Ολυμπιακοί Αγώνες Μπάσκετ: Η Εθνική νίκησε και περιμένει τη Σερβία

Διαβάζεται σε 4'
Νίκη της Ελλάδας Επί της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Νίκη της Ελλάδας Επί της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς του Παρισιού Eurokinissi

Η Εθνική Ελλάδας πήρε την νίκη με έξι πόντους απέναντι στην Αυστραλία και περιμένει τον αγώνα της Σερβίας με το Νότιο Σουδάν για να μάθει αν θα προκριθεί.

Ο όμιλος του θανάτου, ο όμιλος με τις τέσσερις από τις οκτώ καλύτερες ομάδες του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, δεν τρόμαξε ποτέ την Ελλάδα. Που έχασε από Καναδά και από Ισπανία, αλλά νίκησε με 77-71 την Αυστραλία και, όπως επισημαίνει το SPORT24, περιμένει νίκη της Σερβίας επί του Νοτίου Σουδάν (3/8 στις 22:00), για να προκριθεί στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ασύλληπτη εμφάνιση από τον Τόμας Γουόκαπ (18 πόντοι, 3/7 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ) που ήταν εξωγήινος και στην άμυνα πάνω στα γκαρντ των Αυστραλών, σεμιναριακού επιπέδου εμφάνιση από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (20 πόντοι, 7/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/7 βολές, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα) που δεν πίεσε καταστάσεις και διάβασε άριστα το ματς, βοήθησαν πολύ ο Ντίνος Μήτογλου κι ο Βασίλης Τολιόπουλος που “έβγαλε” τον αγώνα με τραυματισμό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / ΠΑΡΙΣΙ 2024 / 7η ΗΜΕΡΑ / ΜΠΑΣΚΕΤ / ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / ΠΑΡΙΣΙ 2024 / 7η ΗΜΕΡΑ / ΜΠΑΣΚΕΤ / ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ EUROKINISSI

Η Big-Three των κοντών της Αυστραλίας (Πάτι Μιλς – Ντάισον Ντάνιελς – Τζος Γκίντι) έκλεισε το σαραντάλεπτο με 33 πόντους αλλά από 11/30 σουτ, την ώρα που ο Τζοκ Λάνταλ ήταν υπέροχος, αλλά πολύ μόνος στη ρακέτα. Οι Boomers χρειάζονται πλέον νίκη της Ισπανίας επί του Καναδά, ώστε να προκριθούν ως δεύτεροι του ομίλου.

Ο MVP

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε εμφάνιση για σεμινάριο διαβάσματος και υπομονής, αλλά ο MVP του αγώνα ήταν ο Τόμας Γουόκαπ. Που έχει ακούσει πολλά, αλλά στο κρίσιμο παιχνίδι ήταν εκεί και στις δύο πλευρές του παρκέ. Και ήταν μαγικός. Με σπουδαίες άμυνες στα γκαρντ της Αυστραλίας και με 18 πόντους σε 29:59 από 3/7 δίποντα και 4/7 τρίποντα.

Τα στατιστικά που ξεχώρισαν

Με οκτώ ασίστ για τα εννέα καλάθια της έκλεισε την πρώτη περίοδο η Ελλάδα, την ώρα που οι Αυστραλοί μετρούσαν τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ. Στο ημίχρονο η Εθνική είχε 76% στο δίποντο (16/21) και έξι κλεψίματα, στο τέλος της βραδιάς ο Σπανούλης είδε 22 ασίστ για 14 λάθη και ο αντίπαλός του 44% στο δίποντο και 48% στις βολές. 12-20 οι πόντοι από τα λάθη του αντιπάλου, 12-9 οι πόντοι στον αιφνιδιασμό, 14-10 οι πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες (επιθετικά ριμπάουντ), 30-38 οι πόντοι στη ρακέτα, 15-18 οι πόντοι από τους αναπληρωματικούς.

Ο αγώνας

Με Καλάθη, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου άνοιξε το ματς η Ελλάδα, που στηρίχθηκε στην άμυνά της και στον Γιάννη (9-15 στο 4′) για το καλό ξεκίνημα. Ο Γουόκαπ με σουτ από την περιφέρεια και ο Καλάθης με τις δημιουργίες του ήταν τα στηρίγματά του, με την Εθνική να κρατάει το προβάδισμα, αλλά να μη μπορεί να ξεφύγει μέχρι τα τέλη της περιόδου (24-25).

Η ομάδα πάτησε το γκάζι στο ξεκίνημα της δεύτερης και την ώρα που ο Ντάισον Ντάνιελς κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια με τραυματισμό στο γόνατο, ο Τολιόπουλος έγραφε το 24-34 στο 12′. Η εικόνα της Εθνικής ήταν εκπληκτική, η διαφορά έφτασε τους 16 (28-44 στο 15′) και μέχρι το ημίχρονο η Αυστραλία έμοιαζε να πνίγεται, όποιο σχήμα κι αν χρησιμοποιούσε ο Σπανούλης.

Η Ελλάδα μπήκε ακόμη πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος, με τον Καλάθη να σκοράρει για το 36-55 και να παίρνει επιθετικό φάουλ από τον Γκίντι. Το πρώτο πρόβλημα ήταν τα τρία φάουλ που είχαν οι Γουόκαπ, Τολιόπουλος, Μήτογλου, με την επίθεση να γκρεμίζεται, αλλά τον Χαραλαμπόπουλο να βάζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ τρίποντο για το 47-62 στο 29′.

Οι Αυστραλοί έκαναν την αντεπίθεσή τους στην έναρξη της τέταρτης (55-62), σημείο στο οποίο ο Αντετοκούνμπο απάντησε με τρίποντο για το +10 και με φοβερή κίνηση για το +12. Οι Boomers έκαναν νέα αντεπίθεση και με τρίποντο του Μιλς μείωσαν στους τέσσερις (65-69), πριν ο Γιάννης χρεωθεί με επιθετικό φάουλ, αλλά κερδίσει ίδιο από τον Λάνταλ στα 2:20.

Ο Γιάννης έδωσε ασίστ στον Τολιόπουλο που έβαλε τρίποντο για το 69-74, το ίδιο έγινε και στην επόμενη φάση αλλά ο γκαρντ του Άρη βρήκε σίδερο. Ο Γουόκαπ με τρίποντο έγραψε το 70-77, στο 71-77 αστόχησε σε νέο τρίποντο, αλλά στο φινάλε η γεύση δεν ήταν πικρή. Κάθε άλλο.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βάσκεζ, Κοζλόβσκις, Μπατίστα

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-25, 36-53, 50-62, 71-77

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα