Κυβέρνηση: 2.000 μετανάστες θα φύγουν από τη Μόρια μέχρι το τέλος του μήνα

Κυβέρνηση: 2.000 μετανάστες θα φύγουν από τη Μόρια μέχρι το τέλος του μήνα
Το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια Eurokinissi

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος παραδέχεται πως η κατάσταση στη Μόρια "είναι οριακή".

Περίπου 2.000 μετανάστες θα φύγουν από τον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόριας της Λέσβου προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.

“Η κατάσταση στη Μόρια είναι πραγματικά δύσκολη. Είναι οριακή πραγματικά” δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος, σύμφωνα με το Reuters.

Το Reuters προσθέτει πως βάσει των επίσημων στοιχείων, στο κέντρο φιλοξενούνται 9.000 άνθρωποι, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από τη χωρητικότητά του.

Το εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης στο camp. “Μικρά παιδιά με λασπωμένα πρόσωπα παίζουν ανάμεσα στα σκουπίδια και γυναίκες πλένουν ρούχα και πιάτα σε κουβάδες με ακάθαρτο νερό. Άλλοι σπάνε κλαδιά από δέντρα για να προστατεύσουν τις σκηνές τους.

“Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη εδώ. Τα παιδιά μου δεν μπορούν να πάνε στην τουαλέτα γιατί παντού είναι σκοτεινά εδώ και είμαστε μέσα σε δάσος”, αναφέρει Αφγανός σε δηλώσεις του.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα μετακινήσει 2.000 αιτούντες άσυλο από το νησί στην ηπειρωτική χώρα έως το τέλος του μήνα, μετά τις πιέσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αποκαρδιωτικό είναι και το ρεπορτάζ της γερμανικής TAZ η οποία αναφέρει πως στη Μόρια ζουν 8.700 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.000 παιδιά και 2.000 γυναίκες, σε μια εγκατάσταση με χωρητικότητα 3.100 ανθρώπων, όπου περίπου 80 άνθρωποι μοιράζονται μια τουαλέτα κι ένα ντους.

Το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια Eurokinissi

 

Έκκληση Ύπατης Αρμοστείας για μεταφορά πληθυσμού στην ενδοχώρα

“Η κατάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια στο νησί της Λέσβου, όπου περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι σε καταλύματα που έχουν σχεδιαστεί για τη φιλοξενία μόλις 2.000 ανθρώπων. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Μόρια είναι παιδιά” αναφέρει σχετικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις αρχές να επιταχύνουν άμεσα τις διαδικασίες για όσους μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, να αυξήσουν τις δυνατότητες υποδοχής στην ενδοχώρα για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και να παράσχουν εναλλακτικές μορφές στέγασης για τους πιο ευάλωτους.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια στο νησί της Λέσβου, όπου περισσότεροι από 7.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες βρίσκονται στοιβαγμένοι σε καταλύματα που έχουν σχεδιαστεί για τη φιλοξενία μόλις 2.000 ανθρώπων. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Μόρια είναι παιδιά.

Περίπου 2.700 άνθρωποι, κυρίως οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ, μένουν στο Κ.Υ.Τ. στο Βαθύ της Σάμου, το οποίο είχε αρχικά σχεδιαστεί για τη φιλοξενία 700 ανθρώπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μένουν σε πρόχειρες σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν αντιμετωπιστεί πριν από την έλευση του χειμώνα. Άνθρωποι με ιατρικές ανάγκες αναγκάζονται να περιμένουν στην ουρά για ώρες προτού λάβουν βοήθεια.

Τα κέντρα υποδοχής σε Χίο και Κω φιλοξενούν σχεδόν τον διπλάσιο κόσμο σε σχέση με τη χωρητικότητά τους.

Ο υπερσυνωστισμός είχε να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα από τον Μάρτιο του 2016, όταν οι ρυθμοί των αφίξεων ήταν πολύ μεγαλύτεροι. Σε όλα τα Κ.Υ.Τ. υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις τρομερά ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, τις συμπλοκές μεταξύ ομάδων απελπισμένων ανθρώπων, για τα αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθέσεων και για τις αυξανόμενες ανάγκες σε ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα. Η Ύπατη Αρμοστεία επιδοκιμάζει την αλληλεγγύη που δείχνουν οι τοπικές κοινωνίες ενώ αναγνωρίζει τις επιπτώσεις που βιώνουν ως συνέπεια αυτής της κατάστασης.

Τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ασυνόδευτων αγοριών και κοριτσιών, βρίσκονται ιδιαίτερα σε κίνδυνο, όπως και δεκάδες έγκυες γυναίκες, νεογέννητα, επιζήσαντες και επιζήσασες σεξουαλικής βίας και άλλοι εξαιρετικά ευάλωτοι άνθρωποι.

Σε περισσότερους από 3.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά έχει δοθεί άδεια να μετακινηθούν στην ενδοχώρα, αλλά ο ρυθμός των μεταφορών έχει επιβραδυνθεί λόγω της έλλειψης επαρκούς στέγασης και υποδοχής στην ενδοχώρα. Περίπου 1.350 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Αύγουστο, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί για να μειωθεί η πίεση καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν στα νησιά. Τον Αύγουστο έφταναν κατά μέσο όρο περίπου 114 άνθρωποι καθημερινά, αριθμός μεγαλύτερος από τους 83 που έφταναν τον Ιούλιο. Περισσότερο από το 70% των αφίξεων είναι οικογένειες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια Eurokinissi

 

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για Μόρια: Ένα στα τέσσερα παιδιά έχει αυτοτραυματιστεί

Έκκληση για επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών, που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας, σε ασφαλή στέγη απευθύνουν άλλωστε και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΓΧΣ τονίζουν ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων.

Οι ΓΤΧ κάνουν λόγο για περιστατικά εφήβων στη Μόρια, που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην πρόσβαση ιατρικής φροντίδας.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

Έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη στη Λέσβο κατέφτασαν 1.500 άνθρωποι, χωρίς στέγη, φαγητό και ελάχιστη ιατρική κάλυψη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα