ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια

ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια
Κριστίν Λαγκάρντ ap

Στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,5% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την πρώτη μετά από 11 χρόνια

Στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου της μετά από σχεδόν 11 χρόνια προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ με μία “επιθετική κίνηση” αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%, έναντι 0,25% που σχεδίαζε αρχικώς, ενώ σχεδιάζει και περαιτέρω αυξήσεις μέσα στον χρόνο.

Το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν αρνητικό από το 2014, προκειμένου οι τράπεζες να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τα δάνειά αντί να αποταμιεύουν.

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, οι κεντρικές τράπεζες πολλών κρατών, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησαν τα επιτόκιά τους.

Η πανδημία της Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αυξήσει τις τιμές σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα αυξάνοντας την πίεση στα νοικοκυριά και συμπιέζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Ρωσία για τις εισαγωγές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ΕΚΤ: Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης

Το Δ.Σ. της Τράπεζας αποφάσισε παράλληλα σήμερα και τη δημιουργία του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης, (της νομισματικής πολιτικής) προκειμένου να αποφευχθούν οι ασύμμετρες αυξήσεις των αποδόσεων (και συνεπώς του κόστους δανεισμού) μεταξύ των επιμέρους κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγο αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής από ό,τι είχε σηματοδοτήσει στην προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τους κινδύνους πληθωρισμού». Σημειώνεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η αύξηση θα ήταν μόνο κατά 0,25%.

Η περαιτέρω ομαλοποίηση (δηλαδή άνοδος) των επιτοκίων θα αποφασιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο. Όπως αναφέρει η απόφαση, η μελλοντική πορεία των επιτοκίων που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα δεδομένα και θα αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου του για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στον Μηχανισμό Προστασίας της Μετάδοσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ  πρόκειται για μια «εργαλειοθήκη» η οποία θα ενεργοποιείται όταν οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων καταδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Με άλλα λόγια όταν παρατηρούνται δυσανάλογα μεγάλες αυξήσεις των αποδόσεων σε ορισμένα μόνο κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η έκταση των αγορών των ομολόγων αυτών που θα πραγματοποιεί η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά θα εξαρτάται από το τη σοβαρότητα των κινδύνων που εγκυμονεί η εκάστοτε κατάσταση. «Το εύρος των αγορών δεν θα περιορίζεται εκ των προτέρω» αναφέρει η απόφαση της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα