Πολωνία και Σλοβακία διεκδικούν εργοστάσιο της Jaguar Land Rover

Πολωνία και Σλοβακία διεκδικούν εργοστάσιο της Jaguar Land Rover

Δύο χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, διεκδικούν την κατασκευή ενός εργοστασίου της Jaguar Land Rover η ετήσια παραγωγή του οποίου θα φτάνει τα 350.000 αυτοκίνητα.

Η Ελλάδα κινείται μεταξύ του «Όχι» και όλων όσων μπορούν να συμβούν την επόμενη ημέρα, τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «χτίζουν» το αύριο.

Έτσι, η Πολωνία φαίνεται να κερδίζει ένα προβάδισμα έναντι της Σλοβακίας, για την κατασκευή ενός εργοστασίου από τον όμιλο Jaguar – Land Rover το οποίο θα λειτουργήσει το 2019 και θα έχει την δυνατότητα παραγωγής 350.000 οχημάτων ετησίως.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την κυβέρνηση της Πολωνίας, το ύψος της επένδυσης στην χώρα αυτή φτάνει το 1 δισ. 850 εκάτ. ευρώ (7 δις. ζλότι).

Η Πολωνία έχει τον άμεσο ανταγωνισμό της Σλοβακίας στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Η τελευταία, ήταν, μέχρι πριν μερικά χρόνια ο φτωχός συγγενής σε σχέση με την γειτονική και πρώην «συνεταίρο» της Τσεχία στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όμως, πλέον μπορεί να καυχιέται για το εργοστάσιο της κορεάτικης KIA στο οποίο  κατασκευάζονται όλες τις εκδόσεις του Cee’d, το Venga και το Sportage,

Η κίνηση του γκρουπ Jaguar – Land Rover (βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ινδικής ΤΑΤΑ) για ένα εργοστάσιο αυτού του μεγέθους και των δυνατοτήτων, έρχεται να επικυρωθεί λίγες μόνο μέρες μετά την συμφωνία στις 2 Ιουλίου με την αυστριακή Magna Steyr, που στο μέλλον θα κατασκευάζει οχήματα για λογαριασμό της JLR.

Ο συσχετισμός των όσων συμβαίνουν στην Πολωνία και την Σλοβακία με την ελληνική κατάσταση, καταδεικνύει τις αγκυλώσεις στο φορολογικό σύστημα, αλλά και την γραφειοκρατία καθώς επίσης και την πολυποίκιλη αστάθεια (πολιτική, κοινωνική, κ.λπ.) που κάνει απαγορευτική την όποια επένδυση στην Ελλάδα. Και, στην κατάσταση την οποία έχει περιέλθει η χώρα, μόνο με τέτοιες επενδύσεις μπορεί να βγει από τα αδιέξοδα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Jaguar – Land Rover δήλωσε πρόσφατα: 

«Η Ευρώπη είναι μια ελκυστική επιλογή, και αυτές είναι κάποιες από τις επιλογές που εξετάζουμε για την κατασκευή εργοστασίου. Είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις αφού ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα