Ετσι θα είναι η Formula 1 το 2021

Ετσι θα είναι η Formula 1 το 2021

Η νέα ιδιοκτησία της Formula 1 αποκάλυψε τα σχέδιά της για το 2021.

Η νέα ιδιοκτησία της Formula 1 αποκάλυψε τα σχέδιά της για το 2021. Το όραμα των διοικούντων, είναι να γίνει ένα πρωτάθλημα πιο δίκαιο, πιο διασκεδαστικό και πιο βιώσιμο, αναφορικά με τη συμμετοχή των ομάδων, δίνοντας τη δυνατότητα στις μικρότερες ομάδες να μην είναι απλώς κομπάρσοι του πρωταθλήματος, αλλά και πρωταγωνιστές.

Ο κύριος στόχος των νέων κανονισμών, σύμφωνα με τον Ρος Μπρον, επικεφαλής της F1, είναι να καταστούν τα μονοθέσια λιγότερο πολύπλοκα αεροδυναμικά και ευαίσθητα, και να εξαρτώνται λιγότερο από την απόδοση των ελαστικών.

Οικονομικοί κανονισμοί

Από το 2021 οι ομάδες υποχρεούνται να λειτουργούν με προϋπολογισμό 175 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, με επιπλέον 1 εκατ. για κάθε νέο αγώνα που μπαίνει στο καλεντάρι.

Τεχνικοί κανονισμοί

Η σχεδίαση των αυτοκινήτων έχει πιο λείες επιφάνειες και θα απαιτεί λιγότερα κόστη. Για παράδειγμα η ανάρτηση θα είναι μηχανική και όχι υδραυλική και εν γένει θα είναι το μονοθέσιο λιγότερο πολύπλοκο.

Το «Ground effect» ή η κάθετη δύναμη που παράγεται από τα μονοθέσια, θα παίζει τώρα μεγαλύτερο ρόλο, επιτρέποντας στα μονοθέσια που ακολουθούν να είναι πιο κοντά στα προπορευόμενα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των μονοθεσίων, τον Ελληνα Νικόλα Τομπάζη, τα τυποποιημένα μέρη του μονοθεσίου περιορίζονται σε σημεία όπου υπάρχει μικρή διαφοροποίηση απόδοσης – όπως οι ζάντες που από 13 ιντσών θα πάνε σε 18 ίντσες. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν οπτικές διαφορές στο ρύγχος, την μπροστινή και πίσω πτέρυγα, το κάλυμμα του κινητήρα.

Renault F1 R.S. 2021 Renault F1 R.S. 2021

Renault F1 R.S. 2021 Renault F1 R.S. 2021

Επίσης, τα μονοθέσια θα είναι βαρύτερα, από 743 κιλά σε 768 κιλά, και θα έχουν επίσης μικρότερη κάθετη δύναμη. Οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν ότι τα αυτοκίνητα θα είναι περίπου 3,5 δευτερόλεπτα πιο αργά στον γύρο, όπως περίπου το 2016.

Οι υβριδικές μονάδες ισχύος, οι οποίες είναι πολύ αποδοτικές, δεν θα αλλάξουν. Τα κιβώτια ταχυτήτων θα ομολογκαριστούν για πέντε χρόνια, για να μειωθεί το κόστος. Επίσης, θα επιτρέπονται 3 κινητήρες και 3 κιβώτια ταχυτήτων ανά έτος, 7 σετ φρένων σε κάθε αγώνα και 8 συστήματα εξατμίσεων τον χρόνο.

Εξάλλου, στο μέλλον περισσότερα μέρη θα μπορούν να προέρχονται από έναν κοινό προμηθευτή. Η ταξινόμηση των μερών θα θα χωριστεί σε πέντε κατηγορίες: LTC: μέρη των οποίων ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η πνευματική ιδιοκτησία ανήκει ή / και ελέγχεται από μία μόνο ομάδα (αεροδυναμική και σασί), OSC: μέρη όπως η τροφοδοσία με υγρά στον οδηγό, PDC: μέρη των οποίων οι προδιαγραφές θα παρέχονται από τη FIA και μπορεί να τα κατασκευάσει η ομάδα ή κάποιος προμηθευτής (π.χ. πλήμνες των τροχών), TRC: μέρη που ανήκουν στην ομάδα ή μπορούν να προμηθευτούν (υδραυλικά, ηλεκτρικά, συμπλέκτης και κιβώτιο ταχυτήτων), SSC: μέρη που θα προέρχονται από προμηθευτή που έχει ορίσει η FIA μέσω προσφοράς (ECU, ζάντες, τροφοδοσία, ενδοεπικοινωνία, ηλεκτρικά συστήματα).

Αγωνιστικοί κανονισμοί

Στόχος είναι το τριήμερο να έχει πιο σφικτό πρόγραμμα, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο οι ομάδες για τον επόμενο αγώνα. Ο τεχνικός έλεγχος θα πραγματοποιείται την Παρασκευή, αντί την Πέμπτη, ενώ τα δύο 90λεπτα των ελεύθερων δοκιμών, θα γίνονται την Παρασκευή από το μεσημέρι και μετά. Το Σάββατο θα έχουμε ένα ακόμα 60λεπτο ελεύθερων δοκιμών και έπειτα τις κατατακτήριες δοκιμές και την Κυριακή τον αγώνα.

Επίσης, θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή ενός νέου οδηγού κατά τη διάρκεια των δύο ελεύθερων δοκιμαστικών, τα μονοθέσια θα είναι τα ίδια που θα τρέξουν στον αγώνα με αυτά των δοκιμών του Σαββάτου, ενώ θα περιοριστούν οι ρυθμίσεις και οι αλλαγές που θα μπορούν να κάνουν οι ομάδες στις τελευταίες δοκιμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα