H “Perestroika” που ποτέ δεν πάτησε στους δρόμους
Όταν η «Περεστρόικα» - ένας όρος που επινοήθηκε από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- ήταν η πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική τάση που επικρατούσε στην πάλε ποτέ Σοβιετική Ένωση, μια άλλη “Perestroika” σχεδιάσθηκε από τους μηχανικούς της Auto Factory ή MAZ στο Μινσκ. Η εταιρία αυτή είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορτηγών στην Ρωσία.
- 05 Απριλίου 2014 10:36
«Περεστρόικα» στην λογοτεχνική γλώσσα σημαίνει «ανοικοδόμηση» και εκείνη την εποχή αυτή η λογική κυριαρχούσε σε κάθε πτυχή της ζωής στην Σοβιετική Ένωση.
Ένας από τους τομείς αυτούς ήταν και η αυτοκινητοβιομηχανία. Και, όπως μπορεί εύκολα να δει κάποιος το φορτηγό “Perestroika” ήταν κάτι καινοτόμο. Μπορεί να έχετε ήδη παρατηρήσει ένα κενό μεταξύ του θαλάμου του φορτηγού και των προβολέων. Αυτό είναι επειδή το όχημα δεν ήταν ένα συμπαγές φορτηγό, αλλά μια σειρά από ανεξάρτητα μπλοκ που ενώνονταν μεταξύ τους.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να καταλάβουμε ποια περίπου ήταν η φιλοσοφία του συγκεκριμένου φορτηγού.
Η ιδέα πίσω από την “Perestroika” ήταν η κατασκευή ενός φορτηγού που είχε τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης πλήρως διαχωρισμένα από την καμπίνα των επιβατών και τον χώρο φόρτωσης. Με αυτή τη λογική, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να «χτίσει» το δικό του φορτηγό σε ότι αφορά την ιπποδύναμη, το βάρος φόρτωσης, την ικανότητα έλξης, όμως, παρ΄ όλα αυτά κάποια πράγματα θα έμεναν σταθερά. Και αυτά θα ήταν το πλαίσιο όπου φιλοξενούνται τα μηχανικά μέρη, η καμπίνα και φυσικά οι καρότσες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία στην παραγωγή και μικρότερο κόστος.
Βλέπουμε λοιπόν πως θα ήταν ένα φοργηγό το οποίο θα χρησιμοποιούσε κάποιος για την μεταφορά μικρών φορτίων και,
Πώς θα ήταν ένα φορτηγό για διηπειρωτικές μεταφορές, ένα φορτηγό το οποίο θα έπρεπε να διασχίσει αχανείς εκτάσεις στην Ρωσία.
Λίγα χρόνια αργότερα, η γαλλική εταιρεία Renault, ξεκίνησε την παραγωγή του φορτηγού “Magnum” . Η ρωσική καταχώρηση της Wikipedia για το Magnum αναφέρει ότι το γαλλικό φορτηγό μοιράζεται κάποιες λύσεις που “είχαν προηγουμένως ανακοινωθεί από την MAZ για την “Perestroika””.
Ένα έργο που προέρχεται από τα τέλη της σοβιετικής εποχής και ποτέ δεν υλοποιήθηκε
Πηγή. http://englishrussia.com/