Η καλή όραση κάνει καλύτερους τους οδηγούς

Η καλή όραση κάνει καλύτερους τους οδηγούς

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ξεκινάει εκστρατεία με θέμα την όραση, προσπαθώντας να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Του Δημήτρη Μπαλή

Αναμφίβολα, πέρα από τις ικανότητες ή μη ενός οδηγού, που επηρεάζουν αναμφίβολα την οδηγική του συμπεριφορά, υπάρχουν και τα θέματα υγείας που ανεξαρτήτως των ικανοτήτων του οδηγού, επιβαρύνουν τη συμπεριφορά του.

Πρώτο από όλα τα θέματα, είναι η όραση, διότι εάν δεν βλέπουμε καλά ή δεν έχουμε τα κατάλληλα γυαλιά ή αν δεν χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου όταν μας θαμπώνει ο ήλιος, τότε δεν μπορούμε να οδηγήσουμε σωστά.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), ανέλαβε μια ακόμη δράση προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό στο θέμα της οράσεων. Σε συνεργασία με την Essilor, εκ των κορυφαίων εταιρειών φακών οράσεως παγκοσμίως, θέτει σε εφαρμογή την καμπάνια: «Ελέγξτε την όρασή σας», εντάσσοντάς την στη λίστα των Xρυσών Kανόνων της FIA που επισημαίνουν καίρια θέματα οδικής ασφάλειας, όπως την ταχύτητα, το αλκοόλ, τη ζώνη ασφαλείας κ.α.

Στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.ΟΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» χαιρετίζει αυτήν την τριετή συνεργασία, επισημαίνοντας ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί μείζον ζήτημα, δεδομένου ότι 1,23 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση, ενώ οι σοβαρά τραυματίες φθάνουν τα 50 εκατ.

Δυστυχώς, η ευαισθητοποίηση του κοινού ακόμα και στο θέμα της οράσεως, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η πρόσβαση σε ποιοτικά γυαλιά οράσεως είναι περιορισμένη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Εκτός αυτού, πολλοί οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να προστατεύσουν τα μάτια τους από την αντανάκλαση σε ηλιόλουστες συνθήκες ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό το κενό, της ευαισθητοποίησης σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα και της ανάδειξης της σημασίας του τακτικού ελέγχου των ματιών για την ασφαλή οδήγηση, έρχεται να καλύψει η τριετής αυτή συνεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι: το 80% των παθήσεων στην όραση μπορεί να διορθωθεί και μόλις 1 στους 5 οδηγούς δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του.

Χρήσιμες συμβουλές για το θέμα της καλής όρασης

Η όρασή μας μειώνεται με την ηλικία. Τα συχνότερα προβλήματα σχετίζονται με την αυξημένη ευαισθησία σε έντονο φωτισμό, με τη μείωση της ικανότητας εστίασης, της αντίληψης του βάθους και της περιφερειακής όρασης. Επίσης κάνουν την εμφάνισή τους παθήσεις όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Γι’ αυτό:

Χρησιμοποιούμε πάντα τα γυαλιά μας, όπως επίσης και αντίστοιχα γυαλιά ηλίου όταν υπάρχει έντονο φως.

Χρησιμοποιούμε ελαφρύ και λεπτό σκελετό γυαλιών, ώστε να μην μας κουράζει και να μη μειώνει την περιφερειακή ορατότητα.

Επισκεπτόμαστε συχνά τον οφθαλμίατρό μας.

Αποφεύγουμε να οδηγούμε ή να κινούμαστε ως πεζοί τη νύχτα ή όταν είμαστε κουρασμένοι.

Διατηρούμε καθαρές τις γυάλινες επιφάνειες, όπως επίσης και σωστά ρυθμισμένα τα φώτα του αυτοκινήτου μας.

Αυξάνουμε τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος, ώστε να αντισταθμίσουμε το έλλειμμα στο εύρος του οπτικού μας πεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα