Συνάντηση Big – 4: Στην κόψη του ξυραφιού
Στις 15:00 πραγματοποιείται η συνάντηση κορυφής των "μεγάλων" του ελληνικού ποδοσφαίρου, παρουσία των ξένων αξιωματούχων. Τι θα περιλαμβάνει η περιβόητη ατζέντα που θα τεθεί στο τραπέζι από τον Ζόραν Λάκοβιτς.
- 22 Ιανουαρίου 2020 08:33
Ωρα μηδέν για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ναι, ακούγεται βαρύγδουπο και σε πολλούς φαντάζει υπερβολικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, FIFA και UEFA αδυνατούν να ελέγξουν τα πράγματα και για το λόγο αυτό πάρθηκε η απόφαση να καθίσουν όλοι μαζί στο τραπέζι προκειμένου να βρεθούν κοινοί τόποι.
Αν δεν υπάρξει λύση, τότε το Grexit είναι προ των πυλών και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, αλλά μια πραγματικότητα. Οι ξένοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία, ώστε να μπει ένα “φρένο” στην κατηφόρα. Σε άλλη περίπτωση, θα τραβήξουν την πρίζα και ο ασθενής δύσκολα θα επιβιώσει. Είναι το τελευταίο “κανονάκι”, μια ύστατη προσπάθεια για λύσεις.
Ποιοι θα δώσουν το παρών στο “Μεγάλη Βρετανία”
Όπως γράφει το Sport24, στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετάνια” στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί λοιπόν η περιβόητη συνάντηση των Big-4 έπειτα από κοινή πρόσκληση του υφυπουργείου αθλητισμού και της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Το παρών θα δώσουν τελικά, εκτός από τους ισχυρούς άνδρες ΠΑΟΚ (Ιβάν Σαββίδης), Ολυμπιακού (Βαγγέλης Μαρινάκης), ΑΕΚ (Δημήτρης Μελισσανίδης) και Παναθηναϊκού (Γιάννης Αλαφούζος), και οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής ομοσπονδιών – μελών UEFA), Μάριος Γεωργίου (διεύθυνση ομοσπονδιών – μελών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA), Λευτέρης Αυγενάκης (υφυπουργός αθλητισμού), Βαγγέλης Γραμμένος (πρόεδρος ΕΠΟ) και Μηνάς Λυσάνδρου (πρόεδρος Super League).
Ταύτιση Αυγενάκη με FIFA-UEFA, ο Λάκοβιτς στην ατζέντα
Το γεγονός ότι από κοινού απηύθυναν το προσκλητήριο ο κ. Αυγενάκης με τους ξένους αξιωματούχους έχει τη σημασία του, διότι δείχνει και τις προθέσεις του υφυπουργού σε αυτή τη συνάντηση. Ουσιαστικά, αυτό που προκύπτει, είναι πως υπάρχει ταύτιση απόψεων, πως ο ίδιος αφουγκράζεται τους ίδιους προβληματισμούς με τους ανθρώπους των FIFA-UEFA και πως τα θέματα της ατζέντας που θα τεθούν στο τραπέζι, θα είναι σε γνώση του και θα υπάρχουν συγκλίσεις σε όσα θα ειπωθούν.
Όσον αφορά στην περιβόητη ατζέντα, αυτή θα μπει από τον Ζόραν Λάκοβιτς. Ο ίδιος θα θέσει τα θέματα που θα συζητηθούν με τους τέσσερις “μεγάλους”. Εν ολίγοις, όλα θα τεθούν επί τάπητος, θα είναι μια ευρεία συζήτηση και δεν “περιχαρακώνεται” σε συγκεκριμένα ζητήματα. Προφανώς, όλοι γνωρίζουν ποια θέματα απασχολούν τις ομάδες και τους ξένους, δεν είναι καινούργια, ούτε άγνωστα. Ο κ. Λάκοβιτς θα θέσει την ατζέντα και γύρω απ’ αυτή θα γίνει η κουβέντα.
Η διαιτησία (στήριξη στους Έλληνες και τέλος στον ορισμό ξένων), η ηγεσία της ΚΕΔ (παραμονή ή όχι του Περέιρα), το VAR (πότε θα μπει η γραμμή του οφσάιντ), οι εκλογές της ΕΠΟ (λύση με πρόσωπο κοινής αποδοχής), η βία, οι εμπρηστικές δηλώσεις είναι αυτά που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, που αποτελούν μόνιμο θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των ομάδων και “δηλητηριάζουν” το κλίμα σε κάθε ευκαιρία. Στόχος είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και να αντιληφθούν άπαντες ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αλλιώς, η ποδοσφαιρική απομόνωση της Ελλάδας θα ‘ναι προ των πυλών.
Η σημαντική παρουσία του Σέφτον Πέρι
Ένα πρόσωπο-κλειδί στην συνάντηση και το οποίο προέκυψε την τελευταία στιγμή, είναι αυτό του Σέφτον Πέρι, διευθυντή Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA. Ένας τεχνοκράτης θα δώσει το παρών και θα μιλήσει για ζητήματα πολύ κρίσιμα που αφορούν το πού βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με το παρελθόν. Θα κάνει μια ανάλυση, παρουσιάζοντας συγκεκριμένους δείκτες, οι οποίοι θα δείχνουν την κατάσταση της Ελλάδας εν συγκρίσει με τρία χρόνια πριν.
Για παράδειγμα, θα παρουσιάσει με νούμερα το πού βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο στο κομμάτι του μάρκετινγκ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, στη διαφθορά, στην ανταγωνιστικότητα, στο ενδιαφέρον, σε πολλούς άλλους κρίσιμους δείκτες. Θα κάνει ανάλυση και ίσως αυτό να αποτελέσει μια καλή βάση συζήτησης. Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι η χώρα μας θα βρίσκεται αρκετά χαμηλά και αυτό είναι που θα έπρεπε να αφορά τους επιχειρηματίες που επενδύουν τα χρήματά τους.
Δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία
Το τι θα βγει απ’ αυτή τη συνάντηση, κανείς δεν το γνωρίζει. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η παρουσία τόσων πολλών ανθρώπων δεν θα βοηθήσει να προκύψει λύση. Πολλοί φοβούνται και μιλούν για φιάσκο, ότι τίποτα απ’ όσα θα συζητηθούν, δεν θα γίνει πράξη και πως στο πρώτο ανάποδο σφύριγμα θα χαλάσει και πάλι το κλίμα. Όλα αυτά βέβαια κανείς δεν μπορεί να τα προδικάσει, απλά αυτό έχει δείξει το παρελθόν μέχρι σήμερα. Οι ξένοι αυτή την τριετία σίγουρα δεν έχουν πετύχει τον σκοπό τους και το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Αν όλα πήγαιναν καλά, δεν θα χρειαζόταν να γίνει αυτή η συνάντηση, ούτε θα υπήρχε ο κίνδυνος του Grexit. Οι απαντήσεις μετά το ραντεβού κορυφής…