Phantom Badger. Η Boeing φτιάχνει το στρατιωτικό τζιπ του μέλλοντος

Phantom Badger. Η Boeing φτιάχνει το στρατιωτικό τζιπ του μέλλοντος

Το Phantom Badger (Φάντασμα ασβός) είναι ένα κόμπακτ στρατιωτικό όχημα, ευέλικτο, γρήγορο, που μπορεί να κινηθεί επί παντός εδάφους, το οποίο σχεδίασε η Boeing, η οποία φιλοδοξεί αυτό το τετράτροχο να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, όπως έγινε και με το Jeep Willys (Vid)

Το Willys MB – το πασίγνωστο σε όλους jeep – ήταν ένα όχημα που παρουσιάσθηκε στη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Μικρό , ευέλικτο , ευπροσάρμοστο και ανθεκτικό, τζιπ αποτέλεσε ίσως το πιο σημαντικό εξοπλισμό μάχης των Συμμάχων. Περισσότερα από 70 χρόνια αργότερα, η κατασκευάστρια αεροσκαφών των ΗΠΑ Boeing έχει αναθεωρήσει τη συνταγή της επιτυχίας του αρχικού τζιπ με ένα κοντόχοντρο μικρό αυτοκίνητο που ονομάζεται Phantom Badger.

 

Το Phantom Badger είναι συμπαγές , έχει πλάτος που δεν ξαπερνά το 1,5 μ. και μήκος 4,5 μ. ενώ διαθέτει  σύστημα διεύθυνσης στους τέσσερις τροχούς. Η ρύθμιση αυτή δίνει στο αυτοκίνητο ένα κύκλο στροφής μόλις 6,5 μέτρων και μια τέτοια ευελιξία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε αστικά περιβάλλοντα .

Το όχημα εξοπλίζεται με έναν 3 – λίτρων V6 turbo – diesel κινητήρα, ίδιον με αυτόν που κινεί το Jeep Grand Cherokee . Ο κινητήρας αυτός αποδίδει 240 ίππους δίνοντας την δυνατότητα στο Badger (που το βάρος του ξεπερνά τους 2 τόνους) να κινηθεί με 130 χλμ./ώρα σε κακοτράχαλα εδάφη και με πλήρες φορτίο σχεδόν 1,5 τόνων. Ένα μεγάλο συν για το συγκεκριμένο μοτέρ είναι το γεγονός ότι μπορεί εκτός από ντίζελ να κάψει και κηροζίνη.

Η μηχανική απλότητα και η ευκολία στον τομέα της συντήρησης, είναι δύο παράγοντες στους οποίους δόθηκε ιδιαίτερο βάρος κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του οχήματος.

 

Στις 8 Απριλίου , μετά από μια σειρά σκληρών δοκιμών , το Ναυτικό των ΗΠΑ πιστοποίησε ότι το Badger μπορεί να μεταφερθεί στην άτρακτο ενός Boeing Bell V -22 Osprey, ενός αεροσκάφους κάθετης απογείωσης το οποίο χρησιμοποιούν τόσο το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ όσο και η Ειδικές Δυνάμεις της Αεροπορίας. 

Το πραγματικό πλεονέκτημα του Badger είναι εξαιρετική ευελιξία του . Το όχημα έχει σχεδιαστεί για αποστολές αναγνώρισης, για έρευνα και διάσωση, μεταφορά τραυματιών, εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και μπορεί να εξοπλιστεί με  πολυβόλο .50-caliber και 40mm και αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων .

 

Το Badger είναι ένα σκληροτράχηλο όχημα , αλλά δεν είναι θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού . Έχει σχεδιαστεί κυρίως για εξερευνητικές αποστολές , όπου η ταχύτητα και η ευελιξία παίζουν πρωτεύοντα ρόλο, όπως άλλωστε είχε γίνει και με το πρωτότυπο Jeep .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα