Ολυμπιακοί Αγώνες: Aρρώστησαν αθλητές που κολύμπησαν στον Σηκουάνα

Διαβάζεται σε 5'
Ολυμπιακοί Αγώνες: Aρρώστησαν αθλητές που κολύμπησαν στον Σηκουάνα
Athletes compete in the swimming race in the Seine during the women's individual triathlon at the 2024 Summer Olympics, Wednesday, July 31, 2024 in Paris, France. (Martin Bureau/Pool Photo via AP)

Αποσύρονται δύο αθλητές από τους ολυμπιακούς αγώνες μικτής σκυταλοδρομίας τριάθλου καθώς αρρώστησαν, αφού κολύμπησαν στον Σηκουάνα.

Η ομάδα του Βελγίου αποσύρθηκε από τον αγώνα μικτής σκυταλοδρομίας τριάθλου της Δευτέρας (5/8), μετά την ασθένεια μιας αθλήτριάς της, που κολύμπησε στον Σηκουάνα την Τετάρτη (31/7), όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου την Κυριακή (4/8).

Παράλληλα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστικές αλλαγές στην ομάδα της καθώς ένας από τους αθλητές της, που επίσης κολύμπησε στον Σηκουάνα την επόμενη εβδομάδα, αποσύρθηκε από τον σημερινό αγώνα λόγω ασθένειας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, η βέλγική ομάδα “Belgian Hammers” ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε η Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ομοσπονδία Τριάθλου του Βελγίου ότι η 35χρονη αθλήτρια Κλερ Μισέλ, η οποία συμμετείχε στον γυναικείο αγώνα τριάθλου την Τετάρτη (31/7) -στον οποίο τερμάτισε 38η-, μεταφέρθηκε σε κλινική στο Ολυμπιακό Χωριό την Κυριακή (4/8) για θεραπεία και στη συνέχεια επέστρεψε στο δωμάτιό της.

Αφήνοντας αιχμές προς τους διοργανωτές, η ανακοίνωση προσθέτει πως, “η COIB και το Βελγικό Τρίαθλο ελπίζουν ότι θα αντλήσουν διδάγματα για μελλοντικούς αγώνες τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως η εγγύηση της ασφάλειας τις ημέρες της προπόνησης, τις ημέρες αγώνων και η μορφή του αγώνα, οι οποίες πρέπει να αποσαφηνίζονται εκ των προτέρων και να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει αβεβαιότητα για τους αθλητές και το προσωπικό υποστήριξης”.

Η ομάδα δεν διευκρίνισε αν η αθλητρια αρρώστησε λόγω της ρύπανσης στον Σηκουάνα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι τις ημέρες πριν από τον αγώνα της, ο αντίστοιχος των ανδρών αναβλήθηκε λόγω της κακής ποιότητας του νερού του ποταμού, που χαρακτηρίστηκε “μη ασφαλές” για κολύμβηση.

Η εφημερίδα De Standaard του Βελγίου ανέφερε ότι η Μισέλ προσβλήθηκε από E. coli, αλλά εκπρόσωπος της Ολυμπιακής ομάδας του Βελγίου αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κατάσταση της αθλήτριας.

Επίσημα δεδομένα δείχνουν ότι μεμονωμένες βροχοπτώσεις μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων E. coli στον ποταμό. Ήδη από την αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων το Παρίσι δέχτηκε ποσότητα βροχής ίση με αυτή ενός μήνα, με τις αρχές να ανησυχούν για την αύξηση βακτηρίων στα νερά του Σηκουάνα.

Πριν την έναρξη των Αγώνων, τα επίπεδα E. coli ήταν πάνω από τα αποδεκτά όρια, γεγονός που θα μπορούσε να εκθέσει τους αθλητές σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. (Τα βακτήρια χρειάζονται από 1 έως 3 ημέρες για να διαλυθούν)

Εάν τα επίπεδα E. coli υπερβούν τα 1000 CFU/100mL, οι αγώνες κολύμβησης ακυρώνονται, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τριάθλου, εκτός αν η ιατρική επιτροπή της διοργάνωσης αποφασίσει ότι ο αγώνας μπορεί να διεξαχθεί.

 

Με γαστρεντερική λοίμωξη αθλητής της Ελβετίας

Η Ολυμπιακή ομάδα μικτής σκυταλοδρομίας τριάθλου της Ελβετίας ανακοίνωσε το Σάββατο (3/8) ότι πρέπει να αντικαταστήσει το ρόστερ της, τον αθλητή Adrien Briffod, λόγω γαστρεντερικής λοίμωξης. Τη θέση του θα πάρει ο Simon Westermann.

Ο αθλητής συμμετείχε και αυτός στον αγώνα τριάθλου ανδρών της Τετάρτη (31/7).

Ο επικεφαλής ιατρός των ελβετικής ολυμπιακής ομάδας, Hanspeter Betschart, σημείωσε, βέβαια, ότι δεν είναι σαφές αν η μόλυνση του Briffod σχετίζεται με την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα. “Δεν υπήρχαν αναφορές για στομαχικά προβλήματα μεταξύ των αθλητών άλλων χωρών που συμμετείχαν στους αγώνες της Τετάρτης”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Πραγματοποιήθηκε το τρίαθλο γυναικών στον Σηκουάνα
Πραγματοποιήθηκε το τρίαθλο γυναικών στον Σηκουάνα Martin Bureau/Pool Photo / AP

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα το πρωί των ατομικών αγώνων τριάθλου ήταν σε “πολύ καλό” επίπεδο.

“Η διοργάνωση Παρίσι 2024 επιθυμεί να υπενθυμίσει σε όλους ότι η υγεία και η ευημερία των αθλητών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όσον αφορά τους αγώνες που διεξάγονται στον Σηκουάνα, οι έλεγχοι ποιότητας του νερού πραγματοποιούνται καθημερινά και η απόφαση για το αν θα προχωρήσει ένας αγώνας λαμβάνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Παγκόσμιου Τριάθλου, σε συντονισμό με τη διοργάνωση, και με βάση τα αποτελέσματα και μια σειρά από κριτήρια (κυρίως υγείας)”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι σημερινοί αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά

Παρά τις ασθένειες των δύο αθλητών, το World Triathlon και η διοργάνωση “Paris 2024” ανέφεραν σε ανακοίνωση τους την Κυριακή (4/8) ότι το μικτό τρίαθλο σκυταλοδρομίας της Δευτέρας θα διεξαχθεί κανονικά, εξηγώντας ότι η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες.

“Τα τελευταία αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα στο χώρο του τριάθλου έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες και οι μελλοντικές αναλύσεις δείχνουν ότι η ποιότητα του νερού θα είναι εντός των αποδεκτών ορίων από το Παγκόσμιο Τρίαθλο. Ως εκ τούτου, το World Triathlon έλαβε την απόφαση απόψε να συνεχίσει τον αγώνα”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ο “πονοκέφαλος” του Σηκουάνα

Η απόφαση να διεξαχθούν ορισμένοι αγώνες κολύμβησης στον περίφημο ποταμό που διασχίζει το Παρίσι προκάλεσε αίσθηση, ήδη από την πρώτη στιγμή πυο ανακοινώθηκε.

Η κολύμβηση στον Σηκουάνα είναι παράνομη εδώ και έναν αιώνα, αλλά, στην επιθυμία τους να αναδείξουν πλήρως την “πόλη του φωτός”, οι διοργανωτές υλοποίησαν ένα σχέδιο καθαρισμού του ποταμού, ώστε οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου να μπορούν να κολυμπήσουν στα νερά του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) δαπανήθηκαν για την καθαριότητα του ποταμού πριν από τους Αγώνες και οι αξιωματούχοι του Παρισιού έσπευσαν να αποδείξουν με κάθε τρόπο την καταλληλότητά του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, η οποία κολύμπησε στον ποταμό νωρίτερα αυτό το μήνα και υποσχέθηκε να τοποθετήσει μια πισίνα στον ποταμό μετά τους Αγώνες και ο Γάλλος υπουργός Αθλητισμού, ο οποίος επίσης βούτηξε στον Σηκουάνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα