Η ακροδεξιά που απειλεί να παραλύσει την ΕΕ είναι διχασμένη

Η ακροδεξιά που απειλεί να παραλύσει την ΕΕ είναι διχασμένη
Οι αρχηγοί δώδεκα ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων που συναντήθηκαν στο Μιλάνο AP

Κοινό στοιχείο των εθνικιστικών κομμάτων είναι ότι στρέφονται κατά της ΕΕ, ότι πουλάνε απογοήτευση και φόβο και τάσσονται στα δεξιά της πολιτικής σκακιέρας. Όμως αυτά που τα χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που τα ενώνουν.

Πριν από λίγες μέρες, οι αρχηγοί δώδεκα ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων συναντήθηκαν στο Μιλάνο, στο προπύργιο του ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, σε μια κινητοποίηση “κατά της Ευρώπης των ελίτ”.

Ο Σαλβίνι και η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικού Μετώπου), Μαρίν Λεπέν, χαρακτήρισαν “ιστορική” τη συνάντηση αυτή, αφού προηγουμένως, ο καθένας ξεχωριστά, είχαν οργώσει την Ευρώπη για να βρουν μικρά και μεγάλα συμμαχικά κόμματα. Στόχος τους να συγκροτήσουν μια “σούπερ ομάδα” που θα γίνει η τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις ευρωεκλογές.

“Πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο;”, ρώτησε το News 24/7 τον Ερίκ Μορίς, αναλυτή στο ευρωπαϊκό κέντρο ερευνών, Ρομπέρ Σουμάν στις Βρυξέλλες.

“Φυσικά και τα κόμματα αυτά έχουν πολιτικό συμφέρον να φτιάξουν μία Ομάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά λείπει η συνοχή. Δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μπορούν να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές τους ή να συμφωνήσουν σε μία κοινή θέση για ένα ζήτημα”, εξήγησε o Ερίκ Μορίς. Κοινό στοιχείο των εθνικιστικών κομμάτων είναι ότι στρέφονται κατά της ΕΕ, ότι πουλάνε απογοήτευση και φόβο και τάσσονται στα δεξιά της πολιτικής σκακιέρας. Όμως αυτά που τα χωρίζουν είναι περισσότερα από αυτά που τα ενώνουν.

“Είναι πολλά αυτά που τους χωρίζουν. Έχουν πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά – το ένα είναι περισσότερο εθνικιστικό, το άλλο εξτρεμιστικό, ρατσιστικό, αντισημιτικό – είναι δύσκολο να φανταστούμε τα κόμματα αυτά να συσπειρώνονται σε μία ομάδα», λέει ο Ερίκ Μορίς. Για παράδειγμα το Πολωνικό PiS δεν θα μπορούσε ποτέ να συνταχθεί με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν εξαιτίας της συνάφειάς της με την Ρωσία, που είναι κόκκινο πανί στις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Ο Ερίκ Μορίς θεωρεί οτι το σκάνδαλο στην Αυστρία με το ακροδεξιό κόμμα FPO θα επηρεάσει ελάχιστα εώς καθόλου την ψήφο προς τα ακροδεξιά κόμματα στις άλλες χώρες. Τα εκλογικά σώματα του Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία, ή της Λέγκα στην Ιταλία, ή του AfD στη Γερμανία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και τα κίνητρά τους διαφέρουν με βάση τα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Επίσης, έχουμε δει στο παρελθόν, όπως π.χ. με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ότι τα σκάνδαλα ελάχιστα αποδυναμώνουν τα κόμματα αυτά.

ΤΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Η Ιταλική Λέγκα

Το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, θα αναδειχθεί δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής με 26 έδρες (+20 σε σχέση με σήμερα). Ο Σαλβίνι έχει οικοδομήσει την επιτυχία της Λέγκα βασιζόμενος στην αντι-μεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ρητορική. Έχει απομακρυνθεί από τη ρητορική περί εξόδου από την ευρωζώνη και θεωρείται φιλελεύθερος σε οικονομικά ζητήματα.

Ο Γαλλικός Εθνικός Συναγερμός

Είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα της Ομάδας Ευρώπη των Εθνών και Ελευθεριών (ENF) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να φέρει 20 ευρωβουλευτές στο Κοινοβούλιο (+5 σε σχέση με σήμερα). Δεν υποστηρίζει πλέον την έξοδο από το ευρώ ή την ΕΕ, αλλά ζητά μεταρρύθμιση εκ των «έσω» και είναι το πιο προστατευτικό κόμμα σε θέματα οικονομίας.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)

Έφτασε το 12,6% στις βουλευτικές εκλογές του 2017, θα μπορούσε να καταλάβει 11 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι μίας έδρας που έχει σήμερα (+10). Υποστηρίζει μια φιλελεύθερη οικονομική γραμμή, τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ, αλλά όχι από την ΕΕ.

Το Ισπανικό Vox

Μπήκε για πρώτη φορά στην ισπανική Βουλή αφού έλαβε 10,26% των ψήφων στις εκλογές της 28ης Απριλίου. Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που η ακροδεξιά καταλαμβάνει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης. Προβλέπεται να λάβει 5 έδρες στην Ευρωβουλή, αλλά παραμένει άγνωστο σε ποιά Ομάδα θα ενταχθεί.

Το Αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων FPÖ

Συμμετείχε στην κυβέρνηση του Συντηρητικού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και καταποντίστηκε μετά το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο είχε εμπλακεί ο αρχηγός του και αντικαγκελάριος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Με σκληροπυρηνική στάση κατά της μετανάστευσης, έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δημοσκοπήσεις πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο του έδιναν 5 έδρες.

Το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών

Κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ακριβώς πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Τηρεί σκληρή γραμμή στα θέματα της μετανάστευσης και ιδιαίτερα σκεπτικιστικό σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Προβλέπεται να καταλάβει 3 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Κόμμα του Λαού της Δανίας

Η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι κατά της μετανάστευσης και σχεδιάζει έξοδο από την ΕΕ. Ανταγωνίζεται στα δεξιά του, τη σκληρή γραμμή του κόμματος της Νέας Δεξιάς. Προβλέπεται να λάβει 2 έδρες.

Το Ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV)

Υπό την ηγεσία του Γκερτ Βίλντερς, φιλελεύθερο στην οικονομία, λαϊκιστικό στην πολιτική, θέλει έξοδο από την ΕΕ και επικεντρώνεται στην «μη ισλαμοποίηση» της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων, μέσω της απαγόρευσης της διάδοσης του Κορανίου. Προβλέπεται να πάρει 2 έδρες.

Το Βελγικό Vlaams Belang

Υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας. Έχει τρεις έδρες από τις 150 στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βρίσκεται σε παρακμή καθώς το εκλογικό σώμα του μετατοπίζεται προς τον εθνικιστικό σχηματισμό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA).

Το Εσθονικό Ekre

Κατέγραψε σημαντική άνοδο στις βουλευτικές εκλογές και βρίσκεται στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κεντρώου Γιούρι Ράτας. Αντιρωσικό, έκανε πρωτοσέλιδα με τους οπαδούς του που καταδικάστηκαν για βία και νεοναζισμό.

Το Τσεχικό SPD

Καταδικάζει την «αποεθνικοποίηση» της Ευρώπης από τις «φασιστικές» ελίτ με τη «βοήθεια της μετανάστευσης».

Το Σλοβάκικο Sme Rodina κέρδισε το 6,6% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2016 και 11 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Το βουλγαρικό κόμμα Volya

Υπό την ηγεσία του Βεζελίν Μαρέσκι, γνωστός και ως “Τραμπ της Βουλγαρίας”, είναι ένας από τους διάφορους εθνικιστικούς σχηματισμούς της χώρας αυτής. Φιλορωσικό, κατά της μετανάστευσης, υποστηρίζει την αποπομπή των πολιτικών που έχουν μπλεχτεί με τη διαφθορά.

Εξάλλου, στα ακροδεξιά κόμματα, ανήκει ιδεολογικά και το Ουγγρικό Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, γνωστό για την αντιμεταναστευτική πολιτική του. Ο Ορμπάν έχει εκφράσει μεν τον «θαυμασμό» του για τον Σαλβίνι, αλλά τα μέλη του Fidesz ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρότι οι ευρωπαίοι συντηρητικοί αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη συμμετοχή του ουγγρικού κόμματος στην πολιτική τους ομάδα.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Τα κεντροδεξιά και λαϊκίστικα κόμματα στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίζονται σε τρεις ευρωσκεπτικιστικές Ομάδες. Συνολικά, οι Ομάδες αυτές αναμένεται να αυξήσουν τις έδρες τους από 156 στην απερχόμενη Ευρωβουλή, σε τουλάχιστον 173.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR). Εδώ ανήκει το ευρωσκεπτικιστικό πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη που αναμένεται να εξασφαλίσει 21 έδρες και το παλιό Βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Συνολικά, το ECR αναμένεται να καταγράψει σημαντική πτώση από ποσοστό 10% σήμερα σε ποσοστό 8,8% , ή 66 έδρες. Ο λόγος, η αποχώρηση του νέου Βρετανικού κόμματος, του Νάιτζελ Φάρατζ, Brexit.

Το Κόμμα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF). Ενισχύεται σημαντικά με την κατακόρυφη άνοδο της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία που προβλέπεται να λάβει 26 έδρες (+20 σε σχέση με το 2014), αλλά και την άνοδο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, με 20 έδρες (+5 σε σχέση με το 2014). Συνολικά, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας αναμένεται να εξασφαλίσει 62 έδρες στη νέα Ευρωβουλή, ή ποσοστό 8,3%.

H Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (ΕFDD). Ενισχύεται από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που προβλέπεται να καταλάβει 11 έδρες (+10), αλλά και από το κυβερνών Ιταλικό κόμμα των Πέντε Αστέρων, το οποίο αναμένεται να λάβει 18 έδρες (+4). Συνολικά, το EFDD προβλέπεται να καταλάβει 45 έδρες στη νέα Ευρωβουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα