Τη Δευτέρα η κηδεία του Μίμη Δομάζου – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
Διαβάζεται σε 6'Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του “στρατηγού” του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμη Δομάζου. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός στη Μητρόπολη Αθηνών.
- 24 Ιανουαρίου 2025 14:42
Το μεσημέρι της Δευτέρα (27/1) η Ελλάδα θα αποχαιρετίσει τον “στρατηγό” του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμη Δομάζο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, το πρωί της Παρασκευής, ενώ τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».
Συγκεκριμένα, η κηδεία του Μίμη Δομάζου θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, (27/1) στο Α’ Νεκροταφείο. Νωρίτερα, φίλοι και θαυμαστές του γνωστού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή θα μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα βρίσκεται η σορός του από 09:00 το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης (22/01), ο Μίμης Δομάζος βρισκόταν στο Χαλάνδρι όταν αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία, καθώς υπέστη ανακοπή. Άμεσα παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου έγιναν από τους γιατρούς προσπάθειες ανάνηψης και κατάφεραν να επαναφέρουν την καρδιακή του λειτουργία. Η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε ως κρίσιμη, με αποτέλεσμα σήμερα να φύγει από τη ζωή.
Τα πρώτα βήματα και η πορεία στον Παναθηναϊκό
Ο Μίμης Δομάζος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία στην Άμυνα Αμπελοκήπων το 1953, σε ηλικία μόλις 13 ετών.
Ωστόσο, το μεγάλο του ταλέντο δεν πέρασε απαρατήρητο και το 1959 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, όπου έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του.
Τον εντόπισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γκλίσοβιτς, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο και το πάθος του 15χρονου τότε Δομάζου.
Σύμφωνα με τον μύθο, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό με αντάλλαγμα… μια πορτοκαλάδα! Η δε ομάδα του, η Άμυνα Αμπελοκήπων φέρεται να έλαβε μια νέα ποδοσφαιρική εμφάνιση ως αντίτιμο για τη μεταγραφή του.
Αγωνιζόμενος ως μεσοεπιθετικός, καθιερώθηκε γρήγορα ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες της εποχής του. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε για 19 χρόνια (1959-1978), κατακτώντας 9 πρωταθλήματα Ελλάδας (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 Κύπελλα Ελλάδας (1967, 1969, 1977).
Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήρθε το 1971, όταν ηγήθηκε του Παναθηναϊκού στην ιστορική πορεία προς τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, όπου η ελληνική ομάδα αντιμετώπισε τον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Παρά την ήττα με 2-0, η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού.
Η μεταγραφή στην ΑΕΚ και η μεγάλη επιστροφή
Το 1978, σε μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές εκείνης της εποχής, ο Δομάζος μεταπήδησε στην ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, η εμπειρία και η ποδοσφαιρική του ευφυΐα τον βοήθησαν να προσφέρει πολύτιμες λύσεις στην Ένωση.
Με τα “κιτρινόμαυρα” ο Δομάζος κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1979, με την ΑΕΚ να κάνει μια μεγάλη αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο με τον αείμνηστο Ανδρέα Σταματιάδη στον πάγκο της.
Ωστόσο, η καρδιά του ανήκε στον Παναθηναϊκό και το 1980 επέστρεψε στους “πράσινους” για να ολοκληρώσει την καριέρα του αποδεχόμενος την πρόταση της οικογένειας Βαρδινογιάννη που μόλις είχε πάρει στα χέρια της τη νεοσύστατη “πράσινη” ΠΑΕ.
Συνολικά, στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, ο Δομάζος αγωνίστηκε σε 536 αγώνες πρωταθλήματος, σημειώνοντας 139 γκολ.
“Γιατί μας αφήνεις Μίμη;”
Ο Μίμης Δομάζος κατέγραψε 50 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας από το 1959 έως το 1980, σκοράροντας 4 φορές. Ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην οποία προκρίθηκε ποτέ η Ελλάδα.
Ο διεθνής άσσος αποχαιρέτησε την Εθνική ομάδα στις 11 Νοεμβρίου του 1980 μπροστά σε 10.000 φιλάθλους στο γήπεδο της Λεωφόρου σε παιχνίδι απέναντι στην Αυστραλία. Ο Δομάζος σκόραρε στο 72ο λεπτό και εφημερίδα της εποχής κυκλοφόρησε την επόμενη μέρα με τίτλο “Γιατί μας αφήνεις Μίμη;”.
Η “μάχη” με τον Πελέ
Το καλοκαίρι του 1961, η Σάντος ήρθε στην Ελλάδα για να δώσει φιλικές αναμετρήσεις με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Στις 31 Ιουλίου, η αρμάδα του Πελέ τέθηκε αντιμέτωπη με τους “πράσινους” στη Λεωφόρο με τους Βραζιλιάνους να επικρατούν με 3-2.
Ο Μίμης Δομάζος είχε σε… στενό μαρκάρισμα τον Πελέ σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ώσπου ο Βραζιλιάνος θρύλος τον τραυμάτισε. Οι αντιδράσεις των παικτών του Παναθηναϊκού ήταν έντονες, όπως και οι αποδοκιμασίες από τους φιλάθλους.
Σύμφωνα μάλιστα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Δομάζος αρνήθηκε αργότερα να δώσει το χέρι του στον Πελέ.
Η υστεροφημία και οι διακρίσεις
Μετά την απόσυρσή του από τη δράση, ο Δομάζος συνέχισε να υπηρετεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από διάφορες θέσεις. Το 2003, αναγνωρίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων της UEFA. Επιπλέον, το 2021, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον συμπεριέλαβε στην καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν απλώς ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Ήταν ένας αληθινός στρατηγός των ελληνικών γηπέδων, ένας παίκτης που συνδύαζε ταλέντο, πάθος και ηγετική προσωπικότητα. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές ποδοσφαιριστών και φιλάθλων.