Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι ισχύει για τη χρήση αλκοόλ από αθλητές και το σεξ

Διαβάζεται σε 4'
Κατανάλωση αλκοόλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Κατανάλωση αλκοόλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες AP Photo Dave Martin

Δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε ολυμπιακή ή παραολυμπιακή εγκατάσταση στους Αγώνες του Παρισιού.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ασχολήθηκε με το ντόπινγκ κοντρόλ για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1967.

Η αιθανόλη (αλκοόλ) είναι στις κατηγορίες “φαρμάκων που υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς”. O Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ωστόσο, αποφάσισε το 2018 να εξαιρέσει το αλκοόλ από τη λίστα απαγορευμένων ουσιών. Όπως αναφέρεται στο site του Οργανισμού, “σκοπός αυτής της αλλαγής δεν είναι να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα ή την ασφάλεια οποιουδήποτε αθλήματος όπου η χρήση αλκοόλ προκαλεί ανησυχία, αλλά να περάσει τον έλεγχο στις διεθνείς και κρατικές ομοσπονδίες αθλητισμού”.

Αυτό, ώστε να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα “για τον έλεγχο χρήσης αλκοόλ και την κατάλληλη κύρωση σε αθλητές που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες του αθλήματός τους”. Οι Εθνικοί Οργανισμοί Αντιντόπινγκ δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να διεξάγουν τεστ για χρήση αλκοόλ, αλλά καλούνται να συνεργαστούν με τις διεθνείς ομοσπονδίες για τα σχετικά όρια στη χρήση. O Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ της χώρας μας, υιοθετεί πλήρως τους κανόνες της WADA καθώς και τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε επίσης το 2018 να αποσύρει το αλκοτέστ, ωστόσο αρκετές χώρες εξακολουθούν να απαγορεύουν στους αθλητές τους να πιούν.

Πρακτικά, η κατανάλωση αλκοόλ δεν απαγορεύεται απόλυτα, αλλά υπάρχουν ορισμένες σημαντικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές:

Στα πλαίσια αυτά είναι η “υπεύθυνη κατανάλωση”. Όπως αναφέρεται, “εάν οι αθλητές επιλέξουν να καταναλώσουν αλκοόλ, αυτό πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την απόδοση τους”.

Επίσης το αλκοόλ εξακολουθεί να θεωρείται ως απαγορευμένη ουσία από τη ΔΟΥ σε κάποια αθλήματα, όπως η ξιφασκία και η σκοποβολή, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες των διεθνών ομοσπονδιών.

Σημειώνεται πάντως πως το 2021, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο η χρήση αλκοόλ είχε απαγορευτεί εντός του Ολυμπιακού Χωριού, με αθλητές που έσπασαν το “πρωτόκολλο” να αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Επίσης, πριν λίγες ημέρες η Ιαπωνία έκοψε από το Παρίσι την κορυφαία της γυμνάστρια επειδή… κάπνιζε. Η Σόκο Μιγιάτα, η 19χρονη αρχηγός της ομάδας της ενόργανης γυμναστικής, αποβλήθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της γιατί την έπιασαν να κάνει τσιγάρο, κάτι που είναι ενάντιο στους κώδικες αθλητικής συμπεριφοράς της εν λόγω χώρας. Η Μιγιάτα παραδέχθηκε πως στον ελεύθερό της χρόνο είχε καταναλώσει και αλκοόλ.

Αν και η ηλικία ενηλικίωσης στην Ιαπωνία είναι 18, το κάπνισμα και το ποτό επιτρέπονται μόνο από τα 20. Η Μιγιάτα, που εμφανίστηκε ως νέα ελπίδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, είχε κερδίσει ένα χάλκινο μετάλλιο στην μέση βαθμίδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2022 και είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Εθνικό Πρωτάθλημα Γυμναστικής τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς.

Στο Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι θα υπάρχει μπαρ για τους αθλητές για να χαλαρώνουν, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ εντός των χώρων του. “Δεν υπάρχει σαμπάνια στο Χωριό, φυσικά, αλλά οι αθλητές μπορούν να έχουν όση σαμπάνια θέλουν στο Παρίσι”, είπε ο Laurent Michaud, διευθυντής του Ολυμπιακού Χωριού. Δήλωσε ακόμη πως “η απαγόρευση ερωτικών συνευρέσεων” που ίσχυε στην Ιαπωνία, δεν θα ισχύει στο Παρίσι, στους χώρους διαμονής των αθλητών.

Ο Laurent Michaud είπε χαρακτηριστικά πως το Ολυμπιακό Χωριό “έχει εφοδιαστεί με 300.000 προφυλακτικά” για τους ενδιαφερόμενους. Οι κανόνες “οικειότητας” είχαν εφαρμοστεί το 2021 λόγω της πανδημίας covid. Η παροχή προφυλακτικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι παράδοση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, ως μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τον HIV και το AIDS.

Τέλος, σε ο,τι αφορά τους θεατές, η κατανάλωση αλκοόλ θα επιτρέπεται μόνο στους χώρους των VIP. Εκτός από τους χώρους των VIP, ελεύθερη θα είναι η κατανάλωση αλκοόλ και στις περιοχές όπου στεγάζονται οι χορηγοί.

Οι διευθυντές της Anheuser-Busch InBev
Οι διευθυντές της Anheuser-Busch InBev AP Photo in Cheung

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων της Γαλλίας είναι η… Corona Cero χωρίς αλκοόλ. Καθώς οι εταιρείες ποτών παγκοσμίως προσπαθούν να προσαρμοστούν στους καταναλωτές που περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ, η AB InBev ανακοίνωσε ότι η προβολή της Corona Cero στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μέρος των προσπαθειών της για “υπεύθυνη και με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα