Χρέος, ανασχηματισμός και νέα επικοινωνιακή γραμμή
Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι κέρδισε η ελληνική αποστολή από τη "μάχη" του χρέους, ποιοι κορυφαίοι υπουργοί βάζουν υποψηφιότητα για τη νέα Πολιτική Γραμματεία, αλλά και πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός.
- 22 Οκτωβρίου 2016 15:50
Χωρίς να έχει κάτι “χειροπιαστό στις βαλίτσες” του σε σχέση με το χρέος επέστρεψε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Μπορεί οι συναντήσεις με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς να έγιναν σε καλό κλίμα και να εξασφαλίστηκε κάποια δήλωση στήριξης δεν μπορεί, όμως να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για την Άνγκελα Μέρκελ.
Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει τον μεγάλο αντίπαλό του, που είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – έκανε ειδική αναφορά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο FRANCE 24 – αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup του Δεκεμβρίου και την αντίστοιχη Σύνοδο Κορυφής, που θεωρείται κομβικής σημασίας για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους.
Από το γεγονός ότι οι διαρροές σχετικά με το τετ α τετ που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν κάτι παραπάνω από περιορισμένες γίνεται φανερό πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν προτίθεται να “παρακάμψει” τον υπουργό των Οικονομικών της και να συνηγορήσει σε μια λύση πριν από το 2018.
Το πεδίο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο από τις διαφορές που παρουσιάζουν οι θεσμοί μεταξύ τους επιτείνοντας την αβεβαιότητα και το άσχημο κλίμα που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της η κυβέρνηση. Συνομιλώντας το NEWS 247 με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ξεκάθαρο πως ο “δρόμος” που έχει να διανύσει ο πρωθυπουργός είναι μακρύς ο οποίος στη συνέντευξη τύπου, παρ΄ όλα αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος επιλέγοντας να αφηγηθεί το καλό σενάριο για την κυβέρνηση και όχι τα μηνύματα που πήρε από τα ραντεβού που πραγματοποίησε.
Σε κάθε περίπτωση πέρα από την προσπάθεια οριοθέτησης των “συμμάχων και των αντιπάλων” οι στόχοι μπήκαν ξεκάθαρα: Θετικές εξελίξεις για το χρέος μέχρι τον Δεκέμβριο και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του χρόνου, γεγονός που όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας θα “ξεκλειδώσει” τις επενδύσεις και θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τσίπρας “εσωτερικού” και “εξωτερικού”
Διαχωριστική γραμμή με την τρέχουσα επικαιρότητα στην Ελλάδα επέλεξε να βάλει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες θέλοντας να εγκαινιάσει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας των ταξιδιών του στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το διήμερο της παραμονής της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες:
-Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο σχετικά με την επικαιρότητα στην Ελλάδα.
-Δεν έγινε καμία διαρροή για τις βολές της Ν.Δ προς την κυβέρνηση.
-Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του, με ευγενικό τρόπο, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτησεις που είχαν σχέση με την εσωτερική επικαιρότητα.
-Ήταν από τις ελάχιστες φορές που στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν μαζί του ο στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς. Είναι προφανές πως ο υπουργός Επικρατείας έμεινε στην Αθήνα προκειμένου να “σβήνει τις φωτιές” για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για να μην “ξεφύγει” η συζήτηση επικοινωνιακά στην Βελγική πρωτεύουσα από το ζήτημα του χρέους.
Κεντρική Επιτροπή και μετά ανασχηματισμός
Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει πριν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει σε δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, όπως προανήγγειλε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στον ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται να πραγματοποιείται στις αρχές της εβδομάδας, αν και όλα τα σενάρια είναι πιθανά, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί εξαντλητικές συζητήσεις με τους συνεργάτες του από την Κυριακή και μετά.
Δυο σταθμούς έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να “απλώσει όλη την τράπουλα” των νέων χαρτοφυλακίων και των προσώπων που θα την απαρτίζουν.
Οι δυο κρίσιμες συνεδριάσεις του ΣτΕ για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και η εκλογή του νέου Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα Πολιτική Γραμματεία δεν αποκλείεται να αποτελείται από περισσότερα από 17 μέλη που έχει τώρα και σε αυτή θα συμμετέχουν και υπουργοί προκειμένου να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο κυβέρνησης – κόμματος.
Με βάση την σταυροδοσία του Συνεδρίου και τα υψηλά ποσοστά των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Βούτση, Ρένας Δουρου, Ράνιας Σβίγκου και Όλγας Γεροβασίλη οι περισσσότεροι εξ αυτών θεωρείται πολύ πιθανό να μετέχουν στη νέα σύνθεση του οργάνου.
Ήδη πραγματοποιούνται “ζυμώσεις” και συσκέψεις των 3 τάσεων (Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010, “53+”) για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπησή τους στην νέα Πολιτική Γραμματεία.
Μετά και τις αρνήσεις των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη να αναλάβουν τα καθήκοντα του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπης του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει καταλήξει και πάλι στον Παναγιώτη Ρήγα με τον οποίο διατηρεί, άλλωστε άριστες προσωπικές σχέσεις.