Ναι λέει η βρετανική κυβέρνηση στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Ναι λέει η βρετανική κυβέρνηση στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις και από τον Ιανουάριο του 2015 θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Βρετανίας τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων τους την αναθεώρηση των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας  του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν απρόσκοπτα στους δρόμους τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.

«Η ανακοίνωση, ότι τα χωρίς οδηγό αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους σε λιγότερο από έξι μήνες, αποτελεί μια κίνηση η οποία αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς κλάδους της οικονομίας αλλά και των επιστημών. Η κίνηση αυτή μας βάζει στην πρώτη γραμμή της μετασχηματιστικής τεχνολογία και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για την οικονομία και την κοινωνία μας», είπε ο Βίνς Κάμπλ, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών.

Οι μηχανικοί του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουν πειραματιστεί με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Όμως, οι ανησυχίες για νομικά θέματα και ζητήματα ασφάλειας περιορίζουν μέχρι στιγμής τις δοκιμές βελτίωσης και εξέλιξης σε ιδιωτικούς δρόμους. Σε άλλες χώρες  ωστόσο, ήταν ταχύτερη η ανταπόκριση των κυβερνλησεων για την παροχή πρόσβασης σε δημόσιες οδούς.

 

Στις  ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις  Πολιτείες της Καλιφόρνιας, της Νεβάδας και της Φλόριντα υπάρχει εδώ και καιρό έγκριση για τις δοκιμές αυτών των οχημάτων. Στην Καλιφόρνια και μόνο, το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό της Google έχει κάνει περισσότερα από 300.000 μίλια στο ανοιχτό δρόμο.

Το 2013, η Nissan πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ενός αυτόνομου αυτοκινήτου σε δημόσιο δρόμο της Ιαπωνίας αλλά και σε  αυτοκινητόδρομο.

Στην Ευρώπη, οι αρχές της πόλης του Γκέτεμποργκ -Σουηδία-  έχει δώσει άδεια στη Volvo να δοκιμάσει 100 αυτοκίνητα χωρίς οδηγό .

Στο μεταξύ, αρκετές πόλεις της Βρετανίας ερίζουν προκειμένου να φιλοξενήσουν αυτές τις δοκιμές, οι οποίες θα διαρκέσουν από 18 έως και 36 μήνες.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως  Toyota, η Audi και Lexus συνεργάζονται με την Google στην ανάπτυξη ενός οχήματος που δεν θα μπορεί να κινείται χωρίς οδηγό ενώ άλλοι  μεγάλοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των BMW, Mercedes-Benz, η Nissan και  General Motors, αναπτύσσουν τα δικά τους μοντέλα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ασφάλεια των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό έχουν τεθεί από πολιτικούς στις ΗΠΑ και αλλού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το FBI προειδοποίησε ότι τα χωρίς οδηγό αυτοκίνητα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φονικά όπλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα