Live Εικόνα – Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελετή Έναρξης – υπερθέαμα στον Σηκουάνα

Διαβάζεται σε 8'
Live Εικόνα – Ολυμπιακοί Αγώνες: Τελετή Έναρξης – υπερθέαμα στον Σηκουάνα
AP Photo/Bernat Armangue, Pool

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 είναι γεγονός και για πρώτη φορά στην ιστορία δεν πραγματοποιείται σε στάδιο.

Η στιγμή που όλος ο πλανήτης περίμενε έφτασε: Η φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 είναι γεγονός και για πρώτη φορά στην ιστορία δεν πραγματοποιείται σε στάδιο, αλλά κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα όπου 10.000 αθλητές θα παρελάσουν στην καρδιά του Παρισιού.

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης
Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης AP Photo/Bernat Armangue, Pool

Στην πρωτοποριακή πλωτή τελετή έναρξης δίνουν το παρών 300.000 θεατές που έχουν γεμίσει τις κερκίδες κατά μήκους του Σηκουάνα και στη σκιά του πύργου του Αΐφελ. Στο Παρίσι 45.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο κλοιό γύρω από την πόλη.

Η τελετή έναρξης, σε σκηνοθεσία Thomas Jolly, ελίσσεται μεταξύ προβολών βίντεο και live περφόρμανς που έχουν στηθεί σε διάφορες γωνιές του Σηκουάνα, από χορό burlesque και καν καν μέχρι αναφορές στην ιστορία και τις αξίες του Παρισιού.

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης AP Photo/Luca Bruno

Δείτε Live εικόνα:

Μετά την πρώτη προβολή βίντεο, ξεκίνησε η παρέλαση των oλυμπιακών ομάδες, οι οποίες βρίσκονται σε βάρκες που πλέουν στον Σηκουάνα.

Πρώτη φυσικά ήταν η ελληνική αποστολή, η οποία έκανε εντυπωσιακή  είσοδο με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να κρατούν περήφανα την ελληνική σημαία, πάνω σε ένα σκάφος, που διέσχιζε τα νερά του ξακουστού ποταμιού του Παρισιού. Μαζί τους ήταν και όλα τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Η ελληνική αποστολή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 AP Photo/Matthias Schrader

Οι βάρκες μεταφέρουν περισσότερους από 10.000 αθλητές κατά μήκος μιας διαδρομής 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού.Τα σκάφη περνούν από μερικές από τις πιο γνωστές γέφυρες και αξιοθέατα της πόλης στο ταξίδι τους – συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και, φυσικά, του Πύργου του Άιφελ – πριν φτάσουν στο Τροκαντερό.

Η ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων
Η ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων AP Photo/Lindsey Wasson

AP Photo/Kin Cheung

Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί καθώς ο ήλιος θα δύει στα δυτικά της πόλης, γεγονός που οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα εδραιώσει ακόμη περισσότερο τον θρύλο της Πόλης του Φωτός. Ο πρόεδρος των αγώνων Tony Estanguet υποσχέθηκε ότι η χρονική συγκυρία θα κάνει την παράσταση «πιο μεγαλειώδη, με μια πραγματικά ποιητική διάσταση».

Μετά την παρέλαση των πρώτων αποστολών, τις εντυπώσεις έκλεψε η Lady Gaga η οποία τραγουδώντας στα γαλλικά, έδωσε μια εξαιρετική περφόρμανς καμπαρέ. Φορώντας μαύρο κορμάκι και περιτριγυρισμένη από άνδρες χορευτές που την έντυναν κινησιολογικά με τα ροζ πούπουλα που κρατούσαν, η Gaga ερμήνευσε το “Mon truc en plumes”, το οποίο πρωτοείπε η Zizi Jeanmaire το 1962.

 

Η Lady Gaga στην τελετή έναρξης
Η Lady Gaga στην τελετή έναρξης AP Photo/Luca Bruno

Ακολούθησε η χέβι μέταλ μπάντα Gojira,τους οποίους συνοδεύει η σοπράνο Μαρίνα Βιότι σε μια σύμπραξη χέβι μέταλ στην όπερα της Κάρμεν.

Εντυπωσιακό ήταν και το βίντεο για το Μουσείο του Λούβρου που απεικόνιζε μεταξύ άλλων τη Νίκη της Σαμοθράκης και Μόνα Λίζα.

Η Aya Nakamura, μια από τα μεγαλύτερα αστέρια της γαλλικής ποπ και η ορχήστρα της Δημοκρατικής Φρουράς εμφανίστηκαν στην Pont des Arts και προσέφεραν ένα μαγευτικό σόου.

Κάμερες σε κάθε σκάφος

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ανέφεραν ότι υπάρχουν κάμερες σε κάθε σκάφος για να δείξουν τους αθλητές από κοντά, καθ’ όλη τη διάρκεια της πλωτής παρέλασης.

Η ελληνική αποστολή AP Photo/Aaron Favila

Ωστόσο, αυτό αποτελεί πρόκληση, καθώς οι Ολυμπιακές αποστολές διαφοροποιούνται ανάλογα τη χώρα. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, στέλνουν 600 αθλητές, ενώ ορισμένα μικρότερα έθνη εκπροσωπούνται από έναν και μόνο αθλητή.

Naomi Baker/Pool Photo via AP

Την Τελετή Έναρξης παρακολουθούν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, θα υπάρχουν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόβσκι στην Τελετή Έναρξης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόβσκι στην Τελετή Έναρξης Eurokinissi
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόβσκι στην Τελετή Έναρξης υπό βροχή
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόβσκι στην Τελετή Έναρξης υπό βροχή Eurokinissi

Προβλήματα

Τις τελευταίες ώρες αναφέρονται και μεγάλες καθυστερήσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας λόγω βανδαλισμών, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται χιλιάδες επιβάτες.

Οι βανδαλισμοί πραγματοποιήθηκαν σε τρία σημεία και προς τις τρεις βασικές κατευθύνσεις του εσωτερικού σιδηροδρομικού δικτύου, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη.

Στο μεταξύ, η εταιρεία Eurostar συνιστά στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν σήμερα μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έπειτα από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων, μετέδωσε το BBC.

Επιπλέον, οι αρχές στο Βέλγιο βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή και ανακοίνωσαν και συλλήψεις με την υποψία τρομοκρατίας. Ενώ σε μεγάλη κινητοποίηση είναι και οι γερμανικές αρχές. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η τοπική αστυνομία έκανε έρευνες σε 14 σπίτια στο πλαίσιο ερευνών για τρομοκρατία. Προς ώρας οι συλλήψεις δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

100 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες με όνειρα για μετάλλια στο Παρίσι

Επί γαλλικού εδάφους βρίσκονται οι εκατό Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που διεκδικούν μετάλλια και διακρίσεις. Ο Στέφανος Ντούσκος, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο θα είναι ο πρώτος που θα ριχτεί στη μάχη των μεταλλίων ανοίγοντας την ελληνική παρουσία.

Το Σάββατο (27/7) αγωνίζεται στα προκριματικά των κρίκων και ο Λευτέρης Πετρούνιας που επιζητά την πρόκρισή του στον τελικό, εκεί όπου θέλει να πετύχει ένα ιστορικό επίτευγμα, να πάρει το τρίτο του Ολυμπιακό μετάλλιο.

Στο ολυμπιακό τουρνουά αγωνίζεται και η εθνική ομάδα Πόλο γυναικών με αντίπαλο τις ΗΠΑ ενώ η Εθνική Ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών θα αγωνιστεί στη Λιλ στις 10 η ώρα απέναντι στον Καναδά.

«Στόχο» ένα ακόμη μετάλλιο έχει η δις Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη αλλά και η νέα μεγάλη ελπίδα του αθλήματος της σκοποβολής η Χριστίνα Μόσχη που αγωνίζονται στα 10 μ. πιστόλι.

Σε γνώριμο κορτ, στις εγκαταστάσεις του Ρολάν Γκαρός αγωνίζεται και ο Στέφανος Τσιτσιπς κόντρα στο νούμερο 87 της παγκόσμιας κατάταξης. Αύριο αγωνίζεται επίσης και ο Παναγιώτης Γκιώνης στην επιτραπέζια αντισφαίριση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχαμε τέσσερα μετάλλια: Δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα