Αποχαιρετήστε τη ράβδο για τα λάδια του αυτοκινήτου

Διαβάζεται σε 4'
Αποχαιρετήστε τη ράβδο για τα λάδια του αυτοκινήτου
H τεχνολογία φαίνεται να νικά και τη ράβδο για τη μέτρηση των λαδιών του αυτοκινήτου. iStock

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταργούν, η μια μετά την άλλη, τη βυθομετρική ράβδο με την οποία παραδοσιακά, τσεκάρουμε τα λάδια.

Το αυτοκίνητο χρειάζεται πολλά πράγματα για να λειτουργεί ιδανικά. Ένα είναι λάδια. Και πώς τσεκάρεις αν χρειάζεσαι συμπλήρωμα; Με την παραδοσιακή ράβδο μέτρησης στάθμης λαδιού, γνωστή και ως βυθομετρική ράβδος.

Είναι ο πιο εύκολος, πιο γρήγορος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γλιτώσεις από περιττά έξοδα ζημιών που μπορούν να προκληθούν αν υπάρχει έλλειμμα.

Ή καλύτερα, ήταν ο πιο εύκολος, ο πιο γρήγορος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, καθώς με τα χρόνια αυξάνονται τα αυτοκίνητα που δεν περιλαμβάνουν αυτό το εργαλείο στο χώρο του κινητήρα.

Γιατί εξαφανίζεται η ράβδος;

Όπως αναφέρει το Slash Gear όσο πιο τεχνολογικά εξελιγμένα γίνονται τα οχήματα μας, τόσο μειώνονται τα εξαρτήματα που αποτελούσαν παραδοσιακά, μέρη τους.

Ήδη πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως για παράδειγμα οι πιο πολυτελείς γερμανικές, έχουν αντικαταστήσει τη ράβδο με ψηφιακά συστήματα που παρέχουν ακριβείς ενδείξεις στάθμης λαδιού. Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η εξαφάνιση της ράβδου έχει να κάνει με τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών που δίνουν μια περιουσία για τα αυτοκίνητα τους, για να απαλλαγούν από περιττούς πονοκεφάλους.

Ο εκπρόσωπος της Mercedes-Benz, Andrew Brudnicki εξήγησε στο Automotive News Canada ότι «με την ψηφιακή μέτρηση της στάθμης λαδιού, οι πελάτες μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τη στάθμη στην οθόνη του οδηγού και να λαμβάνουν έγκαιρες ειδοποιήσεις εάν η στάθμη λαδιού είναι εκτός των κανονικών ορίων. Αυτή η προληπτική προσέγγιση βοηθά στην αποφυγή πιθανής ζημιάς στον κινητήρα».

Επίσης, με την παραδοσιακή μέθοδο ο οδηγός εκτιμούσε αν και πόσο λάδι χρειάζεται. Τώρα το αποφασίζει το αυτοκίνητο, χωρίς να μαντεύει ο άνθρωπος.

Ναι μεν, αλλά

Βεβαίως, υπάρχουν και τα σφάλματα. Δηλαδή, υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν τη σχετική προειδοποίηση, αλλά δεν είναι ακριβής. Οπότε καλού, κακού τσεκάρουμε και μόνοι μας.

Ιδανικά, αφήνουμε τον κινητήρα να κρυώσει για ένα δεκάλεπτο και μετά παίρνουμε τη ράβδο, τη σκουπίζουμε με ένα πανί και την εναποθέτουμε στο σημείο της, πριν την τραβήξουμε και δούμε μέχρι που φτάνουν τα λάδια, στις ενδείξεις μέγιστης και ελάχιστης ποσότητας. Η σωστή “απάντηση” είναι να φτάνει κοντά στο μέγιστο. Τσεκάρουμε και το χρώμα του λαδιού. Αν είναι πιο σκούρο καφέ ή μαύρο, τα λάδια θέλουν άλλαγμα.

Τα έξι υγρά που πρέπει να τσεκάρετε στο αυτοκίνητο σας

Τα λάδια είναι το ένα από τα έξι υγρά που οφείλουμε να τσεκάρουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αυτοκίνητο μας, για να γλιτώνουμε από περιττές και ακριβές περιπέτειες. Όπως αναφέρει το Popular Mechanics το πιο βασικό υγρό, για όσους δεν έχουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, παραμένει το καύσιμο.

Μετά είναι τα λάδια και ακολουθεί το ψυκτικό που φροντίζει ώστε να απορροφάται η θερμότητα του κινητήρα και να διαχέεται μέσω του ψυγείου. Η σωστή στάθμη, αποτρέπει την υπερθέρμανση.

Οφείλουμε να ελέγχουμε και το υγρό του υδραυλικού τιμονιού που έχει υδραυλικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν υγρό υπό πίεση για να γυρίζει το τιμόνι άνετα και ωραία. Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό πλαίσιο για το πότε πρέπει να αντικατασταθεί το υγρό του υδραυλικού τιμονιού. Καλό είναι να το ελέγχει ο μηχανικός σας στην ετήσια συντήρηση.

Έπειτα πάμε στο υγρό των φρένων.

Τα σύγχρονα φρένα αυτοκινήτων είναι υδραυλικά, που σημαίνει ότι το υγρό συνδέει το πεντάλ με τα φρένα. Όταν πατάμε το πεντάλ, ένα έμβολο πιέζει το υγρό των φρένων μέσα στις γραμμές, με αποτέλεσμα τα τακάκια των φρένων να σφίγγουν στους ρότορες (στροφεία) και να επιβραδύνουν το αυτοκίνητο. Εάν αυτό δεν συμβαίνει αμέσως, τσεκάρουμε τα υγρά.

Υγρό υπάρχει και στο κιβώτιο ταχυτήτων που κάνει τη δουλειά που κάνει το λάδι στον κινητήρα: λιπαίνει και ψύχει τα εξαρτήματα (γρανάζια, συμπλέκτες, βαλβίδες) μέσα στο κιβώτιο. Πολλά κιβώτια ταχυτήτων συνοδεύονται από υγρό που δεν χρειάζεται αντικατάσταση. Ωστόσο, το κακό υγρό κιβωτίου ταχυτήτων μπορεί να προκαλέσει τραχιές αλλαγές, περίεργους θορύβους και ανεξέλεγκτη διόγκωση που δυσκολεύουν την οδήγηση.

Τέλος, ελέγχουμε το υγρό για τους υαλοκαθαριστήρες. Δεν έχει καμία σχέση με την απόδοση του αυτοκινήτου, αλλά είναι σύμμαχος στην ασφαλή οδήγηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα