Στέφανος Τσιτσιπάς: Ακόμα δεν είδατε τίποτα…
Ο Ελληνας που κατέπληξε τους Αυστραλούς και όλη την υφήλιο με τις εκπληκτικές του νίκες στο Αυστραλιανό Οπεν έχει έρθει για μείνει. Πώς έφτασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς να νικά τον Ρότζερ Φέντερερ; Ολες οι απαντήσεις.
- 27 Ιανουαρίου 2019 08:26
Δεν χρειάζεται παρά μόνο το πάτημα ενός κουμπιού για να διαπιστώσει κανείς ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς κουβαλά κάτω από τη σάρκα του αθλητικά γονίδια. Η μητέρα του, Ρωσίδα στην καταγωγή, επαγγελματίας παίκτρια του τένις. Η Τζούλια Σαλνίκοβα. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, ποδοσφαιριστής και εν συνεχεία ατζέντης. Ο Σεργκέι Σαλνίκοφ.
Ο πατέρας του, που τώρα ασκεί χρέη προπονητή του, ήταν (και είναι ο άνθρωπος) γυμναστής. Δούλευε σχεδόν παντού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ετσι, ένα πρωτογενές “αθλητικό” μείγμα κυλάει στο αίμα του από τότε που γεννήθηκε, στις 12 Αυγούστου του 1998.
Tα χρόνια που γεννήθηκε ζωντανά, σε δράση, πρότυπα στο ελληνικό τένις ουσιαστικά δεν υπήρχαν. Η Λένα Δανιηλίδου έκανε ότι μπορούσε, εκπροσώπησε δύο φορές την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά είχε συγκεκριμένο αγωνιστικό ταβάνι κάτι που αποδείχθηκε στην πορεία. Στους άνδρες ουδείς ξεχώριζε από το σωρό. Προφανώς, ο μικρός Στέφανος έπρεπε να εμπνευστεί αφενός από το στενό οικογενειακό περιβάλλον το οποίο, αναπόφευκτα τον επηρέασε, και αφετέρου από το εξωτερικό.
Και αυτό έκανε! Σπουδαίο ταλέντο από μικρός, αφιερώθηκε στο τένις το οποίου του “έκλεβε” το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου. Ωρες προπόνησης και μετακινήσεων, πάντα πιστός όμως στην περιοχή όπου μεγάλωσε και εκεί όπου συχνάζει ακόμη και σήμερα (όσο βρίσκεται στην Ελλάδα), στη Βουλιαγμένη. Αντε και στη Γλυφάδα.
Μαθητής… ειδικού καθεστώτος
Και με το σχολείο; Τι γινόταν με το σχολείο; Τη λύση έδωσε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της περιοχής. Ουσιαστικά ο Στέφανος μπήκε από μικρός σ’ ένα ειδικό καθεστώς και διαμόρφωσε το σχολικό έτος στα δικά του μέτρα. Ετσι και αλλιώς δεν γινόταν διαφορετικά, αυτό κάνουν όλοι οι τενίστες αυτού του πλανήτη. Εξετάσεις όταν μπορούσε, ιδιαίτερα μαθήματα και διάβασμα όταν ο χρόνος το επέτρεπε. Τα κατάφερε και εκεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ασχετα με το γεγονός ότι από τα 13 του χρόνια, από την Α’ γυμνασίου δηλαδή, οι πάντες είχαν καταλάβει ότι το μέλλον του δεν ήταν στη μόρφωση και στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων αλλά στα κορτ του τένις.
Το να κάνεις καριέρα βέβαια στο παγκόσμιο τένις δεν είναι κάτι απλό. Εκτός από το ταλέντο, που πρέπει να είναι πολύ υψηλού επιπέδου, χρειάζονται και χρήματα. Και δεν μιλάμε για αστεία ποσά αλλά για δεκάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τα ταξίδια έτσι ώστε να υπάρχουν συμμετοχές στα μεγάλα τουρνουά ανά τον κόσμο.
Η οικογένεια Τσιτσιπά έβαλε πάνω απ’ όλα το ταλέντο του Στέφανου και έκανε θυσίες γι’ αυτό. Δεν πρόκειται, σας διαβεβαιώνουμε, για δημοσιογραφικό κλισέ αλλά για την πλήρη αλήθεια. Ο πατέρας Τσιτσιπάς, γυμναστής με ειδίκευση στο τένις, άφησε τη δουλειά του και φόρεσε τη φόρμα του μόνιμου προπονητή του γιου του. Η μητέρα, πίσω στη Βουλιαγμένη, αφιερώθηκε στα άλλα τρία παιδιά της οικογένειας (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), όλα μικρότερα. Τα οικογενειακά έσοδα μειώθηκαν με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά κάπου εκεί ήρθε “έξωθεν” βοήθεια.
Αρωγοί στην τιτάνια προσπάθεια του Στέφανου στάθηκε η θεία του, Αλα (δίδυμη αδερφή της μητέρας του) και ο γιατρός Θωμάς Χρηστίδης, ομογενής από την Πολωνία και πιστός φίλος του τένις (έφυγε από τη ζωή το 2017). Από εκεί και πέρα εξασφαλίστηκαν μικρές,μόνο, χορηγίες (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξεπέταγμα του Τσιτσιπά συνέπεσε με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα) και ένα επίσης μικρό ποσό από το σύλλογό του. Αυτά ήταν όλα, κάτι που σημαίνει ότι η οικογένεια πέρασε μεγάλα ζόρια, όχι μόνο οικονομικά, για να στηρίξει την κλάση και το όνειρο του Στέφανου.
Θα αναρωτηθεί κανείς “καλά, η μητέρα του ως πρώην παίκτρια του τένις-και μάλιστα ικανή- δεν είχε πλεόνασμα χρημάτων να διαθέσει; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Η Τζούλια Σαλνίκοβα υπήρξε εκπληκτική τενίστρια αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και… Σοβιετική πολίτης κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή της σε επαγγελματικά τουρνουά απαγορευόταν από τη σοβιετική νομοθεσία. Τουτέστιν η μητέρα του Στέφανου Τσιτσιπά χρήματα από το τένις δεν έβγαλε, όχι τόσα όσα άξισε βάσει του ταλέντου της τουλάχιστον.
Επρεπε, άρα, η οικογένεια να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και ταυτόχρονα να μην αδικήσει τα άλλα τρία παιδιά της (που παίζουν επίσης τένις, αυτό δα θα έλειπε). Οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος της, ακόμα και ένα τεράστιο ταλέντο δεν σημαίνει ότι θα είναι γίνει φημισμένος παίκτης υψηλού επιπέδου. Αξιζε όμως τον κόπο και το ρίσκο. Αξιζε γιατί ένα μικρό παιδί, όπως ήταν ο Τσιτσιπάς το 2011, έβαζε μεγάλους στόχους, διαφορετικούς κάθε χρονιά, και τους πετύχαινε.
Βήμα-βήμα προς τη δόξα
Πρώτα να κάνει όνομα στα Juniors, στη συνέχεια να μπει με αξιώσεις στο κλαμπ ανδρών, έπειτα να πετύχει την είσοδό του στους πρώτους 100, να κατακτήσει το πρώτο του επαγγελματικό τουρνουά και εν τέλει εφέτος να παίξει για πρώτη φορά σε ημιτελικά γκραντ σλαμ. Ολα αυτά έγιναν με θαυμαστή συνέπεια. Το τελευταίο ανδραγάθημα, η πρόκριση στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν, είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο στις… προγραμματικές δηλώσεις του ενόψει του 2019. Και πριν βγει καν ο Ιανουάριος έγιναν, εν μέρει, πράξη.
Το συνήθιζε από μικρός έτσι και αλλιώς. Οι ειδικοί του τένις άκουσαν για πρώτη φορά το όνομα Στέφανος Τσιτσιπάς μέσα στο 2011. Συνομιλητής μας μάς εκμυστηρεύτηκε πως “με τον Στέφανο συνέβη κάτι μοναδικό. Ταλέντα υπήρχαν και άλλα. Αλλά όταν ρωτούσες τους exper του αθλήματος, άκουγες πάντα και μία αρνητική άποψη. Ε, για τον Στέφανο δεν υπήρξε ούτε μία τέτοια. Εκατό ανθρώπους να ρωτούσες, εκατό πανομοιότυπες απαντήσεις θα έπαιρνες. Οτι, δηλαδή, θα γινόταν πολύ μεγάλος παίκτης”. Δεν υπήρχε, κοντολογίς, καμία αμφιβολία για την ποιότητα του ταλέντου του.
Είναι και ένα άλλο στοιχείο προσδίδει επιπλέον ανταγωνιστικότητα στον Τσιτσιπά. Το παλικάρι έχει ύψος μπασκετμπολίστα. Πέρυσι μετρήθηκε στα 1.93μ αλλά εφέτος, παρά το γεγονός ότι συμπλήρωσε ήδη 20 χρόνια ζωής, πήρε ακόμη δύο πόντους και έφτασε τα 1.95μ! Πολλοί παίκτες της δικής του ηλικίας έχουν το ύψος του, λίγοι όμως, ελάχιστοι, την κλάση του. Τι του λείπει κατά τους ειδικούς; Μερικά κιλά ακόμη σε μυική μάζα. Δουλεύει πάνω σ’ αυτό το κομμάτι και δουλεύει εξειδικευμένα πλέον. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς θα γίνουν ορατά στο ευρύ κοινό στο μέλλον.
(Πολύ) μακριά και αγαπημένοι
Προς το παρόν, ο Τσιτσιπάς συνεχίζει να...ιδρώνει αλλά και να αποφεύγει, με τρόπο διακριτικό, την υπερβολική έκθεση στα media. Μόλις πριν από ελάχιστες ημέρες, και ενώ η εξαιρετική του προσπάθεια στο Αυστραλιανό Οπεν είχε λάβει τέλος, ζήτησε από την ελληνική ομογένεια στην Μελβούρνη να του χαρίσει λίγη ησυχία.
Η επιστροφή του από την Ωκεανία, να ξέρετε ότι δεν συμπεριλαμβάνει την Αθήνα. Από την Μελβούρνη ο Στέφανος θα πετάξει κατευθείαν για το Μόντε Κάρλο (προπονητικό του σπίτι) και αυτό γίνεται για έναν συγκεκριμένο λόγο. Τόσο ο ίδιος όσο και οι οικείοι του επιθυμούν να αποφύγει ο 20χρονος εκκολαπτόμενος σταρ τη.. .στενή επαφή με τα αδηφάγα ελληνικά media. Ηταν λογικό και επόμενο, αν ερχόταν στην Αθήνα μετά από μία τέτοια μεγάλη επιτυχία, οι δημοσιογράφοι να τον πολιορκούσαν ακόμη και έξω από το σπίτι του.
Ομως οι υποχρεώσεις του τρέχουν και απαιτούν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκέντρωση. Μετά το Μόντε Κάρλο, ο Τσιτσιπάς θα πετάξει για Σόφια όπου αγωνίζεται στο τουρνουά της πόλης. Εν συνεχεία στο καλεντάρι έχει “σημαδέψει” το τουρνουά της Ρώμης και… έχει ο Θεός του τένις. Τα μεγάλα γκραντ σλαμ ραντεβού (Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλετον) είναι προγραμματισμένα για τον προσεχή Μάιο και Ιούλιο αντίστοιχα. Μέχρι τότε, χαμηλά η μπάλα, μαζεμένα τα μυαλά και μακριά τα μικρόφωνα και οι κάμερες.
Και κάτι τελευταίο: Μην νομίζετε ότι αίφνης ο Στέφανος έχει γίνει εκατομμυριούχος. Απλώς έχει φτάσει στο επίπεδο να χρηματοδοτεί ο ίδιος τα ταξίδια του (με σχετική άνεση πλέον) και να βοηθάει την οικογένειά του πίσω στη Βουλιαγμένη. Τα “χοντρά” λεφτά τον περιμένουν στο μέλλον, αν και εφόσον συνεχίσει να ιδρώνει μέσα και έξω από τα κορτ. Ο δρόμος του είναι ακόμη ανηφορικός. Αλλά όπως λέει και ο ίδιος “η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει» («Η παιδεία, όπως η εύφορη γη, φέρνει πάντα κάτι καλό»).Οπου παιδεία, βάλτε προπόνηση και έχετε το πακέτο “Στέφανος Τσιτσιπάς’ για τα επόμενα χρόνια.