Ολυμπιακός: Τα μυστικά της επιστροφής του Βεζένκοβ

Διαβάζεται σε 6'
Ολυμπιακός: Τα μυστικά της επιστροφής του Βεζένκοβ
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός χρύσωσε τον Βεζένκοβ, ο Σάσα επιστρέφει μέσα σε γενικό ενθουσιασμό και οι “ερυθρόλευκοι” αισθάνονται πολύ καλύτερα.

Εδώ και λίγες μέρες στον Ολυμπιακό ήταν πολύ αισιόδοξοι ότι η υπόθεση του Σάσα Βεζένκοβ θα είχε αίσια, για τους “ερυθρόλευκους”, εξέλιξη. Όλα τα εμπόδια είχαν ξεπεραστεί, ο 28χρονος φόργουορντ είχε ουσιαστικά αποδεχθεί τη μυθική πρόταση της πρώην ομάδας του και απέμενε η τελευταία πράξη.

Όπως γράφει το SPORT24, η ενημέρωση των Τορόντο Ράπτορς για τις τελικές προθέσεις του και η διαδικασία για την οριστική επιστροφή του στον Πειραιά, με ταυτόχρονη αρνητική απάντηση στον Παναθηναϊκό, που επίσης είχε εκδηλώσει ζεστό ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Όλες οι κινήσεις που έγιναν φέτος είχαν ως στόχο να πειστεί ο Βεζένκοβ ότι ολόκληρος ο οργανισμός του Ολυμπιακού ήθελε την επιστροφή του.

Από τους προέδρους και τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τους συμπαίκτες και βέβαια τους δυο ανθρώπους που ταξίδεψαν στη Βουλγαρία (Γιώργος Σκινδήλιας, Χρήστος Μπαφές) ο Σάσα και η οικογένεια του διαπίστωσαν ότι οι “ερυθρόλευκοι” το έλεγαν και το εννοούσαν.

Θα έκαναν τα πάντα για να τον ξαναφέρουν στο λιμάνι. Η προσφορά που του έκαναν ξεπερνούσε ακόμα και τα στάνταρ του ΝΒΑ, με αποτέλεσμα ο Βούλγαρος διεθνής να μην το ψειρίσει.

Εδώ που τα λέμε δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη. Η περιπέτεια στην Αμερική ήταν επώδυνη, με πολύ πάγκο και περισσότερες αμφιβολίες για το αν άξιζε τον κόπο το πέρασμα του Ατλαντικού.

Ο MVP της EuroLeague βαρέθηκε να βλέπει τα ματς χωρίς να παίζει, όταν άρχισε να παίρνει κάποια λεπτά συμμετοχής τραυματίστηκε και επί της ουσίας δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη του κόουτς Μπράουν.

Τζάμπα δηλαδή και τα ταξίδια του Αμερικανού προπονητή στην Ελλάδα και στο ΣΕΦ. Προφανώς ούτε και η προοπτική των Ράπτορς που στήνονται ξανά από την αρχή τον ενθουσίασε.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος να τον επαναφέρει σε φουλ-δράση με ένα ηγεμονικό (το ακριβότερο στην Ευρώπη) συμβόλαιο, ο Σάσα είναι έτοιμος να κάνει το περσινό ταξίδι με αντίστροφη διαδρομή.

Οι Ράπτορς ειδοποιήθηκαν ήδη, όπως είπε και ο Νίκος Λώτσος και ο ξανθομάλης άσος είναι έτοιμος να ξαναφορέσει την κόκκινη φανέλα με το νο 14.

Η επιστροφή του κορυφαίου

Η σκηνή στη Ζαλγκίριο Αρένα, λίγο μετά τη λήξη του τελικού, Ολυμπιακού-Ρεάλ, είναι ακόμα νωπή. Ο Γιουλ έχει ευστοχήσει στο τελευταίο σουτ, ο Σλούκας όχι και ο Βεζένκοβ πέφτει αποκαμωμένος, ακουμπώντας στις διαφημιστικές πινακίδες. Βουρκώνει, βλέποντας το όνειρο της EuroLeague να ξεγλιστράει.

Έχει κάνει την σχεδόν τέλεια εμφάνιση: 29 πόντοι (με 9/13δ., 2/8τρ., 5/5β.) εννέα ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ, αλλά δεν φτάνει για να επιστρέψει η ομάδα του με το Κύπελλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Αυτή τη δουλειά που άφησε μισοτελειωμένη στη Λιθουανία, ο Βεζένκοβ επιστρέφει για να την ολοκληρώσει μαζί με τους φίλους που ξαναβρίσκει στο ΣΕΦ, αλλά και όσους νέους προκύψουν από την περίοδο των μεταγραφών.

Ο Ολυμπιακός (και ο Βεζένκοβ) ξεκινούν από την αρχή, αλλά χωρίς να χρειάζονται προσαρμογές, πίστωση χρόνου και λοιπά κλισέ. Οι Πειραιώτες βάζουν τον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης ξανά στη μηχανή τους, έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του.

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο καλός παίκτης είναι ο Σάσα. Η εκτόξευσή του στο ελίτ επίπεδο έγινε μέσα από τα παιχνίδια του Ολυμπιακού και το μπάσκετ που ευαγγελίζεται ο Μπαρτζώκας. Με αυτόν προπονητή, άλλωστε, ο Βεζένκοβ έπαιξε σπουδαία είτε στην Μπαρτσελόνα, είτε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στη θεωρία η σεζόν που πέρασε θα ήταν ακόμα καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη που σάρωσε όλες τις ατομικές διακρίσεις, αν δεν μεσολαβούσε το ΝΒΑ και το Σακραμέντο…

Εκτός των άλλων ο Βεζένκοβ ενισχύει το εγχώριο στοιχείο, μια αδυναμία που ήταν σημείο αναφοράς στη χρονιά που πέρασε στις εντός συνόρων διοργανώσεις. Ο Ολυμπιακός έχασε πέρσι δυο βασικά στελέχη (Βεζένκοβ, Σλούκας) με τον ελληνικό κορμό να αδυνατίζει, ενώ μέχρι τότε ήταν η δύναμή του.

Η προσθήκη (μια ακόμα επιστροφή δηλαδή) του Τάιλερ Ντόρσεϊ και αυτή του Βεζένκοβ αποκαθιστά τις ισορροπίες και κάνει τη ζωή του Μπαρτζώκα πολύ πιο εύκολη στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού ξαναβρίσκει τον παίκτη που στήριξε στην προηγούμενη σεζόν ένα τεράστιο κομμάτι του παιχνιδιού όλης της ομάδας…

Όλοι οι καλοί χωράνε;

Το ερώτημα που μπαίνει μόλις επιστρέψει (και τυπικά) ο Βεζένκοβ είναι πως θα διαχειριστεί ο κόουτς του Ολυμπιακού σε μια υπερσυγκέντρωση που παρατηρείται, πλέον, στην φροντ-λάιν της ομάδας.

Κι αν υποθέσουμε ότι τα τρία πεντάρια θα είναι οι Φαλ, Μιλουτίνοβ και Ράιτ, η συνύπαρξη Βεζένκοβ, Πίτερς και Πετρούσεβ στο “4” μοιάζει σαν ένας ωραίος μπασκετικός γρίφος.

Ένα άλλο κλισέ λέει ότι “όλοι οι καλοί χωράνε” κι οι τρεις παίκτες που έχει αυτή την στιγμή στη θέση του πάουερ φόργουορντ ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλοί.

  • Ο Βεζένκοβ ήταν ο καλύτερος όλων στην EuroLeague πριν φύγει για το ΝΒΑ. Έπαιζε στον Ολυμπιακό σχεδόν 30 λεπτά και έπαιρνε ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας.
  • Ο Άλεκ Πίτερς προέρχεται από τη δική του κορυφαία χρονιά. Ο Αμερικανός φόρεσε τα παπούτσια του Σάσα και έκανε σπουδαία δουλειά παίρνοντας και το χρόνο (ίσως και τις προσπάθειες) του Σάσα.
  • Ο Φίλιπ Πετρούσεβ προστέθηκε στα μέσα της σεζόν όταν η επιλογή του Λουκ Σίκμα δεν ευδοκίμησε, είναι ένα διαφορετικό τεσσάρι, που ακουμπάει και στο “5” και αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση για το μέλλον, καθώς είναι μόλις 23 ετών.

Το σενάριο λέει ότι αν ο Ολυμπιακός δεν αποκτήσει ένα πλάγιο, αναλόγου βεληνεκούς … και συμβολαίου με τον Βεζένκοβ, τότε στο “3” μπορούν να κατέβουν είτε ο Πίτερς, είτε ο ίδιος ο Σάσα, όπως συνέβαινε σε κάποια σχήματα που δοκίμαζε πέρσι ο Μπαρτζώκας.

Στο σύγχρονο μπάσκετ, άλλωστε, οι διαφορές ανάμεσα στους παίκτες που παίζουν στο “3” με εκείνους που αγωνίζονται στο “4” είναι μικρές. Αν όμως οι Πειραιώτες πάρουν και ένα πλάγιο τότε η δομή (και ο αριθμός των ξένων) μπορεί να αλλάξουν.

Προφανώς όλα αυτά είναι θέματα που θα λύσει ο Ολυμπιακός σε σχέση με τις τελικές κινήσεις του. Αυτή την στιγμή μοιάζει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόστερ του.

Κι αν μέχρι τώρα με Ντόρσεϊ και Βιλντόσα οι οπαδοί της ομάδας επικρότησαν, αλλά δεν ξετρελάθηκαν κιόλας, η είδηση της επιστροφής του Βεζένκοβ στην ομάδα που τον ανέδειξε και τον έκανε καλύτερο όλων, προκάλεσε ντελίριο.

Οι μεταγραφές είναι και επικοινωνία. Ο Ολυμπιακός φρόντισε να μη δώσει σε κανένα δικαίωμα, πρόσφερε ένα ποταμό από ευρώ στον Βεζένκοβ που γυρίζει μέσα σε γενικό ενθουσιασμό και την πεποίθηση ότι όλα θα ξαναγίνουν όπως ήταν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα