Θρήνος για τη δολοφονία της Τσεπντέγκι – Τα σοκαριστικά στοιχεία για τις γυναικοκτονίες

Διαβάζεται σε 6'
Η Rebecca Cheptegei αγωνίζεται στον αγώνα δρόμου Discovery 10 χλμ. στην Kapchorwa, Ουγκάντα, 20 Ιανουαρίου 2023
Η Rebecca Cheptegei αγωνίζεται στον αγώνα δρόμου Discovery 10 χλμ. στην Kapchorwa, Ουγκάντα, 20 Ιανουαρίου 2023 AP Photo, File

Παγκόσμιο σοκ για τη γυναικοκτονία της μαραθωνοδρόμου της Ρεμπέκα Τσεπντέγκι, την οποία ο σύντροφός της την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. Οι οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Ρεμπέκα Τσεπντέγκι, μαραθωνοδρόμος από την Ουγκάντα, υπέκυψε στα σοβαρά εγκαύματα που είχε σε όλο το σώμα της, μετά την επίθεση με βενζίνη που δέχθηκε από τον σύντροφό της. Ήταν 33 ετών.

Η Τσεπντέγκι πέθανε στη ΜΕΘ Νοσοκομείου στην Κένυα, όπως δήλωσε ο Δρ. Owen Menach, μέλος του ιατρικού προσωπικού.  Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times, ο Dickson Ndiema, ο άντρας με τον οποίο η Τσεπντέγκι διατηρούσε σχέση, την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά το απόγευμα της Κυριακής (1/9).

Τα νεφρά της ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν κατά τη νοσηλεία της, αφού είχε υποστεί εγκαύματα στο 80% του σώματός της, σύμφωνα με τον Δρ. Menach. Επίσης, υπέστη εγκαύματα από εισπνοή, όπως δήλωσε ο Δρ. Kimani Mbugua, άλλος αξιωματούχος του νοσοκομείου, και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση.

Ο διοικητής της αστυνομίας της κομητείας Trans Nzoia, Jeremiah Kosiom, δήλωσε ότι σχεδιάζουν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον Ndiema, μόλις αναρρώσει από τα τραύματα που υπέστη κατά την επίθεση. Ο Ndiema υπέστη εγκαύματα στο 30% του σώματός του και νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, δήλωσε ο Kosiom.

Ο πατέρας της Τσεπντέγκι είχε καταγγείλει στην αστυνομία τον σύντροφό της για εκφοβισμό

Η αστυνομία, η οποία ερευνά την επίθεση, ανέφερε ότι η Τσεπντέγκι και ο σύντροφός της είχαν διαπληκτιστεί για άγνωστο ζήτημα πριν από την επίθεση.

Ο Joseph Cheptegei, ο πατέρας της αθλήτριας, δήλωσε ότι οι δύο τους είχαν εμπλακεί σε διαμάχη για ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι ο Ndiema εκφοβίζει την κόρη του, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο την Πέμπτη (5/9) και κατηγόρησε τις αρχές ότι «πήραν το ζήτημα ελαφρά».

Οι αρχές της Κένυας ερευνούν τις συνθήκες θανάτου της Τσεπντέγκι, επεσήμανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Peter Ogwang, υπουργός Αθλητισμού της Ουγκάντας, μετά τον θάνατό της.

Ο Donald Rukare, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγκάντας, είπε από την πλευρά του ότι η επίθεση ήταν «μια δειλή και παράλογη πράξη που οδήγησε στην απώλεια μιας σπουδαίας αθλήτριας».

Η Αφρική καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών παγκοσμίως

Ο θάνατος της Τσεπντέγκι, που ήταν επαγγελματίας μαραθωνοδρόμος και τερμάτισε 44η στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, προκάλεσε την οργή των οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίες εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των γυναικοκτονιών στην Κένυα και άλλες αφρικανικές χώρες.

Τουλάχιστον 500 γυναίκες στην Κένυα έπεσαν θύματα γυναικοκτονίας μεταξύ 2016 και 2023, σύμφωνα με έκθεση του Africa Data Hub, μιας ομάδας που συλλέγει δεδομένα από τα μέσα ενημέρωσης της Κένυας.

Ωστόσο, η Τσεπντέγκι δεν είναι η μοναδική αθλήτρια που έχει πέσει θύμα γυναικοκτονίας. Το 2021, η Agnes Jebet Tirop, κορυφαία Κενυάτισσα δρομέας που κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο σπίτι της, και ο σύζυγός της κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της. Ένα χρόνο αργότερα, η Damaris Muthee Mutua, αθλήτρια γεννημένη στην Κένυα που αγωνίστηκε για το Μπαχρέιν, βρέθηκε στραγγαλισμένη στο Ίτεν της Κένυας.

Η Hellen Obiri, η Rosemary Monica Wanjiru και η Agnes Jebet Tirop, από αριστερά προς τα δεξιά, όλες από την Κένυα, αγωνίζονται στον αγώνα 10.000 μέτρων γυναικών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στη Ντόχα, Κατάρ, το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 AP Photo/Martin Meissner, File

Η Αφρική κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών λόγω φύλου από οποιαδήποτε ήπειρο το 2022, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εκτίμησαν ότι 20.000 γυναίκες σκοτώθηκαν εκεί, αν και ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

«Αυτό το τραγικό περιστατικό είναι μέρος ενός ευρύτερου, ανησυχητικού μοτίβου βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των αθλητριών υψηλού προφίλ», δήλωσε η Njeri wa Migwi, εκτελεστική διευθύντρια της Usikimye, μιας κενυατικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εργάζεται με θύματα έμφυλης βίας. Πρόσθεσε ότι η υπόθεση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ισχυρότερη προστασία και περισσότερη λογοδοσία: «Ζητάμε άμεση απονομή δικαιοσύνης σε αυτήν την υπόθεση».

«Είναι πραγματικά ένας μεγάλος συναγερμός», είπε η Zaha Indimuli, διοργανώτρια του κινήματος End Femicide Kenya, μια πρωτοβουλία υποστήριξης που πραγματοποίησε φέτος μεγάλη διαδήλωση στην Κένυα. «Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι».

«Δεν μπορώ καν να εξηγήσω τον τρόμο που μπορεί να πέρασε», δήλωσε η κ. Indimuli, προσθέτοντας ότι η δολοφονία μιας αθλήτριας υψηλού επιπέδου της έδωσε την αίσθηση ότι καμία γυναίκα δεν είναι ασφαλής. «Οι γυναίκες είναι συνεχώς κινούμενοι στόχοι για τους δράστες», ανέφερε. Σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες ήταν φίλοι, σύζυγοι ή άλλοι άνδρες που ήδη γνώριζαν τα θύματα.

Η Indimuli δήλωσε ότι οι καταγγελίες για έμφυλη βία πρέπει να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη, κάνοντας λόγο για μια κουλτούρα αδιαφορίας για τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών. «Πρέπει να δούμε αυτούς τους δράστες να λογοδοτούν ενώπιον του δικαστηρίου», ανέφερε.

Γυναίκες από την Κένυα κατά τη διάρκεια πορείας για τη Διεθνή Ημέρας της Γυναίκας στο Ναϊρόμπι της Κένυας
Γυναίκες από την Κένυα κατά τη διάρκεια πορείας για τη Διεθνή Ημέρας της Γυναίκας στο Ναϊρόμπι της Κένυας AP Photo/Khalil Senosi

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε αγρυπνία για την Τσεπτένγκι, με πολλές γυναίκες να προσεύχονται για να επιβιώσει. Μια ομάδα ακτιβιστών ταξίδεψε στο Eldoret για να στηρίξει την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένων των δύο παιδιών της, και να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τις συνέπειες του θανάτου της.

«Θέλαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι», είπε η Indimuli. «Τουλάχιστον ελπίζουμε να πετύχουμε δικαιοσύνη για την απώλειά της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα