Ολυμπιακοί Αγώνες: Άνω του επιτρεπτού ορίου το αποτέλεσμα της πρώτης δειγματοληψίας της Ελληνίδας που βρέθηκε ντοπέ

Διαβάζεται σε 2'
Ολυμπιακοί Αγώνες: Άνω του επιτρεπτού ορίου το αποτέλεσμα της πρώτης δειγματοληψίας της Ελληνίδας που βρέθηκε ντοπέ
AP @DAVID J. PHILLIP

Αθλήτρια της Ολυμπιακής ομάδας βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία – όπως ανακοίνωσε η ΕΟΕ – και χρειάστηκαν δύο έλεγχοι για να διαπιστωθεί η παράβασή της στους κανονισμούς περί φαρμακοδιέγερσης.

Η εν λόγω αθλήτρια του στίβου που ενημερώθηκε από την ΕΟΕ να αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό, ελέγχθηκε αρχικά από τον ΕΟΚΑΝ και το δείγμα της βρέθηκε θετικό σε απαγορευμένη ουσία. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές της ουσίας στο εν λόγω δείγμα ήταν άνω του επιτρεπτού ορίου.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ουσία που ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός σε αυξημένες τιμές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτείται να ληφθεί και δεύτερο δείγμα.

Στην περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία αποτελέσματος ανάμεσα στα δύο δείγματα τότε γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για παράγωγο του οργανισμού. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της αθλήτριας του στίβου, της οποίας το αποτέλεσμα της πρώτης δειγματοληψίας ήταν θετικό.

Ο διοικητής του ΕΟΚΑΝ, Γρηγόρης Λέων μίλησε στο SPORT24 για τις ενέργειες που ακολούθησε ο ελληνικός οργανισμός αντιντόπινγκ προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία του ελέγχου της.

Βρέθηκε μια ουσία στον οργανισμό της αθλήτριας σε έλεγχο που έγινε από τον ΕΟΚΑΝ και έπρεπε να γίνουν κάποιες περαιτέρω διαδικασίες λόγω της συγκεκριμένης ουσίας, λόγω της φύσης της ουσίας. Η αθλήτρια ενημερώνεται πρώτη και όταν οριστικοποιείται το αποτέλεσμα κοινοποιείται και στους υπόλοιπους φορείς, αυτό έγινε σήμερα.

Ακόμα και αν περνούσε στον τελικό δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί σε αυτόν δεδομένου ότι έχουμε παράβαση. Μόλις ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες δόθηκε η επιβεβαίωση του θετικού δείγματος.

Πρόκειται για μια ουσία, της οποίας ο έλεγχος απαιτεί μια πολυεπίπεδη διαδικασία. Αρχικά περιμέναμε εξηγήσεις από την αθλήτρια. Τις έδωσε. Οι εξηγήσεις που μας δίνουν οι αθλητές και οι αθλήτριες μπορεί να επαρκούν μπορεί και όχι. Υπάρχουν και περιπτώσεις αθλητών που δεν θέλουν να δώσουν εξηγήσεις.

Έγινε και δεύτερη δειγματοληψία εντός του Ολυμπιακού Χωριού, από τον WADA με παραγγελία του ΕΟΚΑΝ. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να ελέγξουμε την αθλήτρια στο Ολυμπιακό Χωριό. Ωστόσο, εμείς είχαμε τη διαχείριση του περιστατικού, επειδή ο WADA μας έχει εμπιστοσύνη.

Προβλέπεται μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν και αυτές ακολουθήσαμε. Ολοκληρώθηκαν όλες και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ. Σε άλλες περιπτώσεις για τις έγγραφες εξηγήσεις των αθλητών δίνουμε ένα περιθώριο χρόνου, τώρα δεν γινόταν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή η αθλήτρια είχε μπροστά της προκριματικούς αγώνες έπρεπε να το επισπεύσουμε. Ειδικά αν περνούσε τους προκριματικούς δεν γινόταν να μην έχουμε απαντήσεις“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα