Αλέξης Τσίπρας: “Αναλαμβάνω την ευθύνη. Οδυνηρό σοκ για την κοινωνία η ήττα, θα σταθούμε όρθιοι”
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλαβε εντολή προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. "Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν. Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη" είπε και τόνισε πως στόχος είναι να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση "που δεν σέβεται τη Δημοκρατία".
- 23 Μαΐου 2023 11:03
Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη στις 11 το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν παρέλαβε τη διερευνητική από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
“Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω πως δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή. Έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για τη συνέχεια”, είπε ο κ. Τσίπρας με την κ. Σακελλαροπούλου να απαντά: “Ελπίζω πως οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση”.
Εξερχόμενος από το Προεδρικό ο κ. Τσίπρας είπε:
“Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί, μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε με την απλή αναλογική, χάθηκε πριν τις εκλογές. Δεν έχω λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ, φοβάμαι πως και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμη και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου πως διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν θα έχουμε ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία με μια κυβέρνηση που απέδειξε πως δεν σέβεται τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό.
Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών. Θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν. Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη, αλλά στο δικό μου αξιακό σύστημα αυτό σημαίνει πως στέκομαι και δίνω τη μάχη. Θέλω να ζητήσω και μια συγγνώμη από όσους πληγώσαμε και να υποσχεθώ πως θα δώσουμε μαζί και όρθιοι αυτή τη μάχη για να μην έχουμε μια ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση και να παραμείνει η αριστερά βασικός εκφραστής των κοινωνικών διεκδικήσεων”.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά δήλωση του κ. Τσίπρα, μετά την αναγνώριση του αποτελέσματος και τη χθεσινή τοποθέτησή του κατά την οποία επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο κ. Τσίπρας πήρε πάνω του την ευθύνη και έδωσε το “σύνθημα” πάνω στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα του ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη για το αποτέλεσμα, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει εκφραστής των αγώνων του λαού. Ουσιαστικά ανέφερε πως η ΝΔ μπορεί να γίνει αυτοδύναμη, αλλά δεν πρέπει να είναι παντοδύναμη.
Τα επόμενα βήματα
Πλέον η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να καλέσει τηλεφωνικά τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμη και εντός της ημέρας, και μένει να δούμε αν εκείνος θα εκκινήσει τις διεργασίες, εν μέσω της κλιμάκωσης της κόντρας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
Αν και αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο).
Όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ημερομηνία των νέων εκλογών θα είναι στις 25 Ιουνίου.
Την ερχόμενη Κυριακή (28/5) ή το αργότερο τη Δευτέρα (29/5) αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί ανάλογα με τον χρόνο επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Πρωτοδικείο. Ο ορισμός της κυβέρνησης πρέπει να έχει γίνει μέχρι τη Δευτέρα γιατί θα πρέπει να υπογράψει τη διάλυση της Βουλής και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αυτός θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα.
Εφόσον οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία προέκυψε από την κάλπη της 21ης Μαΐου, τη Δευτέρα 29 Μαΐου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της και την Τρίτη 30 Μαΐου η διάλυσή της, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Έπειτα, χρειάζονται εννέα μέρες από την διάλυση της Βουλής μέχρι στο αρμόδιο πια τμήμα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να γίνει ανακήρυξη των συνδυασμών. Εκεί αναμένεται να υπάρξει νέα προσπάθεια καθόδου και του κόμματος του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτη πρώην βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη.
Τέλος, ακολουθεί η διεξαγωγή των εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις