Αποτελέσματα εκλογών 2015: Οι εκλογικές δεξαμενές στις οποίες στόχευσε η ΝΔ

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Οι εκλογικές δεξαμενές στις οποίες στόχευσε η ΝΔ
New Democracy Main Pre-Elections Rally, in Athens, on Sept. 17, 2015 / , , 17 , 2015 Nikos Libertas / SOOC

Γυναίκες, νέοι, αγρότες και ένστολοι οι δεξαμενές στις οποίες στόχευσε εκλογικά η ΝΔ στην τελική ευθεία προς την κάλπη. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η ασφάλεια της χώρας τα προνομιακά πεδία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη Συγγρού

Τα τελευταία μηνύματα που θέλησε να εκπέμψει η ΝΔ προκειμένου να διατηρήσει αμφίρροπη την εκλογική αναμέτρηση και να διεκδικήσει την πρωτιά στα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, στόχευαν σε τέσσερα ειδικά εκλογικά ακροατήρια και δύο κομβικά για την ιδεολογία της θέματα.

Γυναίκες και νέοι είναι οι πολυπληθέστερες κοινωνικές ομάδες που στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό αναποφάσιστων, ενώ οι αγρότες και τα σώματα ασφαλείας είναι οι άλλες δύο κοινωνικές κατηγορίες με τις οποίες παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία είχε προνομιακές σχέσεις. Παράλληλα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλησε να προβάλλει τη ΝΔ ως πιο αξιόπιστο εγγυητή της υπεράσπισης της «ευρωπαϊκής πορείας» αλλά και της ασφάλειας της χώρας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει με τη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για την προσφυγική κρίση. 

Δεν είναι τυχαίο ότι χτες Παρασκευή, τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και των αγροτών, ενώ η τελευταία δημόσια ομιλία του έγινε σε συγκέντρωση γυναικών. Είχε προηγηθεί πριν από τρεις μέρες και η συζήτηση με νεολαίους.

Τα μηνύματα πάντως του προέδρου της ΝΔ στις συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και ομάδες παρέμειναν σε χαμηλούς τόνους και μακριά από ψηφοθηρικές υποσχέσεις όπως επέλεξε να κινηθεί η ΝΔ για το σύνολο του κυβερνητικού της προγράμματος αναγνωρίζοντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το τρίτο μνημόνιο.

Για παράδειγμα η δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στους ένστολους ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν η ανάκτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ στους αγρότες σημείωσε ότι στις προτεραιότητές του είναι η «λείανση των επώδυνων αποφάσεων» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ βλέπει τα αγροτικά προβλήματα με «εθνική» και όχι «συντεχνιακή ματιά».

Ακόμα και τα προβλήματα των γυναικών και των νέων ο πρόεδρος της ΝΔ τα προσέγγισε στο πλαίσιο της γενικής θεώρησης που έχει η Λεωφόρος Συγγρού ότι η άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της συμφωνίας και η προσέλκυση επενδύσεων θα δώσει απαντήσεις σε καίρια προβλήματα όπως η ανεργία που πλήττει περισσότερο τις συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε το «οικογενειακό παράδειγμα» και τη «νοικοκυροσύνη» των γυναικών στις αντίξοες συνθήκες της οικονομικής κρίσης ως «πρότυπο που θέλουμε να πετύχουμε για τη χώρα». 

Την ίδια στιγμή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχείρησε να οξύνει την αντιπαράθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε πρόεδρος της ΝΔ με το Δημήτρη Αβραμόπουλο για το προσφυγικό, έδωσε συνέχεια στις βολές που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα κατά της πρώην υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Παράλληλα, η ΝΔ την Παρασκευή σήκωσε για πρώτη φορά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατηγορώντας την ως «λόμπι της δραχμής» που «κοροϊδεύουν συστηματικά το λαό υποσχόμενοι εναλλακτικές λύσεις και ανύπαρκτους παραδείσους σοβιετικού τύπου» από την εποχή που «μεγαλουργούσαν στο ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν θα ήθελε να αφήσει το πεδίο αυτό αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στη Λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι η Κουμουνδούρου κάνει συστηματική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να διεισδύσει σε τμήματα ενός εκλογικού ακροατηρίου στο οποίο είχε παραδοσιακά προνομιακές σχέσεις η ΝΔ ως ο φορέας εκείνος που συνέδεσε τη διαδρομή του με την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα