Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο καταδικασμένος για βιασμό Ολλανδός μιλά για τις αποδοκιμασίες

Διαβάζεται σε 3'
O Steven Van De Velde
O Steven Van De Velde AP Photo/Louise Delmotte

Ο Ολλανδός παίκτης του beach volley, Steven van de Velde, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού, μίλησε για πρώτη φορά για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Ολλανδός παίκτης του beach volley, Steven van de Velde, ο οποίος καταδικάστηκε το 2016 για τον βιασμό μιας 12χρονης Βρετανίδας, είπε ότι είχε σκέψεις να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν για τη συμμετοχή του.

Ο Steven van de Velde και ο συμπαίκτης του, Matthew Immers, έφτασαν στα προημιτελικά του τουρνουά, όπου ηττήθηκαν από την ομάδα της Βραζιλίας. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο Van de Velde δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό.

Σε συνέντευξή του στο NOS, ο Ολλανδός αθλητής παραδέχτηκε ότι σκέφτηκε να αποσυρθεί πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει. «Σκέφτηκα: ‘Δεν το θέλω αυτό. Δεν θα δώσω σε άλλους τη δύναμη να με διώξουν ή να με εκφοβίσουν’», δήλωσε. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Van de Velde απέφυγε να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Έπειτα από την καταδίκη του για βιασμό το 2016 στην Αγγλία, ο Ολλανδός παίκτης εξέτισε ποινή φυλάκισης 13 μηνών. Παρά τις εκκλήσεις από αλληλέγγυους των θυμάτων και φιλάθλους για τον αποκλεισμό του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να εμποδίσει την Ολλανδία να στείλει έναν αθλητή που προκρίθηκε στη διοργάνωση.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ολλανδικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Steven van de Velde αναφέρθηκε στο παρελθόν του, λέγοντας: «Δεν μπορώ να το αναιρέσω, οπότε θα πρέπει να υποστώ τις συνέπειες. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Ο ίδιος και ο συμπαίκτης του ολοκλήρωσαν τους αγώνες της φάσης των ομίλων με μια νίκη και δύο ήττες, προτού αποκλειστούν από τη βραζιλιάνικη ομάδα. Ο Van de Velde είπε ότι οι αντιδράσεις του κοινού ενδέχεται να επηρέασαν την απόδοσή τους, δηλώνοντας στο NOS: «Υπάρχει σίγουρα μεγάλη πιθανότητα αυτό να επηρέασε το παιχνίδι μας. Αν σκεφτώ πόσο επικεντρωμένος ήμουν σε δευτερευούσης σημασίας ζητήματα – στο πώς θέλω να είμαι στο γήπεδο αντί να ασχολούμαι με τις τακτικές απέναντι στον αντίπαλο – τότε μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είχε επιρροή, αλλά δεν έχει νόημα να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού».

Ο Ολλανδός αθλητής δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους που υπήρχαν αυτές οι αντιδράσεις απέναντι του. «Δεν είμαι το ίδιο άτομο που ήμουν πριν από 10 χρόνια» είπε.

Παρά τις αποδοκιμασίες που αντιμετώπισε στο Παρίσι, φίλαθλοι της Ολλανδίας τον στήριξαν. «Δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που σκέφτονται οι άλλοι για μένα» είπε. «Κάποιος μπορεί να με θεωρεί υπεύθυνο για πάντα για ό,τι συνέβη, και αυτό είναι οκ. Είναι δικαίωμά τους. Οπότε, το αποδέχομαι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα