H επέτειος 50 χρόνων από το επαναστατικό Peugeot 204

H επέτειος 50 χρόνων από το επαναστατικό Peugeot 204

To Peugeot 204, που η παραγωγή του έφτασε τα 1.604.296 αυτοκίνητα από το 1965 έως το 1976, ήταν αυτό που καθόρισε την κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων.

Παρόλο που την τελευταία 15ετία δίνει σκληρή μάχη για να κερδίσει και πάλι στην αναγνώριση από την πλευρά των καταναλωτών, εν τούτοις θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Peugeot εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο.

 

Και όταν λέμε μεγαλύτερη, σε αυτό τον όρο συμπεριλαμβάνουμε και την τεράστια ιστορία της.

Σίγουρα, το 308 καθώς και το facelifted 508 είναι και τα δύο πολύ ικανά μοντέλα σε συγκεκριμένους τομείς. Αλλά κανένα αυτοκίνητο που κατασκεύασε η Peugeot τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χαρισματικό».

Για να «συναντήσεις» κάτι τέτοιο θα πρέπει να κοιτάξεις πίσω, προς το 1990, προκειμένου να βρεις μερικά πραγματικά σπουδαία προϊόντα, όπως τα 205, 306 και 406. Φυσικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει το 405, ένα από τα καλύτερα οικογενειακά αυτοκίνητα εκείνης της περιόδου, κερδίζοντας το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο, Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1988.

Αλλά αν πάμε ακόμη πιο πίσω, τότε θα συναντήσουμε το περίφημο Peugeot 204. Ένα μοντέλο η επίσημη πρεμιέρα του οποίου έγινε στις 23 Απριλίου του 1965 και έγινε το best-seller στη Γαλλία 1969-1971. Η Peugeot αναφέρει ότι αυτό το «κομψό σεντάν” καθόρισε την κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων (τη δημοφιλέστερη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή με χαρισματικούς εκπροσώπους όπως τα VW Golf, Peugeot 308, Ford Focus, Opel Astra, Nissan Pulsar κ.α.) και εμείς δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε με αυτό.

Η καλή εμφάνιση, η κίνηση στους εμπρός τροχούς (η Peugeot ήταν η πρώτη που την είχε υιοθετήσει στα μοντέλα της), δισκόφρενα στους εμπρός τροχούς και ανεξάρτηση ανάρτηση εμπρός και πίσω ήταν μερικά από τα καινοτόμα, για την εποχή του πάντα, στοιχεία που είχε το 204.

Συγχρόνως το 204 είχε εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα με ένα εγκάρσιο κιβώτιο ταχυτήτων. Ο κινητήρας βενζίνης ήταν χωρητικότητας 1,1 λίτρου ενώ αργότερα προστέθηκε ένας κινητήρας ντίζελ 1,2 λίτρου, που έκανε το 204 ένα από τα πιο αποδοτικά αυτοκίνητα της εποχής του.

Με την πάροδο του χρόνου στη γκάμα του 204, εκτός του 4θυρου σεντάν προστέθηκαν αρκετές εκδόσεις: δίπορτο, καμπριολέ, τρίθυρο κουπέ, 5θυρο και τρίθυρο van.

Εκείνη την εποχή, η οικονομία καυσίμου, η σταθερή απόδοση και η ακρίβεια του συστήματος διεύθυνσης ήταν στοιχεία που διέκριναν το αυτοκίνητο. 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα