Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Volvo: Νέα συστήματα για την απόσπαση προσοχής και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ

Η σουηδική μάρκα παίρνει καθοριστικές πρωτοβουλίες για την ασφάλεια, με στόχο την επίτευξη του Vision 2020 για μηδενισμό των δυστυχημάτων.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά πολλά παραπάνω βήματα κάνει η Volvo, ως προς την οδική ασφάλεια και την προσπάθεια να καταστήσει τα αυτοκίνητα περισσότερο ασφαλή και παράλληλα να βοηθούν τον οδηγό σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει να αντιδράσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκα στην απόφαση της Volvo, να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα των οχημάτων της, στα 180 χλμ./ώρα από το 2020. Σήμερα, η εταιρεία παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίτευξη του οράματός της για την ασφάλεια (Vision 2020) που προβλέπει ότι από το 2020 δεν θα υπάρχει απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός μέσα σε ένα νέο Volvo. Με τα νέα συστήματα που ανακοίνωσε, μαζί με τα υπάρχοντα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού προχωρά στην πρόληψη των ατυχημάτων που συνδέονται με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα: η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση της προσοχής και η υπερβολική ταχύτητα. Ενδεικτικά, στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αυτοκινητόδρομων (NHTSA) δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν στο 30% των θανατηφόρων οδικών συμβάντων το 2017, συμμετείχαν οδηγοί υπό την επήρεια ουσιών.

Η Volvo πιστεύει ότι η μέθη και η απόσπαση προσοχής μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της εγκατάστασης καμερών και αισθητήρων στα οχήματα, που θα παρακολουθούν τις αντιδράσεις του οδηγού και θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παρεμβαίνει στην περίπτωση που ένας οδηγός έχει επηρεαστεί από ουσίες ή δεν δείχνει καθόλου προσοχή στο δρόμο, δεν ανταποκρίνεται σε προειδοποιητικά σήματα και κινδυνεύει να εμπλακεί σε ατύχημα που θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον περιορισμό της ταχύτητας του αυτοκινήτου, την αποστολή σήματος στην υπηρεσία βοηθείας του Volvo on Call και, ως ύστατη δράση, την ενεργή επιβράδυνση και την ασφαλή στάθμευση του αυτοκινήτου. Το λανσάρισμα των νέων συστημάτων θα αρχίσει από τα μοντέλα της Volvo που θα βασίζονται στην επόμενης γενιάς πλατφόρμα SPA2, στις αρχές της ερχόμενης δεκαετίας.

Παραδείγματα συμπεριφορών που μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό ατύχημα, είναι η παρατεταμένη απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης στο τιμόνι, απρόσεκτες αλλαγές λωρίδας ή πολύ αργοί χρόνοι αντίδρασης, καθώς και οδηγοί που φαίνεται να έχουν τα μάτια τους κλειστά ή εκτός δρόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά την ανώτατη τελική ταχύτητα, η Volvo ανακοινώνει την εφαρμογή του Care Key στα νέα μοντέλα της από το 2020 (Model Year 2021), που επιτρέπει στους οδηγούς Volvo να θέτουν περιορισμούς στην ανώτατη ταχύτητα του αυτοκινήτου τους πριν το δανείσουν σε άλλους. Η ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της Volvo να περιορίσει την ανώτατη ταχύτητα όλων των αυτοκινήτων της στα 180 χλμ./ώρα, αρχίζοντας το 2020.

Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing Volvo Cars introduces Care Key as standard on all cars for safe car sharing

Επίσης, η σουηδική εταιρεία προσκαλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν ειδικά ασφαλιστικά προγράμματα στους κατόχους Volvo που επωφελούνται από αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Για την ιστορία, η Volvo θεωρείται πρωτοπόρος σε θέματα ασφάλειας. Με την Πρωτοβουλία E.V.A., η Volvo μοιράζεται τη γνώση της για την ασφάλεια, παρέχοντας σε όλους μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με τα αποτελέσματα των ερευνών της. Η Volvo γιορτάζει τα 60 χρόνια από την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων. Η ζώνη εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχει σώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο, επιβατών όχι μόνο Volvo αλλά και άλλων αυτοκινήτων. Κι ακόμη, η Volvo δημιούργησε ψηφιακά ανδρείκελα για δοκιμές σύγκρουσης, ώστε να κατανοήσει καλύτερα αυτά τα ατυχήματα και να αναπτύξει τεχνολογίες ασφαλείας που βοηθούν στην προστασία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών με εξίσου αποτελεσματικό τρόπο. Ο πρώτος καρπός αυτής της δράσης ήταν το WHIPS, το σύστημα προστασίας από τραυματισμό τύπου “whiplash”, που παρουσιάστηκε το 1998 και συνεισέφερε στη χαρακτηριστική εμφάνιση που έχουν τα καθίσματα και τα προσκέφαλα των αυτοκινήτων της Volvo.

Εξάλλου, τη δεκαετία του 1980, η Volvo έδωσε έμφαση στις πλευρικές συγκρούσεις, καθώς τα ευρήματα της έρευνάς της έδειχναν ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται σε τέτοιους τύπους ατυχημάτων εξαιτίας της πολύ μικρής απόστασης ανάμεσα στο σημείο σύγκρουσης και τον επιβάτη. Αυτό απέφερε πολλές καινοτομίες, αρχίζοντας, την επόμενη δεκαετία, με το σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση (SIPS), τους πλευρικούς αερόσακους και τους αερόσακους τύπου κουρτίνας. Το σύνολο αυτών των καινοτομιών, που βασίστηκαν στην έρευνα της Volvo, έθεσε νέα στάνταρ στις προδιαγραφές ασφαλείας.

Πιο πρόσφατα, η έρευνα της Volvo έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα τραυματισμού της οσφυϊκής μοίρας (μέσης) για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο και μέγεθος. Περαιτέρω ανάλυση και μελέτη οδήγησαν τη Volvo να εστιάσει στους κινδύνους των τραυματισμών που προκύπτουν όταν ένα όχημα εκτρέπεται από το δρόμο. Η σχετική τεχνολογία που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο XC90 και υπάρχει πλέον σε όλα τα μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα SPA, είναι ένα σύστημα απορρόφησης κρούσης στα καθίσματα, που είναι πολύ πληρέστερο από αυτό που επιβάλλουν οι ισχύοντες κανονισμοί στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα