Σπανουδάκης: Δημόσια έσοδα και θέσεις εργασίας το κέρδος από το στοίχημα στο διαδίκτυο

Σπανουδάκης: Δημόσια έσοδα και θέσεις εργασίας το κέρδος από το στοίχημα στο διαδίκτυο
Nikos Libertas / SOOC

Η επιστολή του ΔΣ της stoiximan που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και έριξε φως στον τομέα των τυχερών παιγνίων Διαδικτύου μετά τις ανακριβείς δηλώσεις του υφυπουργού αθλητισμού κ. Κοντονή για το θέμα

Συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση του Έθνους έδωσε ο Δ.Σ. της Stoiximan Γιάννης Σπανουδάκης, με αφορμή την επιστολή του προς το υπουργείο αθλητισμού, μετά τις ανακριβείς αναφορές των κ. Κοντονή και Συναδινού για τα χρήματα που διαφεύγουν από τη φοροδιαφυγή στο διαδίκτυο από εταιρίες τυχερών παιγνίων.

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαλουκάς ρωτά τον Γιάννη Σπανουδάκη για την επιστολή στον υφυπουργό αθλητισμού κ. Κοντονή και τον γγ. αθλητισμού κ. Συναδινού: “Αρχικά θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς οι δηλώσεις των δύο πολιτικών υπευθύνων για τον ελληνικό αθλητισμό ήταν τουλάχιστον ατυχείς. Δεν φαίνεται να γνωρίζουν βασικά στοιχεία της αγοράς του Διαδικτύου. Ένα από αυτά είναι το θέμα της φορολογίας. Με έκπληξη ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι οι διαδικτυακές εταιρείες τυχερών παιγνίων ‘δεν αποδίδουν αυτή τη στιγμή φόρους και ότι διαφεύγουν ενός τεράστιου φορολογικού κόστους’. Οι εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας από το Δεκέμβριο του 2011, υποχρεούνται να καταβάλουν φόρο 30% επί των μεικτών εσόδων τους, όπως και κάθε άλλη νόμιμη εταιρία τυχερών παιγνίων.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές ποσό, ότι για το περασμένο έτος τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολόγηση των συγκεκριμένων εταιριών Διαδικτύου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Οι φόροι μάλιστα, όπως προβλέπεται σχετικά, καταβάλλονται ανά τρίμηνο. Τα ακριβή στοιχεία προφανώς είναι διαθέσιμα στο υπουργείο οικονομικών. Να υπενθυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Οικονομικών έφερε πρόταση για απόδοση μόνιμων αδειών στο Διαδίκτυο, περιγράφοντας με στοιχεία τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, καθώς και τα περαιτέρω περιθώρια δημιουργία εσόδων για το Δημόσιο με τη διεύρυνση της αγοράς. Από το 30% φορολογία μέχρι την κατηγορηματική απάντηση του κ. Συναδινού ότι εταιρείες του Διαδικτύου ΔΕΝ πληρώνουν φόρους, υπάρχει σίγουρα μεγάλη διάσταση”.

Οι εταιρείες τυχερών παιγνίων ελέγχονται τριπλά

Στην ερώτηση αν υπάρχει φοροδιαφυγή, ο διευθύνων σύμβουλος της stoiximan.gr απάντησε πως “η αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου ελέγχεται τριπλά. Από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές στις οποίες υπάγονται οι εταιρίες που έχουν λάβει άδεια προσωρινής λειτουργίας στην Ελλάδα. Από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να λάβει τα στοιχεία από αυτές τις αρχές και από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2012, την Επιτροπή Εποπτείας – Ελέγχου Παιγνίων.

Θα σας πως επίσης ότι πρόκειται για μια αγορά που ελέγχεται με ακρίβεια, καθώς διατηρούνται υποχρεωτικά για τις διαδικτυακές εταιρείες – από τις ρυθμιστικές αρχές στις οποίες υπάγονται – ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία το κάθε ευρωπαϊκό κράτος έχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα πρόσβασης. Το πλαίσιο, με άλλα λόγια για να μην υπάρχει φοροδιαφυγή είναι από τα πλέον στεγανά. Συνεπώς το αν κάποια εταιρία φοροδιαφεύγει ή όχι είναι καθαρά στις δυνατότητες του ελληνικού κράτους να το ελέγξει. Πόσω μάλλον σε μια αγορά που μπορεί να το ελέγξει με ακρίβεια.

Είναι όμως αρκετά 40 εκατ. ευρώ φόροι σε μια αγορά με τζίρο 6 δις;

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, αν τα 40 εκατ μοιάζουν πενιχρά σε μια αγορά με τζίρο 6 δις, ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε πως το ποσό των 6 δις “δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο”. “Προκαλεί ίσως αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ο γγ. αθλητισμού αγνοεί ότι οι εταιρίες του Διαδικτύου υπόκεινται σε φορολόγηση 30% επί των μεικτών εσόδων τους, αλλά έχει στοιχεία για το τζίρο της αγοράς αυτής. Ο πραγματικός τζίρος είναι κατά πολύ χαμηλότερος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εδώ έχει γίνει ένα λάθος που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν.

Η φορολογία των τυχερών παιγνίων για όλες τις εταιρίες που νόμιμα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΑΠ, υπολογίζεται επί των μεικτών εσόδων και όχι επί του τζίρου. Με απλά λόγια, τα μεικτά έσοδα υπολογίζονται από τον τζίρο αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών που συμμετέχουν στα παιχνίδια. Συνεπώς ο τζίρος που αναφέρεται κατά καιρούς δεν αποτελεί στοιχείο από το οποίο προκύπτει η φορολόγηση.

Είναι οι άδειες στο διαδίκτυο όπως οι τηλεοπτικές;

Το Δεκέμβριο του 2011 δόθηκαν προσωρινές άδειες λειτουργίας σε 24 εταιρίες μετά από σχετική υπουργική απόφαση, βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας, όπως προέβλεπε ο νόμος 4002/2011. Ο ίδιος νόμος προβλέπει ρητά το πέρασμα από το σημερινό μεταβατικό καθεστώς στο καθεστώς εκείνο όπου θα δοθούν μόνιμες άδειες λειτουργίας. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την απόδοση των αδειών και την πλήρη και οριστική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων Διαδικτύου.

Ο νόμος κατά συνέπεια υπάρχει. Το μόνο που μένει είναι η εφαρμογή του. Είναι πάγιο αίτημα των εταιρειών του Διαδικτύου. Είναι ένα μέτρο που θα μεγαλώσει την αγορά με την είσοδο ακόμη περισσότερων εταιρειών. Τα προσδοκώμενα οφέλη για το δημόσιο θα είναι με άλλα λόγια μεγαλύτερα από ότι σήμερα και θα υπάρχει όφελος τόσο σε θέσεις εργασίας και σε φορολογικά έσοδα.

Τα κολακευτικά σχόλια του κ. Κοντονή στον ΟΠΑΠ

Είναι ανήκουστο ένας υπουργός να αναφέρεται κολακευτικά για μια ιδιωτική εταιρία όπως η ΟΠΑΠ ΑΕ, ενώ – στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας – να καταφέρεται εναντίον των υπολοίπων ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται  στο διαδίκτυο οι οποίες διέπονται από το ίδιο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. Δεύτερον, είναι ανήκουστο ο υπουργός να μη γνωρίζει ότι στη στήριξη του αθλητισμού η ιδιωτική εταιρία ΟΠΑΠ ΑΕ δεν έχει το μονοπώλιο.

Ενδεικτικά, η Stoiximan, μόνο κατά το τελευταίο έτος στηρίζει οικονομικά την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και συγκεκριμένα όλες τις Εθνικές Ομάδες Πόλο ανδρών και γυναικών, νέων, νεανίδων ως Μεγάλος χορηγός, καθώς και την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και τις Εθνικές ομάδες Βόλεϊ ανδρών και γυναικών ως Μεγάλος χορηγός. Ταυτόχρονα έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη πέντε κορυφαίων Ελλήνων αθλητών (Κ. Στεφανίδη, Ελ. Πετρούνια, Β. Μιλλιούση, Β. Αρβανίτη, Μ. Τσιαρτσιάνη) στην προσπάθειά τους για συμμετοχή και διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, ως μια από τις εταιρίες που ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής “Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο 2016” , με την οποία υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπως και προγράμματα μαζικής άθλησης. Έχουμε πολύ μικρότερα έσοδα από την ιδιωτική εταιρία ΟΠΑΠ ΑΕ. Συνεισφέρουμε όμως και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αθλητισμό στο μέλλον, όχι μόνο το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο που είναι τα κατ’ εξοχήν δημοφιλή αθλήματα στη χώρα μας. Επίσης συνεισφέρουμε και στην κοινωνία. Έχουμε αναπτύξει σημαντική δράση με ενέργειες κοινωνικής ευθύνης και τη στήριξη σωματείων, όπως η Φλόγα, καθώς και προγράμματα σε συνεργασία με φορείς και σωματεία, όπως η στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία “Περπατώ”.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα