Η Mitsubishi παραδέχτηκε ότι παραποιούσε τα στοιχεία για την οικονομία των καυσίμων
Η ιαπωνική εταιρία παραποίησε εσκεμμένα την πίεση των ελαστικών, προκειμένου να φαίνεται ότι τα οχήματα της διανύουν με την ίδια ποσότητα καυσίμου, περισσότερα χιλιόμετρα. Ποια αυτοκίνητα αφορά
- 20 Απριλίου 2016 15:37
Νέο σκάνδαλο “έσκασε” στον χώρο του αυτοκινήτου, με τη Mitsubishi Motors να παραδέχεται την Τετάρτη ότι παραποίησε τα δεδομένα σχετικά με την οικονομία των καυσίμων σε περισσότερα από 600.000 οχήματα που πωλήθηκαν στην Ιαπωνία.
Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Τετσούρο Αϊκάβα και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της, εργαζόμενοι παραποίησαν τα στοιχεία της πίεσης των ελαστικών, προκειμένου να φαίνεται ότι τα οχήματα διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα.
Σχεδόν 470.000 οχήματα που έφτιαξε η Mitsubishi για τη Nissan “πρωταγωνιστούν” στο σκάνδαλο ενώ τα υπόλοιπα 157.000 οχήματα είναι υπό το δικό της σήμα. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν αφορά και οχήματα που πουλήθηκαν σε άλλες χώρες. Μετά την επίσημη παραδοχή, η μετοχή της Mitsubishi έπεσε περισσότερο από 15% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.
“Έγινε εσκεμμένα. Είναι σαφές ότι η παραποίηση έγινε για να φαίνονται περισσότερα τα χιλιόμετρα. Είναι ασαφές όμως γιατί να καταφύγουν σε αυτή την απάτη”, επεσήμανε ο Αϊκάβα, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν ήταν γνώστης των παρατυπιών, δήλωσε: “Αισθάνομαι υπεύθυνος”.
Η Mitsubishi είναι η έκτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, πουλώντας πέρσι περισσότερα από ένα εκατ. οχήματα. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, μετά το σκάνδαλο του 2000, όταν είχε αποκρύψει ελαττώματα σε φρένα, συμπλέκτες και δεξαμενές καυσίμων.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εμπλέκεται σε σκάνδαλο σχετικά με την οικονομία των καυσίμων.
Το 2014 η Hyundai της Νότιας Κορέας και η θυγατρική της, Kia συμφώνησαν να πληρώσουν 350 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για υπερβολές στις αξιολογήσεις της οικονομίας καυσίμων. Πέρσι η Volkswagen βρέθηκε να έχει παραποιήσει τις εκπομπές ρύπων, ανακαλώντας εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: BBC