Μουζάλας: Αν πάρουμε μαζικά τους πρόσφυγες απ’ τα νησιά πέφτει η συμφωνία

Μουζάλας: Αν πάρουμε μαζικά τους πρόσφυγες απ’ τα νησιά πέφτει η συμφωνία

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, προειδοποίησε ότι η βίαιη μεταφορά θα προκαλέσει «εξεγέρσεις» και ότι «θα έρθουν και άλλοι από την Τουρκία». Δεσμεύτηκε ότι η αποσυμφόρηση θα γίνει διακριτικά και σε συμφωνία με την ΕΕ.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη «λαϊκίστικη», όπως είπε πρόταση, για μαζική και βίαιη μετακίνηση των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Στα νησιά έχουμε πρόβλημα. Ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται από τον υπερπληθυσμό» αναγνώρισε ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε βουλευτές της ΝΔ που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στα νησιά.

«Μια πολύ εύκολη λύση με λαϊκίστικο τόνο είναι να φύγουν από τα νησιά και να πέσει η συμφωνία» είπε στους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Μουζάλας και προειδοποίησε: «Αν τους πάρουμε από τα νησιά πέφτει η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας». «Αν φύγουν από τα νησιά αυτό θα σώσει τη Μυτιλήνη; Τη Χίο, τη Σάμο; Θα δώσει επίφαση ανακούφισης και θα δημιουργήσει χειρότερο πρόβλημα» διερωτήθηκε.

Προειδοποίησε, επίσης, ότι η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει βίαια γιατί θα υπάρξει κίνδυνος για εξεγέρσεις ενώ μπορεί να αποτελέσει και το έναυσμα για να έρθουν περισσότεροι από την Τουρκία.

«Θα το κάνουμε διακριτικά» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διεξάγει τεράστια διπλωματική προσπάθεια για να αποσυμφορηθούν τα νησιά από πληθυσμό που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε, μάλιστα, ότι πλέον οι ροές έχουν αλλάξει. «Πριν οι ροές είχαν 80% προσφυγικό πληθυσμό ενώ τώρα έχουμε 70% με 80% prima facie μεταναστευτικό πληθυσμό» είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα