Αλέξης Τσίπρας: Ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του Ποντιακού Ελληνισμού

Αλέξης Τσίπρας: Ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του Ποντιακού Ελληνισμού
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μενίδι ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / INTIME NEWS

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Μενίδι επικεντρώθηκε στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ απαρίθμησε μια σειρά από ενέργειες που αφορούν την οικονομική και ηθική στήριξή του.

Το Μενίδι επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή (30/04), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρέθεσε ομιλία από την κεντρική πλατεία του Αγίου Βλάση, η οποία επικεντρώθηκε στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, στην ποντιακή γενοκτονία και στη σημαντικότατη συμβολή των Ποντίων στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Επίσης, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη και το σχέδιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την στήριξη του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ξεκινώντας την ομιλία του από το Μενίδι, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ευχαριστήσει τους παρευρισκόμενους για τη θερμή υποδοχή σε μια γειτονιά που όπως είπε «χτυπάει η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού» και τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή και χαρά που με προλόγισε μία Ποντία, η Πόπη Τσαπανίδου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, τη χαρακτήρισε «κρίσιμη» και ανέφερε ότι πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», «για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ήρθαν παλινοστούντες από τη Σοβιετική Ένωση», να πούμε «τι σημαίνει δικαιοσύνη απέναντι στην ιστορία, αυτό που δικαιούται ο ποντιακός ελληνισμός».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, το μήνυμα της δικαιοσύνης είναι αναγκάιο και κρίσιμο», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τόνισε ότι «το πρώτο βήμα σε έναν δρόμο δίκαιο, είναι η πολιτική αλλαγή που έχουμε ανάγκη, που έχει ανάγκη ο τόπος», συμπληρώνοντας ότι «μία προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί όραμα, ελπίδα και ανάσα για την ελληνική κοινωνία».

«Δεν είναι κομματικός στόχος», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «είναι ανάγκη πολιτική, πολιτιστική, εθνική», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «εδώ και 4 χρόνια δεν ζούμε το δίκαιο, γιατί δεν είναι δίκαιη αυτή η τεράστια αναδιανομή πλούτου που έχει γίνει τα τελευταία 4 χρόνια, δε είναι δίκαιο να ξεσπιτώνονταιαι οικογένειες για χρέη κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, την ώρα που το κόμμα που κυβερνά χρωστά 400 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, δανεικά και αγύριστα, δεν είναι δικαιοσύνη οι τιμές για το ρεύμα και το σούπερ μάρκετ, ενώ κάποιοι ημέτεροι κερδίζουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, δεν είναι δικαιοσύνη η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης να ζει με κουπόνια και κάποιοι ημέτεροι να κερδοσκοπούν».

«Δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι» τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «με την κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της, να επαφείεται στην αγορά και να στηρίζει την αισχροκέρδεια», είπε και συμπλήρωσε: «Μας είπαν ότι η κρίση είναι εισαγόμενη, αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική και έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την έμμεση φορολόγηση και ανέφερε ότι «δεν είναι δικαιοσύνη να διατηρείται σε αυτά τα ύψη ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος καυσίμων, ενώ οι τιμές έχουν πάρει αυτή την ανοδική πορεία» και πρόσθεσε αναφερόμενος στις υποκλοπές ότι «δεν είναι δικαιοσύνη να παρακολουθείται η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων σε στιγμές εθνικής ευαισθησίας, κάτι που δεν το κάνει ο Ερντογάν στην Τουρκία, αλλά ο Μητσοτάκης από το Μαξίμου».

«Δεν είναι δικαιοσύνη οι απευθείας αναθέσεις, δεν είναι δικαιοσύνη να είμαστε στις τελευταίες θέσεις σε μισθούς και στις πρώτες θέσεις σε ακρίβεια» ανέφερε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε «δεν είναι δικαιοσύνη να χάνουν τόσες οικογένεις δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας για τις δημόσιες υποδομές και την ασφάλεια και να σπεύδει ο υπουργός να μεταθέσει την ευθύνη σε έναν σταθμάρχη, ο οποίος διορίστηκε με ρουσφέτι όντας ανεκπαίδευτος και χωρίς προσόντα».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μενίδι ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / INTIME NEWS


Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «το ζήτημα της δικαιοσύνης αφορά την αξιοπρέπεια» και εξήγησε ότι «δικαιοσύνη σημαίνει σεβασμός στο ποιος είσαι και στο τι εκπροσωπεί ο καθένας από εμάς, σεβασμός στην ιστορία γενικά, αλλά και στην ιστορία του καθενός, έμπρακτος σεβασμός και όχι στα λόγια».

«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη μεγάλη συνεισφορά του στην πορεία της χώρας», ανέφερε επιπλέον ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι έτσι «θα δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον, αφορά τη παιδεία, τον πολιτισμό, το δικαίωμα στη στέγαση, αφορά την ταυτότητά μας», για αυτό και «τιμούμε την ιστορία του».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν αναφερόμενος στον Ποντιακό ελληνισμό σημειώνοντας: «Τιμούμε λοιπόν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού που αρχίζει στους χρόνους του μύθου και στους πρώτους ελληνικούς αποικισμούς. Όταν ο Άξενος Πόντος, δηλαδή η αφιλόξενη θάλασσα, μετατράπηκε σε φιλόξενη – δηλαδή σε Εύξεινο Πόντο – την περίοδο που οι Έλληνες δημιούργησαν πάνω από 70 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την περιφέρειά του.

Αλλά η περιοχή η οποία στον διάβα των αιώνων θα έχει την πιο σταθερή ιστορική συνέχεια και μαζικότητα σε επίπεδο πληθυσμού, θα είναι ο μικρασιατικός Πόντος. Εκεί θα δημιουργηθούν πρώτα οι πόλεις-κράτη ενώ στα χρόνια του Μεσαίωνα θα αποτελέσει την «Βαθιά Ελλάδα» όπως αναφέρουν το Βασίλειο του Πόντου οι Άραβες χρονικογράφοι. Και εκεί το 1204 θα δημιουργηθεί η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας των Μεγάλων Κομνηνών.

Αλλά και μετά την πτώση τη Τραπεζούντας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, 8 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης, ο ποντιακός ελληνισμός θα παραμείνει ζωντανός και θα ξαναανθίσει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Βέβαια, όλοι εδώ ξέρουμε την τραγική συνέχεια αυτής της λαμπρής ιστορίας, σε μία καταστροφική περίοδο με εκατομμύρια νεκρούς, που σηματοδοτήθηκε από την άνοδο των Νεότουρκων το 1908, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις συγκρούσεις των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, τη διεκδίκηση της πολιτικής αυτοδιάθεσης από τον ελληνισμό και – όπως αποδείχθηκε- τις καταστροφικές και απατηλές ελπίδες που δημιουργήθηκαν γύρω από την Μικρασιατική Εκστρατεία.

Και κυρίως, τη γενοκτονία που υπέστη ο ελληνισμός και άλλοι μη-μουσουλμανικοί πληθυσμοί από το Οθωμανικό και τουρκικό κράτος από το 1914 μέχρι το 1923.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μενίδι ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / INTIME NEWS


Αυτή η ιστορία βάφτηκε στο αίμα και τον πόνο οδηγώντας έναν πολιτισμό χιλιάδων χρόνων στο δραματικό του τέλος. Τα γεγονότα, όμως, αυτά, άνοιξαν ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά για την πορεία της πατρίδας μας. Όσοι κατάφεραν να διασωθούν και να έρθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα συνέβαλαν στη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας από την οποία προερχόμαστε όλοι μας.

Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες και συχνά την άθλια αμφισβήτηση ακόμα και της ελληνικής τους ταυτότητας την οποία αγωνίστηκαν τόσο πολύ να προστατέψουν.

Στα ξένα είμαι Ελληνας μα στην Ελλάδα ξένος».

Και πρόσθεσε: «Παρά τα δεινά που έζησαν και την απαξίωση που εισέπραξαν οι πρόσφυγες από το Πόντο, δεν το έβαλαν κάτω. Όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά συνέβαλλαν καθοριστικά στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και πνευματική εξέλιξη της πατρίδας μας. Η οικονομία αναζωογονήθηκε χάρη στην ευφυία, την εξωστρέφεια, τον ασίγαστο πόθο για πρόοδο των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Η δημοκρατία μας απέκτησε νέο, βαθύτερο και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο. Ένα πολιτιστικό κύμα στη μουσική, την ποίηση, την Τέχνη, ξεκόλλησε τον Πολιτισμό μας από την άγονη προγονολατρεία. Ακόμα και το εργατικό κίνημα, οι σοσιαλιστικές ιδέες, έγιναν από όραμα μιας μικρής ομάδες ευαισθητοποιημένων διανοουμένων, υλική δύναμη που επηρέασε όλη την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, χάρη στους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, όσοι από τους Πόντιους δεν ήρθαν στην Ελλάδα μετά το τέλος των πολέμων και παρέμειναν ειδικά στη Νότια Ρωσία και στην περιοχή της Μαριούπολης, θα γίνουν φορείς μιας εκπληκτικής πολιτιστικής αναγέννησης την περίοδο του Μεσοπολέμου. Δυστυχώς όμως και εκεί, την σταλινική περίοδο 1937-1949 θα υποστούν καταστολή, εκτελέσεις, διωγμούς προς την Κεντρική Ασία και την απαγόρευση της ελληνικής γλώσσας. Και ξέρουμε όλοι εδώ την σκληρή ιστορία σας. Της εξόδου σας προς την Ελλάδα από το 1965 και ειδικά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Της πρόσκλησης στους Πόντιους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από το ελληνικό κράτος στις αρχές της δεκαετίας του 2000, να διαμείνουν στην Ελλάδα με εγγυημένα από το κράτος δάνεια για τα σπίτια τους. Αυτή είναι η ιστορία σας που τιμάμε. Και αυτή είναι η αλήθεια για την πορεία του ποντιακού ελληνισμού».

Μιλώντας για την ιστορική μνήμη ανέφερε: «Όπως είπα, η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον.

Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς μόνο όταν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και συγκρούσεις. Ώστε να μην έχουμε ξανά πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Μέση Ανατολή λόγω των εκεί διενέξεων και των καταστροφικών πολιτικών της Δύσης. Και να μην έχουμε πολέμους στην Ευρώπη, στην Ουκρανία, με χιλιάδες Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής να εγκαταλείπουν την ιστορική για τον ελληνισμό πόλη της Μαριούπολης, όπως έγινε μετά την αιματηρή ρωσική εισβολή. Πρέπει λοιπόν, να βάλουμε μπροστά έναν κοινό, εθνικό, οδικό χάρτη για τον ποντιακό ελληνισμό.

Και εγώ θέλω σήμερα ενώπιων σας να δεσμευτώ για αυτόν το σχεδιασμό. Γιατί δικαιοσύνη παντού, σημαίνει δικαιοσύνη για τον Ποντιακό ελληνισμό και τους Πόντιους συμπολίτες μας».

Όσο για τις δράσεις του ως κυβέρνηση είπε: «Δεσμεύομαι, ότι στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων, θα συγκροτήσουμε μια μόνιμη και διαρκή διακομματική επιτροπή, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

Όπως ξέρετε, στις 18 Μαΐου 2019, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκα ως Πρωθυπουργός με το σύνολο των Ποντιακών Ομοσπονδιών και ιδρυμάτων -γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά- και αποφασίσαμε τη σύσταση «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου». Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση για δημιουργία Μουσείου αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στον χώρο που παραχωρήθηκε στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Και δυστυχώς παρά τις διακηρύξεις η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Δεσμεύομαι, λοιπόν σήμερα, ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει όπως θα προχωρήσει η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό, με πρώτα τα απολυμαντήρια της Αρετσούς όπου χάθηκαν 20.000 ψυχές.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μενίδι ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / INTIME NEWS


Δεσμευόμαστε επίσης, να προωθούμε την εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία. Αλλά και στηρίζοντας ενεργά την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο υποστήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων μας.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κων/πολης αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, να εντείνουμε λοιπόν η προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για τη προστασία των Βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Δεσμευόμαστε επίσης, ότι θα αλλάξουμε το ΠΔ 99/1994 προκειμένου να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή γενοκτονία χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαίου, με οργάνωση εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας και κρατικής στήριξης του ποντιακού ελληνισμού».

«Αλλά αυτά τα μέτρα δεν αρκούν» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε και βήματα που αφορούν την οικονομική και ηθική στήριξη του ποντιακού ελληνισμού στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ενέργειες που θα λαμβάνουν υπόψιν όλη αυτήν την δύσκολη ιστορία και πορεία του.

Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι η Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.

Είναι απαράδεκτο μετά από μια τέτοια οικονομική κρίση και μετά από όλες τις δυσκολίες της πανδημίας και την κρίση ακρίβειας που βιώνετε κάθε μέρα να έρχεστε αντιμέτωποι με εκδόσεις διαταγών πληρωμής για την κατάσχεση των σπιτιών σας που χτίστηκαν με εγγυήσεις δημοσίου. Είναι απαράδεκτο για δάνεια 30 και 40 χιλιάδων στα οποία απομένουν 5 και 10 χιλιάδες, να έρχεστε αντιμέτωποι με κατασχέσεις από τις τράπεζες των σπιτιών που χτίσατε με τα χέρια σας, με τη βοήθεια των γειτόνων σας και με τόσες δυσκολίες τόσα χρόνια. Είναι απαράδεκτο, τον Μάιο 2020 με την οικονομία παγωμένη από το lockdown, να περνάει ΚΥΑ ο κ. Μητσοτάκης με την οποία να λέει ότι όποιος από τους παλλινοστούντες έχει πρόβλημα στην αποπληρωμή του στεγαστικού του δανείου πρέπει είτε να ενταχθεί στον πτωχευτικό, είτε να αποπληρώσει σε 120 δόσεις. Σαν να μην είναι ιδιαίτερη περίπτωση οι παλλινοστούντες που έχουν περάσει όλα αυτά που έχουν περάσει για να έρθουν στην Ελλάδα και σαν να μην έχει εγγυηθεί το δημόσιο τα δάνεια αυτά. Μόνο τα 400 εκατομμύρια που χρωστάει η ΝΔ είναι ιδιαίτερη περίπτωση… Γι’ αυτό εμείς δεσμευόμαστε ότι με νέα ρύθμιση που θα φέρουμε, διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν το αρχικό δάνειο. Και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ το μήνα.

Τέλος, δεσμευόμαστε, όπως λέμε πάλι σαφώς στο πρόγραμμά μας, για απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαικών προτύπων. Διότι, εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Έλληνες παλλινοστούντες και οι οικογένειές τους, να ταλαιπορούνται ακόμα με θέματα ιθαγένειας.

Θεωρώ ότι αυτός ο οδικός χάρτης αποτελεί τη βάση προκειμένου η Πολιτεία να στηρίξει πραγματικά τον Ποντιακό Ελληνισμό με τον τρόπο που του αξίζει. Η βάση για να μπορούμε να μιλάμε έμπρακτα για Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού και για τον καθένα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε επιπλέον: «Ο ποντιακός ελληνισμός είχε πάντα τη θέση του στις πρώτες γραμμές της προόδου. Στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία. Χιλιάδες παιδιά του έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο. Χιλιάδες παιδιά του συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες, το αντιδικτατορικό κίνημα. Στον αγώνα για την αλλαγή, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια, έχει και σήμερα τη θέση του. Παίρνει και σήμερα τη θέση του.

Για ένα κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη. Δημοκρατικό, κοινωνικό, που να εμπνέει σιγουριά στον κάθε πολίτη. Για την κανονικότητα της σιγουριάς και της δικαιοσύνης, που πρέπει βήμα-βήμα να πάρει τη θέση της εκεί που επικρατεί το καθεστώς της ανασφάλειας και της αδικίας.

Και επιτρέψτε, κλείνοντας, να το πω απλά. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για να την αλλαγή στην κοινωνία, τη χώρα, τη ζωή μας. Όσο πιο καθαρή είναι αυτή η νίκη, τόσο πιο επιτακτική θα είναι η εντολή του λαού για προοδευτική κυβέρνηση.

Και θα το επαναλάβω: Η αλλαγή, η προοδευτική κυβέρνηση, δεν είναι κάποια κομματική μας επιδίωξη. Είναι ανάγκη κοινωνική και εθνική.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αδικία, άλλες περιπέτειες, άλλες τραγωδίες, άλλα Τέμπη και άλλη διαφθορά. Στο δίλημμα λοιπόν, Αλλαγή ή Μητσοτάκης, η απάντηση είναι, πρέπει να είναι και πιστεύω ότι θα είναι: ΣΥΡΙΖΑ!

Γιατί μόνο η αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βάζει τέλος στο καθεστώς της αδικίας του κυρίου Μητσοτάκη. Μόνο η αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο της αλλαγής, της σταθερότητας και της δικαιοσύνης. Μόνο η αποφασιστική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει με την εντολή του λαού προοδευτική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα