Τρεις νεκροί και η οργή του λαού

Τρεις νεκροί και η οργή του λαού
New Image

Τρεις νεκροί σε εμπρησμό τράπεζας από μολότωφ. Οι πολιτικές αντδράδράσεις και ο ξένος Τύπος (vids)

Σε αυτές τις ώρες που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η σιωπή είναι χρυσός. Κυρίως από εκείνους που φέρουν ακέραια ευθύνη για την καταβαράθρωση της Χώρας. Τέτοιες ώρες όμως, το έδαφος για προβοκάτσιες, γίνεται επικίνδυνα γόνιμο. Η βία φέρνει βία, και δυστυχώς τα βίαια μέτρα για την αποφυγή της πτώχευσης του κράτους κατέληξαν στον ολέθριο θάνατο τριών ανθρώπων από ασφυξία.

Η εμπρηστική ενέργεια κάποιων αλητών προκάλεσε τον εντελώς άδικο χαμό τριών ανθρώπων – από ασφυξία.








Κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβα μολότωφ, σπάζοντας την τζαμαρία της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου 23. Το ισόγειο του καταστήματος αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες, τη στιγμή τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν ήταν να φθάσουν στο σημείο της πυρκαγιά εξαιτίας του πλήθους.



Οι εργαζόμενοι βγήκαν στο μπαλκόνι, αλλά στην προσπάθεια της επιβίωσης άλλοι τραυματίστηκαν και δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.








Τρεις άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά κατάγματα, άλλοι τρεις τραυματίστηκαν ελαφρύτερα, ενώ δύο άντρες και μία νεαρή γυναίκα δεν κατάφεραν να φθάσουν σε σημείο ώστε να αναπνεύσουν και απεβίωσαν λόγω ασφυξίας, που προκάλεσαν οι πυκνοί καπνοί.








Προηγουμένως είχαν διαδραματιστεί επεισόδια στην οδό Σταδίου και στην πλατεία Συντάγματος, με τα δακρυγόνα να έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.



Στο σημείο της τραγωδίας έφθασαν ιατροδικαστής και εισαγγελέας, παρουσία των οποίων θα γίνει η μεταφορά των θυμάτων στο νεκροτομείο.









Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:



“Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.



Επίσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές, τα παρακάτω κτίρια:

Το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15,

Το κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40,

Κτίριο Γραφείων , στην οδό Συγγρού 1.

Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων.

Τέλος πέντε άτομα μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα, στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματά» και «Σωτηρία».

Στην αντιμετώπιση των συμβάντων, συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα, ενώ πριν την έναρξη των επεισοδίων υπήρχε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας. Προανάκριση διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία”.




“Οργή λαού
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο,
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,
ποιος τη σταματάει, ποιος τη σταματάει,
ποιος, ποιος τη σταματάει”.





Απόσπασμα από τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Οι στίχοι είναι του Γιώργου Μιχαηλίδη και βασίζονται στο κείμενο του μεσαιωνικού Ισπανού συγγραφέα Lope de Vega. Στο έργο εξιστορείται η εξέγερση των κατοίκων του χωριού Φουέντε Οβεχούνα ενάντια στον τοπικό τους ηγεμόνα. Ένα τραγούδι –από την Μαρία Δημητριάδη- μάλλον ξεχασμένο, το οποίο επανέφεραν στο νου μας οι νεαροί διαδηλωτές χτες στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Ένα ρεφρέν, το οποίο αποτέλεσε σήμα κατατεθέν στις διαδηλώσεις της 10ετίας του ΄70.



Περίπου 150.000 άτομα πήραν μέρος στη χτεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Αθήνα, που κατά αντικειμενικούς εκτιμητές ήταν η πολυπληθέστερη της τελευταίας 15ετίας. Και αποτυπώνει την εικόνα κοινωνικής αναστάτωσης, της οποίας βιώνουμε τα πρώτα στάδια.




Στο χείλος της αβύσσου



Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:




“Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.




Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης.
Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά”.





Τα κόμματα



Στη βουλή κατέφθασαν οι πολιτικοί αρχηγοί όπου προέβησαν σε δηλώσεις για τα έκτροπα και το χαμό των αθώων ανθρώπων.



Ο πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου, είπε:




“Πρόκειται για ωμή δολοφονική ενέργεια και την καταδικάζουμε όλοι. Εκεί οδηγεί η πολτική ανευθυνότητα. Είναι ώρα ευθύνης για όλους”, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: “Καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται. Η κυβέρνηση συμπάσχει με συνταξιούχους εργαζόμενους και οικογένειες. Για κανένα δεν ήταν ευχάριστη η λήψη των αποφάσεων το κάναμε για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον που πιθανόν να μην υπήρχε”.



Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του εξέφρασε τη συντριβή και την οδύνη της παράταξής του για τα θύματα της τυφλής βίας, ενώ υπογράμμισε ότι:
“Η δημοκρατία εργάζεται με κανόνες και λειτουργεί με θεσμούς, στην οποία είναι θεμιτές οι πολιτικές διαφωνίες αλλά όχι η βία”.



Στη συνέχεια κ. Σαμαράς εξέφρασε τη συναίνεσή του στην πρωθυπουργική πρόταση για σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λέγοντας ότι ”
το συμβούλιο αρχηγών που θα σφυρηλατήσει την εθνική
ενότητα που θα διαφυλάξει και η ΝΔ”.




Για
“έγκλημα με στόχο την τρομοκράτηση του λαού, τη συκοφάντηση του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μέτρων, της αντιλαϊκής πολιτικής” χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την πυρπόληση της τράπεζας στη Σταδίου με τρεις νεκρούς και των κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας. Εκφράζει δε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των τριών εργαζομένων.




“Αυτές οι ενέργειες είναι χρήσιμες σε αυτούς που επιχειρούν με το ψέμα και τη συκοφαντία να υποτάξουν το λαό”, προσθέτει το ΚΚΕ.



Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι ”
το προβοκατόρικο σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή όταν έφτασε η πορεία του ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή”.








Η Ευρώπη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να λέει:




“Όλες οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι σήμερα στραμμένες στα θύματα της Αθήνας, μετά από τις βιαιότητες που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, βιαιότητες οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων.

Είμαστε όλοι ανήσυχοι από την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή, σκεπτόμαστε τα ανθρώπινα θύματα στην Αθήνα.






Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και την ανταγωνιστικότητά της.




Ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι αξιόπιστη και φιλόδοξη. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχει η Ελλάδα τώρα, οι πρώτες μας σκέψεις σήμερα είναι στα ανθρώπινα θύματα”.

Στο
https://www.news247.gr/ συνεχής ενημερώση των εξελίξεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα