Πρόεδρος ΔΟΕ: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κελίφ και η Λιν είναι γυναίκες”

Διαβάζεται σε 3'
H Imane Khelif
Imane Khelif AP

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach, μετά την παγκόσμια φρενίτιδα για την ταυτότητα φύλου της Ιμάν Κελίφ και της Lin Yu-ting, προχώρησε στην υπεράσπιση των δύο πυγμάχων.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), Thomas Bach, υπερασπίστηκε τις πυγμάχους Ιμάν Κελίφ και Lin Yu-ting που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, δηλώνοντας πως «ποτέ δεν υπήρξε αμφιβολία» ότι είναι γυναίκες.

Η συμμετοχή της Κελίφ από την Αλγερία και της Lin από την Ταϊβάν έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς είχαν αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023. Η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA), που ήταν η προηγούμενη διοργανώτρια των Ολυμπιακών αγώνων πυγμαχίας, τις απέβαλε από τη διοργάνωση υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν στα τεστ καταλληλόλητας φύλου.

Μάλιστα, μετά από τον αγώνα της Αλγερινής πυγμάχου εναντίον της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι, που διήρκεσε μόλις 46 δευτερόλεπτα, ξέσπασε παγκόσμια φρενίτιδα -και παραπληροφόρηση- σχετικά με την ταυτότητα φύλου της Κελίφ καθώς και για το αν έπρεπε ή όχι να συμμετάσχει στη διοργάνωση.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία», είπε ο Bach στην καθημερινή ενημέρωση της ΔΟΕ το Σάββατο (3/8). «Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, που ανατράφηκαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήριο ως γυναίκες και που έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια ως γυναίκες. Αυτή είναι η σαφής ορισμός μιας γυναίκας. Ποτέ δεν υπήρξε αμφιβολία για το αν είναι γυναίκες».

Και οι δύο αθλήτριες, που πάντα αγωνίζονταν στη γυναικεία κατηγορία και αναγνωρίζονται από τη ΔΟΕ ως γυναίκες αθλήτριες, έχουν φτάσει στα ημιτελικά των αντίστοιχων κατηγοριών βάρους τους.

Η IBA έχει ασκήσει έντονη κριτική στην απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει στην Κελίφ και τη Lin να αγωνιστούν, ενώ η ΔΟΕ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ακρίβεια των τεστ της IBA. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι κάποιοι θέλουν να ορίσουν ποιος είναι γυναίκα», πρόσθεσε ο Bach.

«Εκεί μπορώ μόνο να τους προσκαλέσω να έρθουν με έναν επιστημονικά βασισμένο, νέο ορισμό του ποιος είναι γυναίκα και πώς κάποιος που γεννήθηκε, ανατράφηκε, αγωνίστηκε και έχει διαβατήριο ως γυναίκα δεν μπορεί να θεωρηθεί γυναίκα. Αν έρθουν με κάτι, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν ενίοτε πολιτικά υποκινούμενο, πολιτισμικό πόλεμο. Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό που συμβαίνει σε αυτό το πλαίσιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όλο αυτό το μίσος, την επιθετικότητα και την κατάχρηση που τροφοδοτείται από αυτήν την ατζέντα είναι εντελώς απαράδεκτο».

Ο πατέρας της Ιμάν, Ομάρ Κελίφ, δήλωσε στο Sky News: «Το παιδί μου είναι κορίτσι». Και πρόσθεσε: «Ανατράφηκε ως κορίτσι. Είναι ένα δυνατό κορίτσι. Τη μεγάλωσα για να είναι εργατική και γενναία. Έχει ισχυρή θέληση για δουλειά και προπόνηση. Η Ιταλίδα αντίπαλος της δεν μπόρεσε να νικήσει την κόρη μου επειδή η κόρη μου ήταν πιο δυνατή και η αντίπαλός της ήταν πιο αδύναμη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα