Ολυμπιακοί Αγώνες: Χάλκινος ο Τσελίδης στο τζούντο, το πρώτο ελληνικό μετάλλιο

Διαβάζεται σε 3'
Ο Θοδωρής Τσελίδης
Ο Θοδωρής Τσελίδης AP Photo/Eugene Hoshiko

Το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού είναι γεγονός, με τον Θοδωρή Τσελίδη να καταλαμβάνει το χάλκινο στο τζούντο.

Το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κατέλαβε ο Θοδωρής Τσελίδης στην κατηγορία των 90 κιλών.

Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους 33ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πρώτο στο άθλημα του τζούντο μετά από 12 χρόνια και τον Ηλία Ηλιάδη στο Λονδίνο, το 2012.

AP Photo/Eugene Hoshiko

Ο Θοδωρής Τσελίδης επικράτησε του Ισπανού Τριστάνι Μοσακλισβίλι με 1-0 και ήταν ανώτερος από τον αντίπαλό του σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, κάτι που φάνηκε και στην ποινή που δόθηκε στον Μοσακλισβίλι για παθητικό παιχνίδι και αδυναμία να επιτεθεί στον Έλληνα τζουντόκα.

Θοδωρής Τσελίδης: «Χαίρομαι που κράτησα τον λόγο μου και πήρα το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, ο Θοδωρής Τσελίδης είπε στην κάμερα της ΕΡΤ:

«Πολύ χαίρομαι που κράτησα τον λόγο μου και κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο. Το όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, είναι η πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής μου. Ήθελα ακόμη κάτι καλύτερο, αλλά ό,τι έγινε, έγινε και χαίρομαι πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα για την πατρίδα μας το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Ο αγώνας με τον Αράμ Γκριγκοριάν ήταν ο πιο δύσκολος μιας και είναι φίλος μου, έχουμε κάνει και προπόνηση μαζί».

Ο δρόμος για το μετάλλιο

Υπενθυμίζεται ότι ο Θοδωρής Τσελίδης νίκησε τον Ρόμπερτ Φλορεντίνο στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια πέταξε εκτός συνέχειας το μεγάλο φαβορί για το χρυσό τον Νεμάνια Μαΐντοβ από τη Σερβία.

Στα προημιτελικά ηττήθηκε από τον Γάλλο Μαξίμ Ενγκιάπ, όμως κέρδισε την ευκαιρία να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο μέσα από τα ρεπεσάζ. Εκεί αρχικά νίκησε τον Αράμ Γκριγκοριάν αφού ο αντίπαλός τους πήρε τρεις παρατηρήσεις.

Ποιος είναι ο Θοδωρής Τσελίδης

Γεννημένος στη Ρωσία, ο Τσελίδης (γνωστός ως Φιοντόρ Νικολάεβιτς Τσελίδι στη Ρωσία) έχει οσσετιανο-ελληνικές ρίζες. Η απόφασή του να αλλάξει την αθλητική του υπηκοότητα από τη Ρωσία στην Ελλάδα το 2018 ήταν μια κίνηση για να συνδεθεί καλύτερα με την ελληνική του κληρονομιά και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που του προσφέρονταν από την ελληνική αθλητική κοινότητα​​​.

Αυτή η αλλαγή του επέτρεψε να διαπρέψει σε διεθνείς διοργανώσεις υπό την ελληνική σημαία, κατακτώντας μετάλλια σε σημαντικές διοργανώσεις όπως το χάλκινο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Τζούντο το 2018 και το 2022, καθώς και το χρυσό στο Grand Slam στο Τασκένδη το 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα