“Επιχείρηση σκούπα” για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Διαβάζεται σε 7'
“Επιχείρηση σκούπα” για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας
UNSPLASH

Σε “πρώτο” πλάνο στην στρατηγική της φορολογικής διοίκησης είναι η ενίσχυση της συμμόρφωσης σε σχέση με την ασφάλιση των οχημάτων, αλλά και την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας.

Στο φόντο αυτό, πέρα από τις θεσμικές παρεμβάσεις, που στόχο έχουν τη διευκόλυνση των πολιτών στην τήρηση των υποχρεώσεών τους (π.χ. Τέλη με το Μήνα) αλλά και τη διαμόρφωση όρων νομιμότητας στην χρήση των Ι.Χ. και την αποφυγή σειράς προβλημάτων έντονη κοινωνική διάσταση (ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα κτλ) η ΑΑΔΕ “ξεδιπλώνει” σταδιακά μια νέα στρατηγική ελέγχων για τους “ξεχασιάρηδες”.

Ουσιαστικά σταδιακά ενεργοποιούνται μια σειρά από νέες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, που θα επιτρέψουν, με χρήση ψηφιακών εργαλείων, την καλύτερη εποπτεία.

Έτσι με βάση τον προγραμματισμό ξεκινά, σε σχέση με τα ανασφάλιστα οχήματα ενεργοποιείται και η νομοθεσία με τα πιο αυστηρά πρόστιμα. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί “ψηφιακά” εργαλεία για να εντοπίζει τους ιδιοκτήτες οχημάτων, που δεν πληρώνουν τα απαραίτητα ασφάλιστρα, δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Οι διασταυρώσεις στα οχήματα θα πραγματοποιούνται μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι έλεγχοι θα γίνονται μια φορά το εξάμηνο ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ξεκινούν από τα 250 ευρώ και θα αυξάνονται ανάλογα την παράβαση και το εάν επαναλαμβάνεται. Για παράδειγμα, σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος που έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία, το πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, φτάνει και τα 30.000 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι θα γίνονται με κάμερες – scanner στον δρόμο και με ειδικά tablets που θα έχουν στην διάθεση τους οι ελεγκτές.

Ειδικότερα:

  • Αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο, επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Είναι ωστόσο πλέον πολύ εύκολο και γρήγορο να κάνει κάθε οδηγός ασφάλεια αυτοκινήτου online, εξασφαλίζοντας προστασία στον δρόμο αλλά και αποφυγή τυχόν προστίμου.
  • Αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας τουλάχιστον ενός έτους, ο οδηγός καλείται από την ΑΑΔΕ να πληρώσει και το ποσό των τελών που οφείλει και το αντίστοιχο πρόστιμο. Οι οδηγοί έχουν πάντως πια αρκετές επιλογές για να διαχειρίζονται αυτό το σταθερό έξοδο του αυτοκινήτου έγκαιρα. Για τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις χωρίς πιστωτική υπάρχει και το wallet+ της Hellas Direct.
  • Αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόστιμο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ήτοι 400 ευρώ. Όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος, εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου.
  • Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση, τότε αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Για να τα πάρει πίσω ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει στα χέρια του την απόδειξη πληρωμής του προστίμου και, ανάλογα την παράβαση, είτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο είτε δελτίο ΚΤΕΟ ή βεβαίωση περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας.

Ακινησία

Πιο αυστηρά, επίσης, είναι τα πρόστιμα, για τα οχήματα τα οποία έχουν δηλωθεί σε κατάσταση ακινησίας και συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν των τελών κυκλοφορίας πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία. Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Τα Τέλη Κυκλοφορίας

Παράλληλα, SMS με τον “λογαριασμό” για Τέλη Κυκλοφορίας ξεκίνησε να αποστέλλει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που εμφανίζονται να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, περισσότερους από 80.000 ιδιοκτήτες ή ιδιοκτήτριες Ι.Χ. να μην έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Μάλιστα πολλά από αυτά τα οχήματα είναι μεγάλου κυβισμού και άρα έχουν πολύ υψηλά τέλη (π.χ. στα 2.358 έως 3.000 κ.ε. αντιστοιχούν τέλη 840 ευρώ) που μαζί με τα “πρόστιμα” “χτίζουν” ένα “φουσκωμένο” λογαριασμό.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής των μηνυμάτων θα ανοίξει η εφαρμογή στο myCar με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη. Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται με κωδικούς Taxisnet.

Να σημειωθεί ότι η βεβαίωση της οφειλής με το ποσό των ετήσιων τελών ανάλογα με το κυβισμό, το είδος και το έτος κυκλοφορίας του οχήματος μαζί με το πρόστιμο θα αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2024.

Δικαίωμα για εξαίρεση

Πάντως, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή υπάρχει η δυνατότητα για μη καταβολή των σχετικών ποσών. Δηλαδή, εφόσον οι υπόχρεοι και οι υπόχρεες αποδείξουν ότι εξαιρούνταν από την καταβολή τελών, μπορούν να απαλλαγούν από την οφειλή. Μάλιστα, με το σχετικό μήνυμα, που αποστέλλει η ΑΑΔΕ, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 31/10/2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.

Μέσω της εφαρμογής δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη η κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (πχ κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο, κλπ) και συνυποβάλλεται το κατάλληλο δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ, άμεσα, βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και θα διορθώσει την εικόνα του οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει. Για παράδειγμα, αν ένα όχημα προκύπτει ότι κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερα του ενός έτη, τότε διορθώνεται η εικόνα του για όλα τα έτη (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το ανάλογο χρονικό διάστημα).

Για τις περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών/ απώλεια, και δεν υφίσταται κατάλληλο δικαιολογητικό παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση, δεν διορθώνεται η εικόνα του οχήματος, ωστόσο καταχωρείται σχετική σημείωση. Με βάση, δε, τα οριζόμενα, οι Φορολογικές Υπηρεσίες προβαίνουν στις σχετικές διορθώσεις μέχρι τις 26/11/2024.

Να σημειωθεί ότι αν από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019 τότε τα αντίστοιχα τέλη συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου και η σχετική πράξη της Φορολογικής Διοίκησης προσβάλλεται απευθείας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια

Πάντως, σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 μετά του προστίμου προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου, τα δικαιολογητικά γίνονται δεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα