Μπορεί η Ελλάδα να περάσει στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Αυξάνεται σταδιακά η ζήτηση για τα ηλεκτρικά οχήματα, με τη Νορβηγία να αναδεικνύεται σε νούμερο 1 καταναλώτρια χώρα
- 15 Νοεμβρίου 2014 10:15
H εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και χρήματος, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαίων, οι οποίοι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση τους φαίνεται πως έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι δε αυτοκινητοβιομηχανίες που προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση θα «τρίβουν» σε λίγο καιρό τα χέρια τους καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να δώσουν μια ανάσα και ίσως αντισταθμίσουν τις απώλειες που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο. Αυτό υπογραμμίζουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα οποία αφορούν στην αύξηση των πωλήσεων των πρωτότυπων οχημάτων στην περιοχή της Ευρώπης.
Ειδικότερα στο α’ εξάμηνο του 2014 η Γηραιά Ήπειρος εμφάνισε άνοδο 77% στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Νορβηγία να καταλαμβάνει επάξια την πρώτη θέση αφού τα στοιχεία της δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 302%! Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλία, ενώ ακολουθούν Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, και Σουηδία. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν δε πως έως το 2050 οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων θα αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεων.
Διαβάστε ακόμα: Τα ακριβότερα συλλεκτικά αυτοκίνητα
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η οποία ακολουθεί με χρονοκαθυστέρηση σε τέτοιου είδους τεχνολογικά φαινόμενα, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά καθώς σήμερα κυκλοφορούν μόλις 25 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της Ελλάδας, ενώ μαζί με τις παραγγελίες της ΔΕΗ, ίσα που φτάνουν τα 40. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό σημάδι πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και δημόσιοι φορείς δίνουν έμφαση στην εν λόγω αγορά που τώρα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.
Άλλωστε τα οικονομικά κίνητρα είναι πολλά , αφού τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν χαμηλό κόστος χρήσης καθώς με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ η κατανάλωση κυμαίνεται στο 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση μπορεί να είναι και ως δέκα φορές λιγότερη σε σχέση με ένα μέσο βενζινοκίνητο. Επίσης, η αυτονομία μετά από πλήρη φόρτιση κυμαίνεται στα 150 με 200 χιλιόμετρα, ενώ ο χρόνος φόρτισης μπαταρίας ξεκινά από μισή ώρα, με ειδικούς φορτιστές, και φθάνει μέχρι τις 10 ώρες από την πρίζα του σπιτιού.
Η ΕΕ στοχεύει στην διαμόρφωση μιας πιο «πράσινης» εικόνας σε παγκόσμιο επίπεδο και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός ελάχιστου αριθμού σημείων επαναφόρτισης ανά χώρα, καθιερώνοντας παράλληλα ένα κοινό βύσμα, ώστε οι οδηγοί να μπορούν να επαναφορτίσουν τα οχήματά τους οπουδήποτε στην ΕυρωπαϊκήΈνωση.
Για τη χώρα μας προβλέπεται η δημιουργία 13.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως το 2020, εκ των οποίων το 10% θα είναι σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε χώρους στάθμευσης κλπ. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος σημαντική είναι και η συμβολή της ΔΕΗ, από την πλευρά της οποίας βρισκεται ήδη σε πορεία υλοποίησης το δίκτυο των 15 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα σε λειτουργία βρίσκονται ήδη τέσσερα πρατήρια φόρτισης, επί των οδών Χαλκοκονδύλη (κεντρικά γραφεία ΔΕΗ), Μεσογείων (υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας), Καλλιρρόης (κεντρικά γραφεία ΔΕΔΔΗΕ) και Πειραιώς (γραφεία ΡΑΕ), ενώ άλλα έξι λειτουργούν πλέον στην πόλη της Κοζάνης.
Διαβάστε ακόμα: Τα πιο παράξενα σχεδιασμένα αυτοκίνητα
Επιχειρώντας μια σύγκριση ανάμεσα στα ηλεκτρικά οχήματα και στα αντίστοιχα συμβατικά θα λέγαμε ότι τα πρώτα εμφανίζουν μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως:
– καταναλώνουν περίπου 1 ευρώ ανά 100χλμ.
– είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά (ο βαθμός απόδοσης των συμβατικών οχημάτων είναι 20%-30%, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν βαθμό απόδοσης έως και 80%-85%)
– έχουν τη δυνατότητα να επαναφορτιστούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
– είναι οικονομικότερα όσον αφορά το κόστος συντήρησης και εκπέμπουν ελάχιστο θόρυβο.
Διαβάστε ακόμα: Τα 15 μικρότερα μικρά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς
(Πηγή: Fortunegreece.com)