Συμφωνία 1 δισ. δολαρίων για πετρέλαιο

Συμφωνία 1 δισ. δολαρίων για πετρέλαιο

Υπογραφή πετρελαϊκής συμφωνίας ύψους 1 δισ. δολαρίων ανάμεσα στην Κίνα και στο Εκουαδόρ

Συνεπής στην πρακτική της να προσφέρει ρευστότητα σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της ενεργοβόρας οικονομικής ανάπτυξής της, η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τον Ισημερινό για την προμήθεια 69 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια αντί προκαταβολικής πληρωμής ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, η ασιατική χώρα προσφέρει στον Ισημερινό δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Εκουαδόρεαν Όϊ”, το οποίο επικαλείται σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας Φάντερ Φαλκόνι.

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ο Ισημερινός υπέγραψε συμβόλαιο για εξαγωγές 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου το μήνα στην Κίνα, τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Ισημερινός αναζητά εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης, μετά την αθέτηση πληρωμών σε κάποια από τα κρατικά ομόλογά του το 2008, εξέλιξη η οποία απέκοψε τη λατινοαμερικανική χώρα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει πει ότι κατέβαλε 900 εκατ. δολάρια για την επαναγορά του περίπου 91% των ομολόγων Global 2012 και 2030. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης των Ανδεων (CAF) και το Αποθεματικό Ταμείο Λατινικής Αμερικής (FLAR) έχουν, τους τελευταίους μήνες, χορηγήσει στον Ισημερινό συνολικό δάνειο ύψους 900 εκατ. δολαρίων και η χώρα αναμένει δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων από την Inter-American Development Bank. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ισημερινού κ. Ραφαέλ Κορέα αρνείται δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα