνια, με τους Γάλλους να ετοιμάζουν μία φαντασμαγορική τελετή έναρξης που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, αποτελώντας το ορόσημο για τις μελλοντικές διοργανώσεις.

Για πρώτη φορά στα 128 χρόνια ζωής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί εκτός σταδίου, με τη γαλλική πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε στάδιο και θέατρο μαζί.

Ο Σηκουάνας, η κύρια υδάτινη αρτηρία της πόλης, θα αντικαταστήσει τον παραδοσιακό στίβο, ενώ οι προκυμαίες θα γίνουν κερκίδες θεατών, αναμένοντας να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 300.000 στις όχθες του ποταμού. Αυτή η συνθήκη την καθιστά αυτομάτως τη μεγαλύτερη τελετή έναρξης από άποψη κοινού και γεωγραφικής κάλυψης.

Η διαδρομή της παρέλασης κατά μήκος του Σηκουάνα είναι ένα οπτικό ταξίδι στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του Παρισιού.

Η γέφυρα Austerlitz δίπλα στο Jardin des Plantes είναι το σημείο εκκίνησης. Η διαδρομή θα συνεχιστεί δυτικά για 6 χιλιόμετρα κατά μήκος του Σηκουάνα, περνώντας κάτω από ιστορικές γέφυρες και από εμβληματικά ορόσημα, όπως η Παναγία των Παρισίων και το Λούβρο, καθώς και από ορισμένους χώρους διεξαγωγής των Αγώνων, όπως η Esplanade des Invalides και το Grand Palais.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες (11.000 τον αριθμό που θα επιβαίνουν σε περισσότερα από 100 σκάφη) θα φτάσουν τελικά απέναντι από το Τροκαντερό – την πλατεία πλησίον του Πύργου του Άιφελ – όπου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα πρωτόκολλα, θα ανάψει το καζάνι της ολυμπιακής φλόγας και θα κηρυχθεί επίσημα η έναρξη των Αγώνων.

Σε κάθε γέφυρα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης θα υπάρχουν χορευτές, ενώ 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένεται να δουν μέρος ή ολόκληρη την τελετή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα