Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η παρέλαση της ελληνικής αποστολής

Διαβάζεται σε 3'
Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η παρέλαση της ελληνικής αποστολής
Associated Press

Η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 διεξήχθη στο Παρίσι και η αποστολή της Ελλάδας με 40 μέλη έτυχε θερμής υποδοχής κατά την παρέλαση των εθνών.

Με σημαιοφόρους τον Μανώλη Στεφανουδάκη και τη Θεοδώρα Πασχαλίδου, η ελληνική αποστολή παρέλασε στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων καταλήγοντας στην Place de la Concorde, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης είναι Παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου, στο ακόντιο που είναι το αγώνισμα του, αλλά και στη σφαιροβολία με συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό της κατηγορίας F54/55/56, σημειώνοντας παράλληλα την καλύτερη επίδοση του για το 2012. Επίσης, συμμετείχε και στον τελικό της σφαιροβολίας όπου και κατετάγη 17ος. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον ακοντισμό, με βολή στα 29,45 μέτρα.

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Πασχαλίδου έγινε το 2023 η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με απώλεια όρασης που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, καθώς η 27χρονη τζουντόκα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Παρά-Πρωτάθλημα του Ρότερνταμ, στα -70κ. της κατηγορίας J1.

Σημειώνεται πως, η ελληνική εθνική ομάδα της παραολυμπιακής αποστολής, που θα συμμετάσχει στους Αγώνες, αριθμεί 40 μέλη, και συγκεκριμένα 37 αθλητές και αθλήτριες, δύο ramp operators στο μπότσια και έναν οδηγό αθλητή στον στίβο.

Θα διαγωνιστούν σε 10 αθλήματα (κολύμβηση, στίβος, τάε κβον ντο, σκοποβολή, τοξοβολία, ιππασία, ποδηλασία, άρση βαρών, τζούντο και μπότσια).

Περίπου 4.400 παρααθλητές έλαβαν μέρος στην παρέλαση, που κινήθηκε από το κάτω μέρος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων προς την Πλατεία Concorde. Μεταξύ αυτών, ήταν 240 Γάλλοι αθλητές, με επικεφαλής τους Ναντενίν Κεϊτά και Αλεξίς Ανκινκάντ, τους δύο σημαιοφόρους των «τρικολόρ».

Η μουσική ήταν για άλλη μια φορά, προϊόν του Βικτόρ Λε Μασνέ, συνθέτη του ύμνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Συνέθεσε μια παρτιτούρα «λίγο πιο μίνιμαλ, λίγο πιο… γυμνή» από ό,τι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο «με πολλά τύμπανα, πολλά πληκτρολόγια και πολλή ποικιλομορφία», όπως δηλώνει με νόημα.

Για τα κοστούμια, η Νταφνέ Μπουρκί… στρατολόγησε τον Γάλλο στυλίστα, Λουϊ Γκαμπριέλ Νουσί, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την περιεκτική και αισθησιακή μόδα και δημιουργεί περίπου 700 ρούχα. Υπόσχεται φτερά, χρυσάφι και κεντήματα σε μπλε-λευκό-κόκκινο, τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα