Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Τι είναι η διάσειση λαβύρινθου που έπαθε ο Χουάνκαρ
Διαβάζεται σε 3'Τι είναι διάσειση λαβύρινθου και πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο Χουάνκαρ για να αποθεραπευτεί, από το ‘σουβενίρ’ που του άφησε ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, την Κυριακή 22/10. Τι λέει ΩΡΛ στο NEWS 24/7.
- 23 Οκτωβρίου 2023 12:01
Την ώρα που ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό βρισκόταν σε εξέλιξη, από τις εξέδρες του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” εκτοξεύθηκε κροτίδα που προσγειώθηκε δίπλα στον Χουάνκαρ. Ο 33χρονος Ισπανός έπεσε στο χορτάρι και διακομίστηκε με φορείο κατ’ αρχάς στο ιατρείο του σταδίου και μετά σε νοσοκομείο. Εκεί διαγνώστηκε με λαβυρινθώδη διάσειση και μερική απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί, σύμφωνα με ανακοίνωση του “Υγεία”.
Τι είναι η λαβυρινθώδης διάσειση
Στη μελέτη που ενημέρωσε τον κόσμο πως η λαβυρινθώδης διάσειση μπορεί να προκύπτει χωρίς κάταγμα κροταφικού οστού αναφέρεται ότι “είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σπάνια αιτία νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, με ή χωρίς αιθουσαία συμπτώματα που συμβαίνουν μετά από τραύμα στο κεφάλι”.
Η έρευνα προσθέτει ότι “η απώλεια ακοής δεν είναι σπάνιο εύρημα στο τραύμα της κεφαλής που περιλαμβάνει κατάγματα οστού. Παρόλα αυτά εμφανίζεται γενικά ομόπλευρα προς την πλευρά του τραύματος της κεφαλής και εξαιρετικά στην ετερόπλευρη πλευρά -και επιπλέον χωρίς την παρουσία κατάγματος”.
Σύμφωνα με το νευρολογικό τμήμα του Oxford, η λαβυρινθώδης διάσειση συνδέεται τυπικά με τοιχωματικό-ινιακό ή κροταφικό-βρεγματικό φορέα δύναμης τραύματος.
Το τραύμα μπορεί να είναι ήπιο έως σοβαρό και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται λίγες μέρες αργότερα.
Θα πρέπει να εκτελούνται κοχλεοαισθησιακές εξετάσεις και αξονική τομογραφία κροταφικών οστών.
Η κατάσταση είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και η υποστηρικτική θεραπεία και η αιθουσαία αποκατάσταση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που απαιτείται.
Τα συμπτώματα είναι:
- Ζάλη
- Πονοκέφαλος
- Ανισορροπία
- Θολή όραση
- Απώλεια ακοής
“Δεν αποκλείονται και οι μόνιμες βλάβες”
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον ΩΡΛ, Γιώργο Γρηγοριάδη, ο οποίος εξήγησε: “Διάσειση λαβυρίνθου λέμε ότι παθαίνει κάποιος μετά από ένα έντονο θόρυβο ή ένα χτύπημα στην πλαϊνή πλευρά πάνω ή πίσω από το αυτί, αυτή του κροταφικού οστού δηλαδή, όχι απαραίτητα πολύ δυνατό (δεν σημαίνει δηλαδή ότι θα σπάσει το οστό). Μπορεί επίσης να είναι από έναν μεγάλο απροειδοποίητο θόρυβο (έναν κρότο για παράδειγμα), όπου το ωστικό κύμα που δημιουργείται είναι πιθανό να αναστείλει πρόσκαιρα (για μέρες ή εβδομάδες) τη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού.
Αυτό συνοδεύεται από κάποια συμπτώματα, όπως το να πέσει για λίγο η ακοή μας, η οποία συνήθως επανέρχεται. Ωστόσο, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει και μόνιμες βλάβες. Αυτό το βλέπουμε με μέτρηση της αουστικής οξύτητας. Σίγουρα εμφανίζει εμβοές και μπορεί και να ζαλίζεται, δηλαδή να πάθει ίλιγγο.
Συνήθως δεν είναι κάποια φοβερή κατάσταση, αλλά μας βγάζει εκτός κοινωνικής δραστηριότητας. Ο ίλιγγος σίγουρα θα επανέλθει, ενώ αν παραμείνει η βαρηκοΐα, συνήθως μένουν και οι εμβοές, που είναι η διαμαρτυρία του εγκεφάλου ότι έπεσε η ακοή μας”.